Για “δεύτερη θητεία” Τραμπ έκανε λόγο ο Πομπέο

Για “δεύτερη θητεία” Τραμπ έκανε λόγο ο Πομπέο

Ευθυγραμμισμέμνος με τον Ντάναλντ Τραμπ ο Αμερικανός  ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, φαίνεται να αρνείται να αναγνωρίσει τον εκλελεγμένο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως “η μετάβαση στην εξουσία θα είναι ομαλή, προς μια δεύτερη θητεία διακυβέρνησης Τραμπ”.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διπλωμάτες, σύμφωνα με το CNN, δηλώνουν σοκαρισμένοι, μπερδεμένοι και εξοργισμένοι από την  δήλωση αυτή  του ΥΠΕΞ.  «Με αηδιάζει», δήλωσε Αμερικανός διπλωμάτης στο εξωτερικό, όπως αναφέρει το CNN. «Πώς τολμά να υπονομεύει έτσι τη δουλειά μας». Άλλη διπλωματική πηγή εκτιμά πως οι δηλώσεις αυτές είναι απίστευτα τρομακτικές. «Πώς μπορεί να είναι σοβαρός;», διερωτάται. Οι αντιδράσεις αξιωματούχων και διπλωματικών κύκλων έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την εκτίμηση Μπάιντεν πως η άρνηση Τραμπ να παραδεχτεί την ήττα είναι «ντροπιαστική».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, δεκαήμερη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε 7 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, από τις 13 – 23 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το πρόγραμμα της περιοδείας – η οποία ξεκινά από τη Γαλλία – έχει ως δεύτερο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, όπου περιλαμβάνει μόνο συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κι όχι επαφές με Τούρκους επίσημους.

«Μετά το Παρίσι, ο υπουργός Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο Ι, για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή στάση μας για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται.

Στη Γεωργία, που είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας, πέραν των συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα έχει συνάντηση με τον προκαθήμενο της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Ηλία.

Ο Πομπέο θα επισκεφθεί στην συνέχεια  το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

 

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διπλωμάτες, σύμφωνα με το CNN, δηλώνουν σοκαρισμένοι, μπερδεμένοι και εξοργισμένοι από τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, με τις οποίες αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Τζο Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

 

 

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η μετάβαση στην εξουσία θα είναι ομαλή, προς μια δεύτερη θητεία διακυβέρνησης Τραμπ.

 

«Με αηδιάζει», δήλωσε Αμερικανός διπλωμάτης στο εξωτερικό, όπως αναφέρει το CNN. «Πώς τολμά να υπονομεύει έτσι τη δουλειά μας». Άλλη διπλωματική πηγή εκτιμά πως οι δηλώσεις αυτές είναι απίστευτα τρομακτικές. «Πώς μπορεί να είναι σοβαρός;», διερωτάται. Οι αντιδράσεις αξιωματούχων και διπλωματικών κύκλων έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την εκτίμηση Μπάιντεν πως η άρνηση Τραμπ να παραδεχτεί την ήττα είναι «ντροπιαστική».

 

Ο Πομπέο «βυθίζει την υστεροφημία του»

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει πως σταμάτησε να παρακολουθεί τις δηλώσεις Πομπέο μετά την ατυχή αναφορά του στα περί μετάβασης της εξουσίας.

 

 

 

Δεκαήμερη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε 7 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, από τις 13 – 23 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το πρόγραμμα της περιοδείας – η οποία ξεκινά από τη Γαλλία – έχει ως δεύτερο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, όπου περιλαμβάνει μόνο συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κι όχι επαφές με Τούρκους επίσημους.

 

«Μετά το Παρίσι, ο υπουργός Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο Ι, για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή στάση μας για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

 

Στη Γεωργία, που είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας, πέραν των συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα έχει συνάντηση με τον προκαθήμενο της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Ηλία.

 

Θα επισκεφθεί επίσης το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

 

Share this post