Για πρώτη φορά η Ουκρανία γιορτάζει αύριο τα Χριστούγεννα

Για πρώτη φορά η Ουκρανία γιορτάζει αύριο τα Χριστούγεννα

Για πρώτη φορά μετά το 1917 η Ουκρανία γιορτάζει τα Χριστούγεννα αύριο ,  25 Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι κάτι παραπάνω από μια μεταφορά ημερομηνίας εορτασμού από τις 7 Ιανουαρίου οπότε και τιμά τα Χριστούγεννα η Ρωσία βάσει του Ιουλιανού ημερολογίου.

Πρόκειται για μία καθοριστική αλλαγή στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης απομάκρυνσής της από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο ο Ζελένσκι αποτυπώνει το βαθύτερο χάσμα μεταξύ των Εκκλησιών του Κιέβου και της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πόλεμος που τον Φεβρουάριο μπαίνει στον τρίτο χρόνο του.

«Ο αδυσώπητος και επιτυχημένος αγώνας για την ταυτότητά τους συμβάλλει στην επιθυμία κάθε Ουκρανού να ζήσει τη δική του ζωή με τις δικές του παραδόσεις και γιορτές» αναφερόταν τότε στο επεξηγηματικό σημείωμα του νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Ο Ουκρανίας Επιφάνιος

Ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος , σε μήνυμα του , αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Ο Υιός του Θεού, ως δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, γεννιέται αιώνια από τον Πατέρα. Και αυτή η προαιώνια γέννηση είναι πέρα από το χρόνο και το χώρο, είναι πριν από όλη τη δημιουργία. Αυτή η γέννηση είναι το μυστήριο του θεϊκού όντος, ανυπολόγιστο στην ανθρώπινη κατανόηση, αλλά αποκαλύπτεται μέσω της πίστης ως αμετάβλητη αλήθεια. Ο Υιός του Θεού αυτοπεριορίζεται εκουσίως και υποτάσσεται στις συνθήκες της κτιστής υπάρξεως με το να γίνει άνθρωπος, όχι για χάρη Του, αλλά για χάρη μας και για τη σωτηρία μας.

Ο Χριστός γεννιέται για μας, αλλά εξαρτάται από την προσωπική μας θέληση, από την επιλογή μας, πώς Τον δεχόμαστε – όπως οι ποιμένες και οι μάγοι ή όπως ο Ηρώδης. Ανοίγουμε την καρδιά μας και τη ζωή μας σ’ Αυτόν ή Του προσφέρουμε την αγάπη μας και τους καρπούς των καλών πράξεων ως δώρα; Ή, αντίθετα, θέλουμε να Τον εκδιώξουμε από τη δική μας και κοινωνική ζωή για να συνεχίσουμε να ζούμε ασεβώς;

Εν μέσω της θλίψης και του πόνου του πολέμου, εν μέσω του πόνου της απώλειας, εξακολουθούμε να γιορτάζουμε, επειδή τα Χριστούγεννα για εμάς δεν είναι μόνο και όχι τόσο μια εποχή ψυχαγωγίας και δώρων, αλλά μια μαρτυρία της νίκης της αλήθειας και της καλοσύνης και της αναπόφευκτης νίκης του κακού.

Προσευχόμαστε για τους αδελφούς και τις αδελφές μας που γιορτάζουν αυτές τις γιορτές σε αιχμαλωσία, στα ουκρανικά εδάφη που κατέχει προσωρινά ο ρωσικός εχθρός. Ας θυμηθούμε με προσευχή τους στρατιωτικούς και πολιτικούς κρατούμενους, ομήρους και άδικα φυλακισμένους, και ας ζητήσουμε από τον Κύριο την προστασία τους και την ταχεία απελευθέρωσή τους.

Ας προσευχηθούμε για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους, για τις οικογένειες που χωρίστηκαν από τον πόλεμο, και είθε το έλεος και η βοήθεια του Θεού να είναι μαζί τους. Ο ίδιος ο Χριστός αναγκάστηκε να φύγει από την κακία του Ηρώδη, έτσι το έλεος του Κυρίου είναι με όλους όσους υποφέρουν αθώα”.

 

Ουκρανία: Η Αγία Σοφία του Κιέβου ξαναβρίσκει την αίγλη της

https://gr.euronews.com/video/2023/12/23/oykrania-i-agia-sofia-toy-kievou-xanavriskei-tin-aigli-tis
 

Share this post