Για ποιούς χτυπούν οι καμπάνες στην Τουρκία , μετά την παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν

Για ποιούς χτυπούν οι καμπάνες στην Τουρκία , μετά την παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν

Του Αλέκου Παπαδόπουλου*

Παρά τη δεδομένη γαλλική ευγένεια αποκλείεται, ύστερα από την απαράδεκτη συμπεριφορά του, να του στείλει ο Μακρόν πλερέζες. Πατροπαράδοτη Γαλλική συνήθεια βέβαια. Ούτε deuil όμως, ούτε και μαύρο περιβραχιόνιο, αλλά ούτε και κάτι άλλο σχετικό προτίθεται νομίζω να του στείλει, ώστε  να συμμετάσχει ο Τούρκος Πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως θα επιθυμούσε  στο πένθος των φανατικών οπαδών του,  για την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ  προκειμένου  έστω, κατά παράβαση των Ισλαμικών αρχών, να εκφράσει και αυτός, κατά τα Χριστιανικά πρότυπα , τη μεγάλη του πίκρα, την απογοήτευση του για την απώλεια ενός δυσαναπλήρωτου συμπαραστάτη με φυσική συνέπεια την εξαφάνιση από την παγκόσμια πολιτική σκηνή ενός από τους μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού Τουρκόφιλου ομοϊδεάτη του.
             Και πράγματι ο Ερντογάν παραμένει  απαρηγόρητος, γιατί ο Τραμπ ήταν το αποκούμπι του, ο υποστηρικτής, ο φίλος του, όπως προεκλογικά τον είχε αποκαλέσει δημοσίως και ο ίδιος.

Ακόμη,  – ίσως και το κυριότερο-  ο Τραμπ ήταν και ο αφανής  συνεταίρος του σε διάφορες μπίζνες  ύψους απόδοσης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και συνεταίρος του γαμπρού του, μέχρι πρόσφατα Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, που η παραίτηση  του είχε απήχηση βόμβας και ασφαλώς θα έχει πολλές επιπτώσεις. Πολύ πιθανό ακόμα  και στο πρωτοβάθμιο συγγενικό περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου δεδομένου ότι ο γαμπρός  δεν  έχαιρε φήμης πιστού συζύγου η δε σχέση του με ένα πρώην μοντέλο είχε απασχολήσει πριν από ένα χρόνο όλα τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Ωστόσο,  αν και ποικίλουν οι φήμες, που επίμονα κυκλοφορούν στους κύκλους της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης,  τουλάχιστον προς το παρόν ελάχιστοι γνωρίζουν τους πραγματικούς λόγους της  απόδρασης ή της αποπομπής, της εκδίωξης ή της παραίτησης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ από την Κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη μάλιστα φάση της οικονομίας της χώρας του.

Πολλοί είναι πάντως αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν θυσίασε το γαμπρό του, τον σύζυγο της κόρης, πατέρα των εγγονών του αλλά και γιο στενού του φίλου, για να περισώσει την προσωπική τιμή και υπόληψη  του, όταν είναι βέβαιο  ότι  με την επικράτηση του Μπάϊντεν  θα αποκαλυφθούν οι συναλλαγές του με το γαμπρό του Τραμπ, σύζυγο της κόρης του και τον Μεχμέτ Αλή Γιαλτσίνταγ γαμπρό του Τούρκου μεγιστάνα Αιντίν Ντογκάν, στον οποίο ο Τραμπ έχει μισθώσει έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων τον πρώτο χρόνο και ενός εκατομμυρίου ετησίως τους επομένους, το δικαίωμα χρήσης το όνομα ΤΡΑΜΠ  στους δυο πύργους του.  Έχουν δε θεαθεί προ έτους και πλέον οι τέσσερις άνδρες να συζητούν στο οβάλ γραφείο, όχι βέβαια  για την επικείμενη τότε πανδημία του κορονοϊού, που ασφαλώς την εποχή εκείνη  ουδείς υποψιαζόταν, αλλά και ουδείς μέχρι σήμερα έχει μάθει τι συνέδεε και συνδέει ίσως την εν λόγω τετράδα.

