Γρηγόριος: Στηρίξτε με αγάπη τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νικήτα

Γρηγόριος: Στηρίξτε με αγάπη τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νικήτα

Ενθρονίζεται αύριο στον καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας στο Bayswater του Λονδίνου ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας , Νικήτας. Η τελετή της ενθρόνισης θα γίνει από τον…. στις 13:00 ώρα Κύπρου και θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου : http://www.thyateira.org.uk/  

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο θα ενθρονίσει εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ.

Ο κ. Νικήτας , ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Χογκ-Κόνγκ και Δαρδανελλίων , εξελέγη, στις 12 Ιουνίου,  από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Στην ενθρόνιση ενδέχεται να  παραστεί ο διάδοχος του Αγγλικού Θρόνου Πρίγκηπας Κάρολος. Την Εκκλησία Κύπρου θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος.

Μεθαύριο,  Κυριακή,  θα τελεστεί πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας προεξάρχοντος του νέου Αρχιεπισκόπου.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο  Αρχιεπίσκοπος Νικήτας θα δεχθεί τις ευχές των πιστών.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. ΦΩΤ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

 

Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας υπάγεται στην κανονική  δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στον επίσημο τίτλο της η μητρόπολη και ο επίσκοπός της, φέρει το όνομα μιας σημαντικής πόλης της Μικράς Ασίας – των Θυατείρων – προς ανάμνηση της ιστορικής επισκοπής Θυατείρων της Μικράς Ασίας.

Τα Θυάτειρα είναι μια από τις επτά εκκλησίες της Μικράς Ασίας που αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Επίσης κατά τη χριστιανική παράδοση, η Λυδία η Φιλιππησία η πρώτη χριστιανή επί ευρωπαϊκού εδάφους και καταγόταν από τα Θυάτειρα. Ήταν έμπορος πορφύρας και διέμενε στους Φιλίππους της Μακεδονίας, όπου και βαπτίστηκε χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο μαζί με όλη την οικογένειά της.

O Αρχιεπίσκοπος , τέως Θυατείρων, Γρηγόριος, με καταγωγή από τον κατεχόμενο Μαραθόβουνο της Κύπρου, μετά από τη Θεία Λειτουργία  στο Παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στο δυτικό Λονδίνο, αποχαιρέτησε το επί  τρεις δεκαετίες ποίμνιό του. 

Στο κατάμεστο από πιστούς παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής η Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα από τον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη.

 

Αρχιεπίκοπος τέως Θυατείρων Γρηγόριος, σε αναπηρικό τροχκάθισμα. αναπηρική καρέκλα σε μια χαρακτηριστική Φωτογραφία – πορτραίτο του ΔΩΡΟΥ ΠΑΡΤΑΣΙΔΗ.

Ο Σεσβασμιώτατος έκανε μία συνοπτική αναδρομή στην υπηρεσία του στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αρχιεπισκοπή, ξεκινώντας από την εις πρεσβύτερο χειροτονία του το1959, συνεχίζοντας με το διορισμό του σε Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων το 1964, την εκλογή του σε Επίσκοπο Τροπαίου το 1970 και καταλήγοντας στην ενθρόνισή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου το 1988.

Είπε ότι το προκεχωρημένο της ηλικίας έχει επιφέρει φθορά στην υγεία του, με αποτέλεσμα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποφασίσει ομοφώνως ότι καταλληλότερος διάδοχός του θα ήταν ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας.

Σημείωσε ότι υπέβαλε  και γραπτώς την παραίτησή του στο Πατριαρχείο,μετά από την προφορική δήλωση αποχώρησης.

Ο κ. Γρηγόριος κάλεσε τους  πιστούς να στηρίζουν με αγάπη, σεβασμό και ταπεινότητα το νέο τους θρησκευτικό και πνευματικό ηγέτη, καθώς και να προσεύχονται για εκείνον ώστε να επιτύχει στο έργο που του ανέθεσε το σεπτό Πατριαρχείο, για το καλό της Ορθοδοξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας έχει γεννηθεί στην Τάμπα της Φλόριντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και σπούδασε. Προηγουμένως αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή  του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης και ολοκλήρωσε  ένα μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.


Εργάστηκε στο παρελθόν ως γραμματέας του ελληνοαμερικανού βουλευτή Μάικλ Μπιλιράκη στην Ουάσιγκτον και χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο το 1985.
Σπούδασε αργότερα ρωσική ιστορία στην Αγία Πετρούπολη και έμαθε ρωσικά.Το 1996 εξελέγη Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ, όπου διακρίθηκε γιατί εργάστηκε επίμονα και κατόρθωσε να αναπτύξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο συνολικά στη ΝΑ Ασία. Στην συνέχεια, με τον τίτλο του Μητροπολίτη Δαρδανελλίων, ανέλαβε την Διεύθυνση του Πατριαρχικού Ορθόδοξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας» στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
Ο κ. Νικήτας θεωρείται ως ένας από τους ιεράρχες, « που φέρνουν μαζί τους πολύτιμη γνώση και επαφές με σημαντικούς ανθρώπους και οργανισμούς – πολύ πέρα από τα ελληνικά ή ακόμα και τα ευρωπαϊκά σύνορα». Άνθρωπος με σύγχρονες αντιλήψεις και με καταγεγραμμένο έργο σε μακρινές περιοχές του πλανήτη, έχει δοκιμαστεί και κερδίσει την αγάπη των πιστών και την εμπιστοσύνη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

 

Share this post