Γιορτή των Γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Γιορτή των Γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη

«Ο ρόλος του θεάτρου στον πολιτισμό και στην κοινωνία»

Η καταξιωμένη ηθοποιός και σκηνοθέτις, Δέσποινα Μπεμπεδέλη θα είναι η κύρια ομιλήτρια στη φετινή μεγάλη Γιορτή των Γραμμάτων που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός θα μιλήσει για τον ρόλο του θεάτρου στον πολιτισμό και στην κοινωνία.

Το Θέατρο και όλες οι Τέχνες αποτελούν σπουδαίο κεφάλαιο στον πνευματικό μας πολιτισμό. Γεννήθηκε στον χρυσό αιώνα του Περικλή, τον ηγέτη, πολιτικό και φιλόσοφο που πίεζε τους πολίτες να συμμετέχουν στα κοινά και καθιέρωσε το δωρεάν εισιτήριο για τους φτωχούς στο θέατρο. Από τον 5ο αιώνα έγινε το μεγάλο θαύμα και διαχρονικά όλα τα αρχαία θέατρα αποτελούν βήμα έκφρασης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σπουδαία ηθοποιός θα σκιαγραφήσει μέσα από το έργο μεγάλων συγγραφέων πως καταγράφονται και προβάλλονται όλες οι ανθρωπιστικές ηθικές αξίες: της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης, προκαλώντας και προσκαλώντας τον σκεπτόμενο άνθρωπο να ξεχωρίσει μέσα στην κοινωνία.

Κατά την ίδια την ηθοποιό και σκηνοθέτη, η ευθύνη, ο στόχος και ο προορισμός του θεάτρου είναι να διεγείρει το αισθητήριο και τη λογική του ανθρώπου προς την πρόοδο. Δεν θα παραλείψει βεβαίως να υπογραμμίσει και τον μαγικό τρόπο του θεάτρου να διδάσκει μέσα από την ψυχαγωγία, καθώς μέσα από αυτό, ο θεατής καθοδηγείται παράλληλα, ενεργοποιώντας τον ψυχικό του κόσμο και τη διάνοιά του. Πέραν των πιο πάνω, η κα Μπεμπεδέλη θα θίξει και το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος του θεάτρου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και πως κατάφερε να αντεπεξέλθει από αυτή τη δοκιμασία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Στο πλαίσιο της Γιορτής των Γραμμάτων θα προβληθούν επίσης εικόνες από διάφορα θεατρικά έργα με τη συμμετοχή της κας Μπεμπεδέλη στην Κύπρο και την Ελλάδα.

H εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη, θα μεταδίδεται από τον Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, UCY Voice στη συχνότητα 95.2 και από το κανάλι του Πανεπιστημίου στο YouTube: https://www.youtube.com/user/UNIVERSITYOFCYPRUS. Χορηγός επικοινωνίας, ΡΙΚ.

Δηλώσεις συμμετοχής: www.ucy.ac.cy/ucyevents. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλ. 22894331/47.

 

Share this post