Γιορτάζει σήμερα ο Πολιτισμός

Γιορτάζει σήμερα ο Πολιτισμός

Έφυγε από την ζωή ο Λιβανέζος ποιητής Σαλάχ Στετιέ, ο οποίος προσπάθησε στο έργο του να συμφιλιώσει τα οράματα του κόσμου για την Ανατολή και τη Δύση

Τον  του 2001 η  Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου εκάστου έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού ή Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development).
Κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Στη νεότερη Ελλάδα τη λέξη «πολιτισμός» μετέφρασε και χρησιμοποίησε από τη αγγλική λέξη “civilisation” ο Αδαμάντιος Κοραής, ταυτίζοντάς τη με τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής μιας κοινότητας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες.

Σταχυολογούμε τι έγραψαν ορισμένα  διάσημα πρόσωπα για τον πολιτισμό:

 

*«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της» Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας
*«Αυτή η χώρα (σ.σ. αναφερόταν στις ΗΠΑ) πέρασε από τη βαρβαρότητα στην παρακμή, χωρίς να γνωρίσει τον πολιτισμό»Ουίνστον Τσώρτσιλ, Βρετανός πρωθυπουργός

*«Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά πολλές φορές την επικυρώνει. Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει»Ουμπέρτο Έκο, Ιταλός συγγραφέας
*«Ο Ιησούς δάκρυσε. Ο Βολταίρος χαμογέλασε. Από εκείνο το θείο δάκρυ κι εκείνο το ανθρώπινο χαμόγελο προέρχεται η χάρη του σημερινού πολιτισμού»Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας
*«Ο πρώτος άνθρωπος που εκτόξευσε μια προσβολή αντί για μια πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του πολιτισμού»Ζίγκμουντ Φρόυντ, Αυστριακός ψυχίατρος
*«Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός»Μάνος Χατζιδάκις, μουσικοσυνθέτης.

Εφυγε από την ζωή ο Λιβανέζος ποιητής Σαλάχ Στετιέ

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Λιβανέζου συγγραφέα και ποιητή Σαλάχ Στετιέ, ο οποίος προσπάθησε στο έργο του να συμφιλιώσει τα οράματα του κόσμου για την Ανατολή και τη Δύση και επίσης ακολούθησε διπλωματική σταδιοδρομία. Τον θάνατότου ,  σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε σήμερα , σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρεσβεία του Λιβάνου στη Γαλλία.
“Ένας φάρος της λογοτεχνίας και της διπλωματίας έσβησε στο Παρίσι το βράδυ της 20ης Μαΐου 2020”, ανακοίνωσε η πρεσβεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαιρετίζοντας έναν “τεράστιο ποιητή και συγγραφέα”. “Αφήνει πίσω του μια μνημειώδη κληρονομιά 250 έργων, χειρογράφων, έργων ζωγραφικής, σχεδίων, φωτογραφιών και γλυπτών που εκτίθενται στο μουσείο Πολ Βαλερί στο Σετ”.

 


Ο ποιητής, που είχε εγκατασταθεί στη Γαλλία, έχει μια αίθουσα με το όνομά του στο μουσείο Paul Valéry από το 2017. “Είμαστε και οι δύο ποιητές της Μεσογείου… μιας από τις πιο σημαντικές περιοχές στις προκλήσεις του πολέμου και της παγκόσμιας ειρήνης”, έλεγε.
Γεννημένος από οικογένεια της σουνιτικής αστικής τάξης, στις 28 Δεκεμβρίου 1929, στη Βηρυτό, την εποχή που ο Λίβανος τελούσε υπό τη γαλλική εντολή, ο Σαλάχ Στετιέ, του οποίου ο πατέρας ήταν αραβόφωνος ποιητής, επέλεξε να γράψει στα γαλλικά.
Παρέμεινε απόλυτα προσηλωμένος στον Λίβανο, ο οποίος παραμένει η βασική πηγή της ποιητικής του φαντασίας, ο Στετιέ είναι επίσης ο συγγραφέας δοκιμίων, μεταφράσεων Αράβων ποιητών και κειμένων για την τέχνη. Το δοκίμιό του “Les Porteurs de feu” (1972) ήταν μια ενδελεχής μελέτη των πνευματικών ριζών του αραβικού κόσμου, καθώς και του πιθανού μέλλοντός του.
Ο Στετιέ απέσπασε το Grand Prix de la Francophonie (Μεγάλο Βραβείο της Γαλλοφωνίας) από τη Γαλλική Ακαδημία το 1995 για το σύνολο του έργου του.
Συνδέθηκε με πολλούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Πιερ-Ζαν Ζουβ, Ανρί Μισό, Ρενέ Σαρ και Ιβ Μπονφουά.
Ταυτόχρονα, ακολούθησε διπλωματική καριέρα: πρώην πρεσβευτής του Λιβάνου, κυρίως στην Ολλανδία και το Μαρόκο, εκπροσώπησε επίσης τη χώρα του στην UNESCO στο Παρίσι και διετέλεσε διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου.
“Χάνουμε έναν αγαπημένο φίλο που εργάστηκε για την ειρήνη και τον διάλογο των πολιτισμών, ξεκινώντας από τη δική του αραβική παράδοση”, σχολίασε στο Twitter η γενική διευθύντρια της UNESCO,  Οντρέ Αζουλέ.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου, ο Τζακ Λανγκ, αποχαιρέτησε έναν “εραστή του κόσμου”. “Γνήσιος πρεσβευτής της ειρήνης, της ποίησης, του πολιτισμού και του λόγου άνοιγε τις πύλες σε νέους καλλιτεχνικούς και διπλωματικούς ορίζοντες”.

 

Share this post