Για τον ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη…Χωρίς Τίτλο

Για τον ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη…Χωρίς Τίτλο

Του Α Χ. Βικέτου

Χθες στις 22:47 έστειλα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με την παράκληση να έχω την τοποθέτηση του, την ακόλουθη ερώτηση:

«Μετά την σημερινή (σ.σ: για οριοθέτηση ΑΟΖ) συμφωνία Ελλάδος -Αιγύπτου και το σχετικό  χάρτη, στον οποίο φαίνεται ότι δεν  συνυπολογίζεται  το Καστελλόριζο, είναι  μειωμένη η  επήρεια για την Κρήτη και  γίνεται  αποδεκτή η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου,  υπάρχει δυνατότητα για υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας Ελλάδος- Κύπρου;».

Με μήνυμα ο υπουργός με πληροφόρησε ότι για να τοποθετηθεί πρέπει πρώτα να ενημερωθεί από τον Έλληνα ομόλογο του,  Νίκο Δένδια. Σήμερα το πρωί το ΡΙΚ στις ειδήσεις ανέφερε ότι ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τηλεφωνικώς χθες βράδυ τον κ. Χριστοδουλίδη. Το απόγευμα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μετέδωσε:

«Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη είχε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατά την οποία ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Χριστοδουλίδη για όλες τις πρόνοιες της συμφωνίας, που υπέγραψε η Ελλάδα για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη λεπτομερή ενημέρωση, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την εν λόγω εξέλιξη». Στην δήλωση του στο ΚΥΠΕ  ο Ν. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε: «Η συμφωνία αποδεικνύει περίτρανα και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωών συνομολογούνται μέσω διαπραγματεύσεων, καλή τη πίστη, όπως άλλωστε προβλέπει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και όχι με μονομερείς ενέργειες ή και με παράνομες και νομικά ανυπόστατες πράξεις, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».

Ωστόσο , μέχρι τώρα ο κ. Χριστοδουλίδης δεν τοποθετήθηκε , παρά την υπόσχεση του,  στην ερώτηση μου. Η στάση του αυτή με κάνει να υποθέσω ότι , παρόλη την ευγένεια που τον διακρίνει, με αγνοεί, είτε ότι προτιμά τις γενικόλογες τοποθετήσεις, αντί μιας τεκμηριωμένης απάντησης σε μια σαφή ερώτηση.

 Την Τετάρτη (05.08.2020, στις 15: 38 , έστειλα στον κ. Χριστοδουλίδη ερωτήσεις για το θέμα του Λιβάνου. Όταν χθες το πρωί του υπενθύμισα ότι δεν είχα λάβει απαντήσεις , μου απάντησε ότι δεν πρόλαβε , λόγω της έκρηξης .  Όμως το βράδυ της Τετάρτης , που δεν πρόλαβε να απαντήσει στις ερωτήσεις, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό.

Φαίνεται ότι στο ΥΠΕΞ δεν επιθυμούν να απαντούν σε γραπτές ερωτήσεις. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι είναι ο κανόνας. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε η περίπτωση μου είναι η εξαίρεση του κανόνα.

Το γράφω αυτό , γιατί την περασμένη Παρασκευή έστειλα ερωτήσεις στον γενικό διευθυντή του Υπουργείου, πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, αναφορικά με την συνάντηση του πρέσβη μας στην Μόσχα, ο οποίος συζήτησε με τον κ. Leonid Bulanov,  πρόεδρο του κυπριακού παραρτήματος του σωματείου «Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία της Παλαιστίνης» για την οργάνωση εορτασμού για τα 60  χρόνια της σύναψης διπλωματικών σχέσεων Κύπρου –Ρωσίας. Ο Leonid Bulanov  είναι κάτοχος ρωσικού και κυπριακού διαβατηρίου.

Ο κ. Κορνηλίου σε τηλεφωνική επικοινωνία διευκρίνισε ότι ο εορτασμός θα οργανωθεί από την  «Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία της Παλαιστίνης» και τον   Σύνδεσμο Φιλίας Ρωσίας –Κύπρου. Του ανέφερα ότι αναμένω γραπτώς τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο μου. Ακόμη δεν τις έλαβα.  

Βέβαια , ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ δεν μου είπε ότι πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ρωσίας –Κύπρου είναι ο   Georgy Muradov , ο οποίος είχε διατελέσει πριν από δεκαετίες πρέσβης στην Κύπρο. Τώρα,  – αυτό μπορεί να μην είναι γνωστό στο ΥΠΕΞ, ο Muradov είναι αναπληρωτής πρόεδρος του   Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Κριμαίας  και από το 2014 περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ατόμων, που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ για ενέργειες,  που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Αναφορικά με την  «Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία της Παλαιστίνης» αυτή, σύμφωνα με τον Έφορο Σωματείων, δεν έχει καταθέσει τα απαιτούμενα από τον νέο νόμο έγγραφα για επανεγγραφή. Άρα , ο Κύπριος πρέσβης συζήτησε στην πρεσβεία, όπου και φωτογραφήθηκε,  με τον πρόεδρο ενός σωματείου, που για την ώρα στερείται νομιμότητας. Και κάτι ακόμη: Πριν από την συνάντηση στην κυπριακή πρεσβεία ο Bulanov συναντήθηκε με τον Muradov.

ΥΓ: Προφανώς , ο τίτλος του κειμένου να σας ξαφνιάζει. Ο αρχικός τίτλος ήταν : «Κρύβεται ο ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης». Κάποιος φίλος, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει να γίνομαι επιθετικός». Η δημοσιογραφία , όπως την αντιλαμβάνομαι και την υπηρετώ 38 χρόνια , δεν μπορεί να είναι γλυκανάλατη, αλλά διερευνητική και επιθετική. Ο δημοσιογράφος οφείλει να είναι προς τους πολιτικούς, τα δημόσια πρόσωπα και τους οικονομικούς ( τραπεζίτες κλπ)  παράγοντες  ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ, αλλά όχι ΥΒΡΙΣΤΙΚΟΣ.

 

Share this post