Γιατί οι Ουκρανοί εισέβαλαν στην περιφέρεια Κουρσκ, τι επιδιώκουν με την τολμηρή κίνηση
Κώστας Ονισένκο*
Οι Ουκρανοί πλησιάζουν τον α
τομικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Κουρσκ, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.
Σε πανικό ο ντόπιος πληθυσμός, σπεύδει να εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ ο Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στη Ρωσία, από την πλευρά του Κουρσκ, και κατέλαβαν ορισμένα χωριά.
Ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν σε ρωσικό έδαφος -Πούτιν: Μεγάλη πρόκληση η επιδρομή στο Κουρσκ
Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Ρωσία
Σφοδρές μάχες διεξάγονται εδώ και δύο μέρες, ενώ σήμερα ο Πούτιν συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Ασφαλείας, δίνοντας εντολή να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στους κατοίκους των περιοχών.
Νωρίτερα, εικόνες και αναφορές κατοίκων που κρύβονται στα υπόγεια και κατηγορούν τις ρωσικές αρχές για πλήρη αδράνεια έκαναν τον γύρο των κοινωνικών δικτύων της χώρας.
Γιατί οι Ουκρανοί εισέβαλαν στη Ρωσία
Τι θέλουν όμως οι Ουκρανοί; Γιατί εισέβαλαν στη Ρωσία, ενώ οι Ρώσοι πιέζουν και καταλαμβάνουν περιοχές στο Ντονμπάς;
Οι Ουκρανοί αρνούνται επίσημα και δεν σχολιάζουν μέχρι και την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο την εμπλοκή τους στις εχθροπραξίες που διεξάγονται εντός της Ρωσίας.
Αρχικά, ορισμένοι νόμιζαν ότι εκείνοι που εισέβαλαν από την πλευρά του Κουρσκ ήταν οι Ρώσοι αντιπουτινικοί, η Λεγεώνα «Ελεύθερη Ρωσία» και άλλοι σχηματισμοί.
Ωστόσο, οι ίδιοι δεν έκαναν καμία ανάλογη δήλωση και σήμερα το πρωί ο πρώην πολιτικός εκπρόσωπος των Ρώσων αντιπουτινικών, Ιλιά Πονομαρέβ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι αυτοί που πολεμούν είναι οι Ουκρανοί και όχι οι Ρώσοι.
Ουκρανοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η -εκ πρώτης όψεως- απερίσκεπτη κίνηση έχει πολύ συγκεκριμένους και λογικούς στόχους. Ορισμένοι από τους στόχους τους, όπως αναφέρουν Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές, μπορούν να είναι οι εξής:
Οι Ουκρανοί θέλουν να καταλάβουν και να ελέγξουν ή να καταστρέψουν τον σταθμό καταμέτρησης φυσικού αερίου στη Σούντζα, που αυτή τη στιγμή αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό δίαυλο εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Στην ίδια περιοχή, στο Κουρτσιάτα, βρίσκεται ατομικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ενδεχόμενο ελέγχου μιας μεγάλης εγκατάστασης ατομικής ενέργειας από «πράσινα ανθρωπάκια» (όπως ονόμαζαν οι Ρώσοι τον στρατό εισβολής, χωρίς διακριτικά, που είχαν στείλει στην Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014) θα προκαλούσε πανικό στους Ρώσους. Επίσης, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να «ανταλλάξουν» αυτή την εγκατάσταση με τον ουκρανικό ατομικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τον οποίον ελέγχει ο στρατός εισβολής των Ρώσων.
Ένας ακόμα λόγος για την ουκρανική επίθεση προς την πλευρά του Κουρσκ μπορεί να είναι η διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων, προκειμένου οι Ρώσοι να αναγκαστούν να στείλουν μάχιμες μονάδες για να διώξουν τους Ουκρανούς. Αυτό έχει ιδιαίτερο νόημα αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που διακινείται εδώ και εβδομάδες, ότι οι Ρώσοι συγκέντρωναν δυνάμεις με τις οποίες στόχευαν να επιτεθούν από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας προς την πόλη Σούμι.
Η «ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ» μπορεί να σχετίζεται και με το ενδεχόμενο μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους, προκειμένου οι περιοχές που ίσως να ελέγχει η ουκρανική πλευρά (οι οποίες ήταν σχεδόν αφύλακτες, σε αντίθεση με τις καλά οχυρωμένες θέσεις των Ρώσων κατά μήκος του μετώπου) να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής με ουκρανικές περιοχές.
Τέλος, ένα σενάριο που επίσης ακούστηκε είναι πως οι συγκεκριμένες κινήσεις που πραγματοποιούν οι Ουκρανοί στοχεύουν -μεταξύ άλλων- και στην πίεση προς τη δύση, η οποία, θέλοντας να αποφύγει κλιμάκωση του πολέμου, προστατεύει τη Ρωσία από χτυπήματα με τα όπλα που η ίδια προσφέρει στους Ουκρανούς.
Πηγή: iefimerida.gr. ΦΩΤΟ: AP