Έτερο θέμα, που απασχολεί σήμερα τον Ερντογάν στο οποίο ίσως και να έχουν διαδραματίσει μαζί με το γαμπρό του πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι η παραβίαση με ποικίλα τεχνάσματα  του εμπάργκο που είχε κηρύξει η Αμερική προς το Ιράν με τη συμμετοχή και της τουρκικής κρατικής τράπεζας “Χαλκ”. Πρόκειται για ένα θέμα πολύ πολύ σοβαρό που θεωρείται βέβαιο ότι θα απασχολήσει εκ νέου την δικαιοσύνη των ΗΠΑ καθώς και τα ΜΜΕ δεδομένου ότι γίνεται λόγος για μια “μπίζνα” 850 εκατομμυρίων δολαρίων, που όσο προχωρά η δίκη θα έρχονται στο φώς της δημοσιότητας τρανταχτά ονόματα συνενόχων.
            Εν τω μεταξύ στην τουρκική πρωτεύουσα και στην Κωνσταντινού-πολη σχολιάζεται ευρύτατα η εξαφάνιση της τελευταίες μέρες του Μπε-ράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παρότι στο παρελθόν ήταν λαλίστατος, ιδίως όταν επρόκειτο να ενημερώσει τη Βουλή ή τους εκπροσώπους του τύπου, για την ανθηρά κατ΄αυτόν πορεία της τουρκικής οικονομίας, τελευταίως δε ακούσθηκε να λέει ότι “μπορεί μεν να τιθασεύσει την καθημερινή άνοδο της τιμής του δολαρίου και του ευρώ, δεν το κάνει όμως διότι ασχολείται με σοβαρότερα προβλήματα της χώρας του” από την ημέρα της παραίτησης του δια του ” Instragram” αποφεύγει να επικοινωνήσει με τους δημοσιογράφους και να τους ενημερώσει επιτέλους για ποιούς λόγους παραιτήθηκε από την Κυβέρνηση.


            Και ενώ άλλοι μεν υπεύθυνοι κύκλοι της τουρκικής πρωτεύουσας υποστηρίζουν ότι ο Μπαϊρακτάρ, προτού προβεί στη σύνταξη του κειμένου  της παραίτησης του, που κατά τους δημοσιογράφους βρίθει ασυνταξιών,  ανεπίτρεπτων για έναν Υπουργό Οικονομικών, επεδίωξε να συναντήσει τον πεθερό του, αλλά δεν έγινε δεκτός, αλλά ούτε και του είχε ζητηθεί η γνώμη για το διορισμό του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Άλλοι πάλι κύκλοι υποστηρίζουν επίμονα ότι είναι έτοιμος να αναχωρήσει για το Μαϊάμι, αποφασισμένος να έρθει εκεί σε συμβιβασμό με τις Αμερικανικές αρχές και να προβεί σε αποκαλύψεις που θα διευκολύνουν το έργο της ανάκρισης αλλά και θα ελαφρύνουν τη θέση του, ως κατηγορούμενου σε επόμενη φάση.

Συμπερασματικά και, όπως προβλέπουν Τούρκοι και ξένοι πολιτικοί αναλυτές, πολλές είναι οι εξελίξεις που εγκυμονεί η τουρκική πολιτική σκηνή.  Άλλες που συνδέονται με την εκλογή του Μπάϊντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ  και τις αναμενόμενες αποκαλύψεις, που επίμονα κάλυπτε το καθεστώς Τραμπ. Και άλλες πάλι, που αφορούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εσωτερικά. Όπως ο πληθωρισμός, η ανεργία, η φυγή από την χώρα των μορφωμένων νέων, η αποστροφή των ξένων επενδυτών που εγκαταλείπουν ομαδικά την Τουρκία, οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού κλπ.κλπ. που, αν ζούσε ο Έρνεστ Χεμινγκουαίη και επρόκειτο να τιτλοφορήσει τα όσα συνέβησαν, όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να συμβούν στην Τουρκία, υποπτεύομαι ότι δεν θα δίσταζε να κάνει και πάλι χρήση  του γνωστού τίτλου του  ” Για ποιόν χτυπά η καμπάνα”, τροποποιώντας τον ως ” ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΚΤΥΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ”.  Γιατί, όπως φαίνεται, θα είναι πολλοί αυτοί και αντίστοιχες οι καμπάνες που θα πρέπει να χτυπούν!!.        

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post