Γιατί οι “αγαπημένοι” μας σύμμαχοι και εταίροι δεν ζητούν από την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία;

Γιατί οι “αγαπημένοι” μας σύμμαχοι και εταίροι δεν ζητούν από την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία;

Γιατί οι “αγαπημένοι” μας σύμμαχοι και εταίροι δεν ζητούν από την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία; Αυτός ήταν ο τίτλος της ανάλυσης  (ΕΔΩ)  του Μιχάλη Ιγνατίου*.

Μιχάλης Ιγνατίου

Γνωρίζαμε ότι οι γραφειοκράτες, που επιθυμούν διακαώς να επανεντάξουν την κατοχική Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, και να την απομακρύνουν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν σκεφθεί να υποβάλουν την πρόταση στον Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, στέλνοντας η Τουρκία το ρωσικό σύστημα S-400 στην Ουκρανία, η σχέση της με τη Ρωσία αυτόματα θα οδηγείτο στα τάρταρα. Το κέρδος για τους Αμερικανούς θα ήταν διπλό: Θα επανάφεραν την Τουρκία στο δυτικό μαντρί και το ρωσικό υπερόπλο θα κατάφερνε θανατηφόρα μηνύματα στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας που το κατασκεύασε.

 

Ως επιβράβευση -όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times– η Άγκυρα θα εξοπλιζόταν με τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, αλλά εκδιώχθηκε από αυτό μετά από ένα εκπληκτικό αγώνα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας (HALC) και τις προσπάθειες του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλων Αμερικανών νομοθετών.

Ο Ερντογάν είναι και αντιαμερικανός, και αντισημίτης. Απλά χρησιμοποιεί, ειδικά τους Αμερικανούς, για να έχει κέρδη και προσωπικά και για τη χώρα του. Αυτή τη στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος έχει μονίμως υπό καθεστώς εκβιασμού τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και η στάση της Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα των γραφειοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι απαράδεκτη και προκλητική στον υπερθετικό βαθμό.

Η Τουρκία αρνήθηκε να ακολουθήσει τους Δυτικούς στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας επειδή αυτή είναι η συμφωνία του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Να βοηθά ο ένας τον άλλο. Και να αλληλοεξυπηρετούνται.

Είναι η Τουρκία που θα σπάσει το δυτικό εμπάργκο για να υποστηρίξει οικονομικά την Ρωσία. Και οι Αμερικανοί σύμμαχοι μας κοιμούνται. Διαρρέουν ότι είναι έξω φρενών με την Τουρκία και τον Ερντογάν αλλά οι πράξεις τους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Εάν διαφωνούν γιατί δεν το ανακοινώνουν δημόσια;

Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω σήμερα με στρατηγικό αναλυτή που ασχολήθηκε με την ανάλυση της αγοράς των ρωσικών S-400 από την κυβέρνηση του Ερντογάν. Μου εκμυστηρεύθηκε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα που θα τα μοιραστώ μαζί σας:

Το πιο σημαντικό είναι αυτό που υποστηρίζει με βάση την πληροφόρηση του: ότι το συμβόλαιο (End User Certificate) απαγορεύει την μεταφορά των S-400 οπουδήποτε. Αυτό, λοιπόν, το Πιστοποιητικό Τελικού Χρήστη, δεν μπορεί να το παραβιάσει ο Ερντογάν. Ούτε στα κατεχόμενα της Κύπρου μπορεί η Τουρκία να τα στείλει, ούτε σε άλλη χώρα χωρίς να συμφωνήσει η Ρωσία.

Ο στρατηγικός αναλυτής υποστηρίζει ότι το συμβόλαιο δεν επιτρέπει μεταπώληση ή παραχώρηση σε τρίτους. Εάν αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί άλλο την ιδιοκτησία των S-400 η Τουρκία πρέπει να τους επιστρέψει στη Μόσχα. Τον άκουσα με προσοχή, διότι τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά τις γνωρίζει καλά.

Ο Ερντογάν, αν αποφάσιζε να δεχθεί την πρόταση των Αμερικανών, θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί για τα …περαιτέρω. Και δεν εννοώ ότι ο …Βλαδίμηρος θα κτυπήσει την Τουρκία. Αλλά, η σύνδεση της Μόσχας με την τουρκική οικονομία είναι ισχυρότατη. Ακόμα και σήμερα που η οικονομία της τρώει απίστευτο «ξύλο» λόγω των δυτικών κυρώσεων. Θα είναι η έκπληξη του αιώνα εάν ο Ερντογάν προδώσει τον Πούτιν.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν καταλάβει ότι οι δεσμοί των δύο αυταρχικών ηγετών είναι …αίματος, όπως ακριβώς των μαφιόζων του Μπρούκλιν.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα τους/ ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

Share this post