Για “αποκλιμάκωση” της έντασης κάνει λόγω η «Σαμπάχ»

Για “αποκλιμάκωση” της έντασης κάνει λόγω η «Σαμπάχ»

Ερντογάν: “Η Κωνσταντινούπολη ανήκει στο τουρκικό έθνος”

 

Η Άγκυρα επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο, σύμφωνα με την εικόνα που δίνει σήμερα ο τουρκικός τύπος. 

Ιδιαίτερα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφέρει πως οι δραστηριότητες της χώρας σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων “ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές”.

Προφανώς, γίνεται έμμεση αναφορά στη πρόσφατη Navtex της Τουρκίας, που αφορούσε και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο δεν σταματά εκεί. Οι τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν να… δώσουν χρόνο, «ώστε να αντιληφθεί πως έχουν τα πράγματα» η κ. Μέρκελ.Η πρόταση αυτή ερμηνεύεται  από αναλυτές ως μήνυμα πως “η Τουρκία, αφού έδειξε σε ένα βαθμό τι είναι ικανή να κάνει, δίνει τον χρόνο στην ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προωθώντας τις δικές της θέσεις”.

Ακόμα, όπως αναφέρεται, ο φόβος του πολέμου εκδηλώθηκε την Τρίτη, καθώς ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη βρέθηκαν αντιμέτωπα στη θάλασσα, ωστόσο «τώρα είναι ώρα για ένα σύντομο διάλειμμα. Η Καγκελάριος, έχοντας αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, άσκησε τηλεφωνική διπλωματία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Τουρκίας, βοηθώντας στην αποκλιμάκωση, καθώς είναι «υπέρ της εύρεσης λύσης μέσω διαλόγου».

Ωστόσο, το δημοσίευμα κάνει επίθεση κατά της Γαλλίας.«Αντίθετα, η Γαλλία, της οποίας η επιρροή στη Λιβύη έχει υπονομευθεί από τις επαναλαμβανόμενες ήττες του Στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ, είναι μαζί με την Ελλάδα και ελπίζει να κάνει την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία» αναφέρει εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Γαλλίας.

«H Τουρκία θα υποστηρίξει το ζήτημα των αποθεματικών Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμη και αν επιβληθούν κυρώσεις», συνεχίζει.

«Το Παρίσι όχι μόνο παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας στη Λιβύη, εις βάρος των συμφερόντων της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, αλλά επίσης τροφοδοτεί τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Μέρκελ, η οποία, σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο, ηγείται της Ευρώπης με υπεύθυνο τρόπο, ελπίζει να αναθερμάνει τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ» εξηγεί.

«Ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύεται να αποτρέψει την ανάθεση της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία και σε άλλους παίκτες, η Γερμανίδα Καγκελάριος τονίζει τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης. Και άλλα μέλη της ΕΕ αντιτίθενται επίσης στην πίεση του Μακρόν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Δεν έχουν κανένα συμφέρον να επιτρέψουν στη Γαλλία να τα χρησιμοποιήσει στον αγώνα της ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει.

Πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελ- λάδος αναφέρουν ότι από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.

Η κατάσταση , σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν , μιλώντας σήμερα στα εγκαίνια ενός νέο κτιρίου γραφείων της ΜΙΤ (της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) στην Κωνσταντινούπολη,  αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς. 

«Στο άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς (σ.σ.: μετά τη μετατροπή της σε τζαμί, την Παρασκευή), παρατηρήσαμε ότι κάποιες χώρες δεν γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος. Ενώ έχουν περάσει αιώνες μετά την κατάκτησή της, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων», είπε ο Ερντογάν.

Share this post