Για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας -ΗΠΑ

Για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας -ΗΠΑ

Για να διορθώσουν την ταραγμένη σχέση τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία πρέπει να κάνουν σταδιακά, συγκεκριμένα βήματα που οικοδομούν εμπιστοσύνη και επικεντρώνονται σε κοινές ατζέντες.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ “ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ”

Σε αντίθεση με αρκετούς Έλληνες που ασχολούνται με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και προτείνουν την αποδοχή και παράδοση στις πιέσεις της Τουρκίας με το σαθρό επιχείρημα “να αποφύγουμε τον πόλεμο”, οι Τούρκοι επιστήμονες που εργάζονται σε αμερικανικά think tanks, όπως το Carnegie, αναζητούν τρόπους να συμφιλιώσουν την χώρα τους με τις ΗΠΑ ζητώντας αμοιβαία κατανόηση και υποχωρήσεις και απο τις δύο πλευρές.

Ένας απο αυτούς είναι ο  SINAN ÜLGEN επισκέπτης μελετητής στο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες, όπου η έρευνά του επικεντρώνεται στην τουρκική εξωτερική πολιτική, την πυρηνική πολιτική, την κυβερνοπολιτική και τις διατλαντικές σχέσεις.

O ÜLGEN, προσεγγίζει αναλυτικά πέντε απο τα θέματα στα οποία Τουρκία και ΗΠΑ διαφωνούν και προτείνει λύσεις με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Τους S-400, την Συρία, την υπόθεση της HALKBANK, το έλλειμμα δημοκρατίας και την μη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία και την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας απο τις ΗΠΑ. 

Θεωρεί πως υπάρχει διάσταση στην αντίληψη των δύο χωρών (Τουρκίας και ΗΠΑ) για τον σύγχρονο κόσμο με τις ΗΠΑ να προβάλλουν την δημοκρατία ως καθοριστικό στοιχείο της διεθνούς πολιτικής τους για να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη Κίνα και την Τουρκία να προκρίνει έναν πολυπολικό κόσμο που την κάνει να αναζητά στηρίγματα και στη Ρωσία και στην Κίνα.

Διαβάστε μεταφρασμένη ολόκληρη τη μελέτη για να κατανοήσετε τη φύση και το βάθος των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και διαφορών.

Αμερικανοτουρκικές σχέσεις του SINAN ÜLGEN Carnegie by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

Share this post