Για την ανθρωπιστική και πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησε ο Πάπας με τον Ζελένσκι

Για την ανθρωπιστική και πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησε ο Πάπας με τον Ζελένσκι

ΡΩΜΗ, Νίκος Τζωΐτης*

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσφιξαν τα χέρια , όταν ο δεύτερος έφτασε το απόγευμα στο Αποστολικό Παλάτι , στο Βατικανό. Η πρώτη φορά που ο κ. Ζελένσκι επισκέφτηκε τον Πάπα ήταν στις 8 Φεβρουαρίου 2020 ,λίγο  πριν  την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πάπας ευχαρίστησε τον Ουκρανό πρόεδρο  για την επίσκεψη , ο οποίος την χαρακτήρισε « μεγάλη τιμή». Η συνάντηση  διήρκεσε σαράντα λεπτά και εστιάστηκε στην ανθρωπιστική και πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, λόγω του συνεχιζομένου πολέμου. Ο Πάπας Φραγκίσκος  διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο για “τις συνεχείς προσευχές του προς τον Κύριο για ειρήνη”.

Επίσης,  τόνισε, ειδικότερα, την ανάγκη για «χειρονομίες ανθρωπιάς προς τα πιο εύθραυστα, τα αθώα θύματα της σύγκρουσης».

Ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε στον πρόεδρο Ζελένσκι ένα χάλκινο γλυπτό κλαδιού ελιάς, σύμβολο της ειρήνης και ένα βιβλίο,  με τίτλο «Μια Εγκύκλιος για την Ειρήνη στην Ουκρανία».

 Ο Ουκρανός Πρόεδρος πρόσφερε  στον Πάπα  ένα έργο τέχνης φιλοτεχνημένο από αλεξίσφαιρο πιάτο και έναν πίνακα με τίτλο «Απώλεια» για τη δολοφονία παιδιών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Gallagher

 Το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας ανακοίνωσε  ότι μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα, ο πρόεδρος Ζελένσκι συνομίλησε  με τον Αρχιεπίσκοπο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, Γραμματέα Σχέσεων με Κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς της Γραμματείας Εξωτερικών.

«Κατά τη διάρκεια των εγκάρδιων συνομιλιών με τον Αρχιεπίσκοπο Gallagher, συζητήθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και οι επείγουσες ανησυχίες που συνδέονται με τον πόλεμο , ιδιαίτερα αυτές με  ανθρωπιστικό χαρακτήρα. «Η ευκαιρία ήταν επίσης ευνοϊκή για να συζητηθούν μια σειρά διμερών ζητημάτων, ιδιαίτερα σχετικά με τη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΦΩΤΟ: vaticannews.va

 

https://twitter.com/vaticannews_it/status/1657423712193323010?s=20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post