Πως απαντά στο ερώτημα ο δρ. Αντώνης Χατζηκυριάκου
Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν, στην Κωνσταντινούπολη, τις συλλήψεις δεκάδων φοιτητών, που ζητούν -μεταξύ άλλων- να παραιτηθεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Αντώνη Χατζηκυριάκου, οποίος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για τρία χρόνια– μέχρι πέρυσι, «το ζήτημα είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις στον ακαδημαϊκό χώρο».
Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, σημειώνει ο Δρ Χατζηκυριάκου, «αποτελεί ένα από τα πλέον φιλελεύθερα και προοδευτικά πανεπιστήμια της χώρας. Είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζει η τουρκική επιχειρηματική, διανοητική και πολιτική ελίτ. Έχει πάρα πολύ κύρος, είναι σαν να λέμε το Χάρβαρντ της Τουρκίας. Και η ταυτότητα του Πανεπιστημίου βρίσκεται ακριβώς απέναντι σε αξίες τις οποίες πρεσβεύει το καθεστώς Ερντογάν» προσθέτει.
Ο Δρ Αντώνης Χατζηκυριάκου διαδάσκει Οθωμανική και Τουρκική Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ακούστε την παρέμβασή του στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6
Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, στο οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν διόρισε ως πρύτανη τον ευνοούμενο του καθηγητή δρ Melih Bulu και έτσι άρχισαν οι φοιτητικές ταραχές, αποτελεί μετεξέλιξη της ιστορικής Ροβερτείου Σχολής . Αυτή θεμελιώθηκε το το 1863 από τον δρ Cyrus Hamlin, εκπαιδευτή, εφευρέτη,και αρχιτέκτονα. Ο Christopher Rheinlander Robert από την Νέα Υόρκη, γνωστός φιλάνθρωπος και πλούσιος έμπορος, ανέλαβε την χρηματοδότηση της Σχολής, η οποία πήρε το όνομα του και αποτέλεσε το πρώτο αμερικανικό κολέγιο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποτελεί συγκρότημα ανωτέρων σχολών εγκατεστημένο σε περίοπτη θέση επί της ευρωπαϊκής όχθης του Βοσπόρου πάνω από τα υψώματα Μπεμπέκιου και Ρούμελη Χισάρ.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του νεοσύστατου Διοικητικού Συμβουλίου, η Σχολή θα ήταν ανοικτή σε όλους τους φοιτητές χωρίς προκαταλήψεις και διακρίσεις, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, να μην επιδεικνύουν καμία πολιτική κλίση και ότι η γλώσσα της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι η αγγλική.
Εξυπηρέτησε τη χριστιανική μειονότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των αλλοδαπών που ζουν στην Κωνσταντινούπολη. Προ της κεμαλικής μεταπολίτευσης στη Ροβέρτειο Σχολή φοιτούσαν εκτός από πρίγκιπες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πολλοί ξένοι κυρίως εκ των Χωρών της Βαλκανικής, γόνοι υψηλόβαθμων και ευκατάστατων ιδίως από Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς Τούρκοι, Αρμένιοι και Ισραηλίτες. Το δε ελληνικό στοιχείο υπερείχε και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Μεταξύ των καθηγητών της Σχολής υπήρχαν και πολλοί Έλληνες μεταξύ των οποίων ο Ευγένιος Ευγενίδης, ο Μιχαηλίδης, ο Κωνσταντίνου, ο Σαββίδης, καθώς και ο αρχαιότερος όλων ο Λοΐζος Ηλιού. Από το 1954 η Ροβέρτειος Σχολή έπαυσε να έχει τον παλαιό διεθνή χαρακτήρα, παραμένοντας όμως σε υψηλή θέση μεταξύ των αξιόλογων Σχολών του είδους στην Τουρκία.
Από το 1971, η Σχολή λειτουργεί ως γυμνάσιο στην πανεπιστημιούπολη Arnavutkoy, ενώ η πανεπιστημιούπολη Bebek δόθηκε στην Τουρκική Δημοκρατία και καθιερώθηκε ως το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ( Boğaziçi Üniversitesi). Η έκταση της Πανεπιστημιούπολης είναι είναι 118 στρέμμάτα , μέσα στα οποία τα τα κτίρια, η βιβλιοθήκη, τα εργαστήρια , οι κοιτώνες φοιτητών και καθηγητών και όλες οι άλλες εγκαταστάσεις.
Ένας από τους κύριους συμμάχους του Ερντογάν, ο Μπαχτσελί ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει αναθεώρηση του συντάγματος... read more
Ο δημοσιογράφος, αναλυτής και βαθύς γνώστης της Τουρκίας, Δημήτρης Αγάδης, μίλησε στην εκπομπή του Λάμπρου Καλαρύτη "Εμείς οι Έλληνες"(29-10-2024) για... read more