Γιατί το Ισλαμικό Κράτος να επιτεθεί στη Ρωσία;

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος να επιτεθεί στη Ρωσία;

Τουλάχιστον 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες βράδυ (22.3. 2024) στο Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, στην πιο θανατηφόρα επίθεση στη Ρωσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Στο σημείο, οι ερευνητές εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να συγκεντρώσουν στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, που άφησαν οι δράστες.

Όσον αφορά τους δράστες, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ελάχιστα για το ποιοι ήταν – ή πού βρίσκονται. Υπήρχαν ενδείξεις, το βράδυ της Παρασκευής, ότι είχαν διαφύγει και ότι η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν τουλάχιστον πέντε δράστες, με αυτόματα όπλα και ρούχα παραλλαγής, να ανοίγουν πυρ με αυτόματα τουφέκια στον συναυλιακό χώρο, όπου υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Στο σημείο της επίθεσης ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις, το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και η οροφή κατέρρευσε μετά από ώρες.

Σημειώνεται πως στο κτίριο επρόκειτο να δώσει συναυλία το ροκ συγκρότημα Πικνίκ, με τους μουσικούς να βρίσκονται στο καμαρίνι τους όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, την ευθύνη ανέλαβε ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που εδρεύει στο Αφγανιστάν, γνωστό ως ISIS-K-, με Αμερικανούς αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, θα πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά επιθέσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Ρωσία ή εναντίον της, τα τελευταία χρόνια.

Ένα ρωσικό αεροπλάνο ανατινάχθηκε πάνω από την έρημο Σινά της Αιγύπτου το 2015 με 224 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ρώσοι πολίτες. Την επίθεση, τότε, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δημοσίευσε αργότερα μια φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού.

Το 2017, μια βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης που στοίχισε τη ζωή σε 15 άτομα συνδέθηκε, επίσης, με ριζοσπαστικούς ισλαμιστές.

Σημειώνεται πως μαχητές πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου, εδώ και δεκαετίες.

Μεγάλος αριθμός τους συνέρρευσε στη Συρία για να ενταχθεί στο ISIS όταν σχηματίστηκε η οργάνωση πριν από 10 χρόνια. Όπως λένε ειδικοί, ορισμένοι μαχητές που δρουν στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο έχουν δηλώσει πίστη στο ISIS.

Αλλά η συγκεκριμένη οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα, το ISIS-K, είναι η θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν – ένας παλιός όρος για μια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Ρωσία έχει βρεθεί «στο στόχαστρο» του ISIS-K, το οποίο επικρίνει συχνά τον πρόεδρο Πούτιν. Κατηγορεί το Κρεμλίνο για φρικαλεότητες κατά των μουσουλμάνων σε στρατιωτικές εκστρατείες στην Τσετσενία και τη Συρία, καθώς και για την εισβολή στο Αφγανιστάν κατά τη σοβιετική εποχή.

Επίσης, όπως γράφουν οι New York Times, μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αυξήσει τις εξωτερικές επιθέσεις του. Οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία, οδηγώντας σε εκτιμήσεις ότι η οργάνωση έχει περιορισμένες δυνατότητες.

Έτσι, η επίθεση της Παρασκευής στη Μόσχα, όπως και μια επίθεση τον Ιανουάριο στο Ιράν, την οποία ανέλαβε η οργάνωση, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «επανεκκίνηση» για την ίδια, αναπτερώνοντας το ηθικό των μελών της για χτυπήματα εκτός της επικράτειάς της.

Σύμφωνα με αναλυτές, το ISIS-K χτυπά τις δύο αυτές χώρες αντιδρώντας με κάποια καθυστέρηση στην ήττα της μητρικής οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ τη στιγμή που και οι δύο, ιδιαίτερα η Ρωσία, είναι εκτεθειμένες σε πόλεμο ή άλλες συγκρούσεις στην περιοχή τους.

Η ρωσική απάντηση στην επίθεση θα είναι «ακραία βία»

Ο Matthew Sussex, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, μίλησε στο BBC News για την επίθεση και την απάντηση της Ρωσίας.

«Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στο να αντιμετωπίζει πολλούς από τους ανθρώπους στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι, όχι ιδιαίτερα καλά» λέει και εξηγεί:

«Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία… ο δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν ριζοσπαστικός πόλεμος στον οποίο υπήρχαν άνθρωποι που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης. Έκτοτε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να βλέπει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή».

Ο ίδιος αναμένει ότι η ρωσική απάντηση στην επίθεση θα είναι μια απάντηση «ακραίας βίας», αναφέροντας ως παραδείγματα τα επακόλουθα της επίθεσης στο θέατρο της Μόσχας το 2002 και της σφαγής στο Μπεσλάν το 2004. «Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιον η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί υπαίτιο».


Πηγή: news247.gr/ ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post