Γκράφιτι στο Κίεβο:Το τζούντο, ο Πούτιν και ο «μικρός και αδύναμος», που νικάει τον «μεγάλο και έμπειρο».

Γκράφιτι στο Κίεβο:Το τζούντο, ο Πούτιν και ο «μικρός και αδύναμος», που νικάει τον «μεγάλο και έμπειρο».

Του Kosta Onisenko*

Ο Banksy ανέλαβε την «πατρότητα» επτά έργων street art -λαϊκιστί γκράφιτι- που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία στην περιφέρεια Κιέβου. Το διάσημο και μυστηριώδη street artist είδαν κάτοικοι της Μποροντιάνκα επί το έργω.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της ουκρανικής τηλεόρασης οι κάτοικοι έλεγαν ότι ήρθε ένα βαν, από το οποίο βγήκαν τέσσερα άτομα που φορούσαν ειδικές στολές, προφανώς για να μοιάζουν με εργάτες και να μην κινήσουν την προσοχή, και μέσα σε λίγα λεπτά έφτιαξαν το έργο.

Συγκεκριμένα μιλάμε για το έργο στη Μποροντιάνκα που απεικονίζει ένα παιδάκι που ρίχνει κάτω έναν ενήλικα άντρα κατά τη διάρκεια αγώνα τζούντο. Το τζούντο είναι το αγαπημένο άθλημα του Ρώσου δικτάτορα Πούτιν και η απεικόνιση στο γκράφιτι μοιάζει με τον Πούτιν, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό είναι και το μήνυμα που φέρει. Πως ο «μικρός και αδύναμος» νικάει τον «μεγάλο και έμπειρο». Προφανώς μια έμμεση αναφορά στον πόλεμο, που ξεκίνησε η Ρωσία.

Στο ρεπορτάζ της ουκρανικής τηλεόρασης η δημοσιογράφος έπαιρνε δηλώσεις από κατοίκους. Μια γυναίκα είπε ότι ο επικεφαλής της ομάδας ήταν περίπου 45 ετών και είχε μουσάκι ενώ ζωγράφιζε χρησιμοποιώντας μεμβράνη πολυγράφου, μια τεχνοτροπία που όντως χρησιμοποιεί ο Banksy.

Τέλος πάντως, όλα αυτά είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς πραγματικά ο Βρετανός καλλιτέχνης είναι ένα μυστήριο από μόνος του, αλλά εμένα άλλο πράγμα μου τράβηξε την προσοχή. Η δημοσιογράφος ρώτησε ένα μικρό κοριτσάκι, 5 – 6 χρονών, τι βλέπει εκείνο σε αυτή τη ζωγραφιά. Το κοριτσάκι απάντησε: «Βλέπω ένα παιδάκι που βοηθάει τον μπαμπά του». Το κοριτσάκι αυτό δεν ξέρει τι είναι το τζούντο, δεν καταλαβαίνει ποιος είναι ο Πούτιν (αν και σίγουρα έχει ακούσει αυτό το όνομα πολλές φορές) και ποιος είναι ο συμβολισμός σε όλο αυτό. Στον κόσμο του κοριτσιού υπάρχουν τα παιδάκια και οι γονείς τους. Και τα παιδάκια δεν μπορούν παρά μόνο να βοηθούν τους γονείς τους και οι γονείς δεν μπορούν να τους κάνουν κακό. Τα παιδιά στην Ουκρανία έχουν υποφέρει πολύ από τον πόλεμο, έχουν στερηθεί πολλά αλλά παραμένουν παιδιά. Και εκτιμώ ότι με τις κατάλληλες συνθήκες, δεν θα μεταφέρουν αυτό το μίσος μεταξύ των δύο λαών στις επόμενες γενεές. Γιατί η γνώση για το τι έχει συμβεί και η ικανότητα κάποιου ανθρώπου ή λαού να αμύνεται και να ξέρει τους κινδύνους που έχει γύρω του δεν συνεπάγονται το μίσος. Είναι μία φαινομενικά απλή σκέψη αλλά μόνο φαινομενικά.

Για την ιστορία, ο τοίχος στον οποίον έγινε το συγκεκριμένο γκράφιτι είναι τοίχος κουζίνας ενός διαμερίσματος. Στο έδαφος είναι σκορπισμένες κουτάλες, κατσαρόλες και άλλα κουζινικά.

facebook.com/constantin.onisenko

*****************************************************

TDC: Στρατηγική σημασία της περιοχής Χερσώνας για τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο

Ενημερωμένο γράφημα  για τη διεθνή βοήθεια στην Ουκρανία
Στις αρχές Νοεμβρίου 2022, η Ρωσία ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη δεξιά όχθη της περιοχής της Χερσώνας, προκειμένου να σώσει τις ζωές του στρατού και να απελευθερώσει στρατεύματα για περαιτέρω επιθέσεις σε άλλες περιοχές. Με το περιφερειακό της κέντρο, την περιφέρεια Χερσώνα, ήταν η μόνη περιοχή που ο ρωσικός στρατός είχε καταφέρει να καταλάβει από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ευρεία στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Διαβάστε περισσότερα στο κείμενο του  Transatlantic Dialogue Center (TDC)  

TDC_Strategic Importance of Kherson_171122

Share this post