Για τα φλέγοντα ζητήματα ο Πομπέο επανέλαβε τα γνωστά

Για τα φλέγοντα ζητήματα ο Πομπέο επανέλαβε τα γνωστά

Θετικό ότι κατονόμασε την Τουρκία και διαπιστώθηκε πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου

Χωρίς ενημέρωση από αμφότερες τις πλευρές για τα διαμειφθέντα μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάϊκ Πομπέο, δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί συνολική εικόνα για τα αποτελέσματα της ολιγόωρης επίσκεψης  του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας στην Κύπρο.  Εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν ΜΟΝΟ στη βάση της δήλωσης του κ. Πομπέο, ο οποίος δεν είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική πηγή από τις δηλώσεις Πομπέο συνάγονται τα εξής:

  • «Για τα φλέγοντα ζητήματα, πιστή επανάληψη αμερικανικών θέσεων. Πάντως, κατονόμασε την Τουρκία. Στα διμερή πολύ καλά. Διαπιστώνεται συνεχής πρόοδος, έστω και με μικρά βήματα».

https://twitter.com/AnastasiadesCY/status/1304860693582295041?s=20

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλήφθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό.

Ο κ. Πομπέο στη δήλωση του εξέφρασε ανησυχία για “τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τη στήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση στο Κυπριακό”. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με την προϋπόθεση να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε ” εξαίρετη την συνομιλία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και  στάθηκε ιδιαίτερα στη μερική άρση του εμπάργκο όπλων και στο σχέδιο για την εκπαίδευση. Όπως είπε, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υπεγράφη η συμφωνία για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου και για την Ασφάλεια των Συνόρων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι  ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ώστε να υπάρξει διάλογος σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε ανησυχία για “τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει τους πόρους της, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων”.

Κατέληξε, επισημαίνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση στο Κυπριακό, στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, εκσέφρασε  ιδιαίτερη ευχαρίστηση, επεσήμανε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πως η επίσκεψη λαμβάνει χώρα, “ενώ υπάρχουν κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων”. Τόνισε δε πως με αυτές τις επισκέψεις του ο κ.   Πομπέο “επιδεικνύει το ενδιαφέρουν των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή”.

Όπως είπε, ενημέρωσε τον Μάικ Πομπέο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα βόρεια, επισημαίνοντας ότι έχει αναφέρει και τη δέσμευσή του για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Για  αυτό, είπε, “είναι απαραίτητο η Τουρκία να διακόψει τις παράνομες ενέργειές της” στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σ’ ότι αφορά στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

«Έχουμε συζητήσει με τον Μάικ τις διμερείς μας σχέσεις και έχουμε καλωσορίσει τη στενή μας σχέση αναφορικά με την τρομοκρατία ή την εμπορία προσώπων», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας και την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ασφάλεια.

Μετά από διευρυμένες συνομιλίες, Μάικ Πομπέο και Νίκος Χριστοδουλίδης υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Κύπρο και για την Ασφάλεια των Συνόρων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από Κυπριακής πλευράς, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, και διαλαμβάνει την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), το οποίο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ στις 6.11.2018.

Το Κέντρο CYCLOPS αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, με τις ΗΠΑ να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, ενώ  θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως ομονοούντων γειτονικών (Train the Trainers concept). Τομείς εκπαίδευσης που θα προσφέρει το Κέντρο αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξής ενότητες: συνοριακό έλεγχο και ασφάλεια, ασφάλεια λιμένων, τελωνειακούς ελέγχους στην ξηρά και στη θάλασσα, διαχείριση ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) σε ειδικό εργαστήριο, και κυβερνοασφάλεια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί, και τις υποδομές. Σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε χώρο ανέγερσης του Κέντρου κοντά στον Αερολιμένα Λάρνακας (περιοχή Μακένζη). Οι προδιαγραφές του χώρου είναι φιλικές προς το περιβάλλον και στόχος είναι η χρήση, στο μέγιστο δυνατόν, «πράσινης» τεχνολογίας, για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης

 

 

 

 

Share this post