Για να μην είναι αργά…
Του Αριστείδη Βικέτου
Το θέμα , το οποίο ανέδειξε την περασμένη βδομάδα ο «Φιλελεύθερος» για την αυτοαποκαλούμενη «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» και την εταιρεία «Παναγία» για προσέλκυση Προσκυνηματικού τουρισμού ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από την Ρωσία στα κατεχόμενα, έχει πολλές διαστάσεις και θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό τόσο στην Εκκλησία Κύπρου, όσο και, κυρίως , στην κυβέρνησηυβέρνηση. Κι΄αυτό , γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό, όπου σημαντικότατη ευθύνη φέρει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος σε αντίθεση με το θέμα των απόψεων Μόρφου περί ομοφυλοφυλίας, έμεινε στην προκειμένη περίπτωση «ιχθύος αφωνώτερος», αφού ουδέποτε έχει επισκεφθεί , πολύ δε περισσότερο έχει λειτουργήσει στην κατεχόμενη επαρχία του.
Αναφορικά με την κυβέρνηση διαφαίνεται ότι «πιάστηκε στον ύπνο» , πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Μόσχα λειτουργεί πλημμελώς. Διαφορετικά , θα έπρεπε να ήταν στοιχειωδώς ενήμερη.
Την περασμένη Δευτέρα η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Λευκωσία κοινοποίησε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στον «Φ» και στο ΚΥΠΕ βεβαίωση του Τμήματος Εκκλησιαστικών Εξωτερικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, με ημερομηνία 04.02. 2019 και παραλήπτη τον κληρικό Pavel Povalyaev της υπό σύσταση ενορίας Αγίου Νικολάου Λεμεσού.
Σε αυτή αναφέρεται ότι το ΤΕΕΣ βεβαιώνει ότι ο Αλεξέι Ιβανόφ, (έτος γέννησης 1973), «ο οποίος αποκαλεί εαυτόν κληρικό της ¨Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Εξωτερικού¨ και ότι είναι επικεφαλής στην ενορία της πόλης της Κερύνειας, δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, δεν έχει κανονική χειροτονία και δεν είναι σε κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία».
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η βεβαίωση αυτή , δεν απευθύνθηκε προηγουμένως ως όφειλε να κάνει το Πατριαρχείο Μόσχας ( για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας οι επιστολές είναι πάμπολες) στην Εκκλησία Κύπρου. Γιατί συνέβη αυτό; Μόνο το Πατριαρχείο Μόσχας μπορεί να απαντήσει.
Την βεβαίωση γνώριζε και η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Λευκωσία, δηλαδή ο πρέσβης Στανισλάβ Οσάντσι, που είναι σχεδόν πάντα παρών στις συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τον πρόεδρο του ΤΕΕΣ του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ , Ιλαρίωνα.
Η δήλωση της εκπροσώπου της Ρωσικής Πρεσβείας ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας «πάντα συμπεριφέρεται με σεβασμό στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου και καθοδηγείται από την αρχή της απόλυτης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κύπρου στο έδαφος της χώρας, που επεκτείνεται σε όλο το νησί», ας μας επιτραπεί να έχουμε την άποψη ότι είναι ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.
Τα πιο πάνω πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη και κάτι τέτοιο, παρόλο ότι το θέμα ετέθη, στις 8 Ιουνίου, στην συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, δεν έγινε. Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση για μια δημόσια τοποθέτηση , η οποία να καταδικάζει τους σχισματικούς, εκ των κόλπων της, που δρουν στα κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και έχουν επίσης συστήσει τουριστική εταιρεία. Επίσης, θα έπρεπε με εγκύκλιο του να είχε κάνει γνωστή την αυθαιρεσία αυτή σε όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Οπωσδήποτε οι Ρώσοι «σχισματικοί» για να δρουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να έχουν δική τους ιστοσελίδα, στηρίζονται σε «γερές πλάτες». Διαφορετικά δεν εξηγείται η άνεση των κινήσεων τους, όταν για να γίνει μία Θεία Λειτουργία ή άλλη λατρευτική εκδήλωση ή να αναστηλωθεί ένας ναός στα κατεχόμενα από την Εκκλησία Κύπρου πρέπει με πολύ κόπο να δοθεί, κατ΄ εξαίρεση ειδική άδεια.
Η Ρωσική Εκκλησία οφείλει, όχι μόνο να καταδικάσει την σχισματική κατάσταση , αλλά και να προβεί σε όλες εκείνες τις διπλωματικές ενέργειες για την απομάκρυνση των «σχισματικών» από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Αυτό πρέπει να είναι το λιγότερο , που οφείλει να ζητήσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου, η οποία θα συζητήσει το θέμα στις 5 Σεπτεμβρίου.
Εκτίμηση μου είναι – εύχομαι να διαψευστώ –ότι όλα όσα συμβαίνουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι σε γνώση τόσο του Πατριαρχείου Μόσχας , όσο και των αρμοδίων υπηρεσιών του Κρεμλίνου.
Όσοι ασχολούνται με θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, γνωρίζουν ότι και μόνον ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων , μπορεί να συστήσει και να ζητήσει από τους Ρώσους Ορθοδόξους , που ζουν παρανόμως στα κατεχόμενα να διακόψουν ΠΑΡΑΥΤΑ κάθε πνευματική σχέση με την ούτω καλούμενη «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» και να κλείσει και η εταιρεία «Παναγία». Για τις λατρευτικές τους ανάγκες μπορεί να βρεθεί τρόπος σε συνεργασία πάντα με την Εκκλησία Κύπρου.
Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε «χθες» να καλέσει τον Ρώσο πρέσβη, προς τον οποίο να κάνει αυστηρότατο διάβημα. Το ίδιο πρέπει να γίνει από τον πρέσβη της Δημοκρατίας στην Μόσχα προς το Κρεμλίνο.
Αν δεν υπάρξει ΑΜΕΣΑ η δέουσα αυστηρότητα , διότι το θέμα είναι μείζον, από την κυβέρνηση και την Εκκλησία , μετά θα είναι πολύ αργά!!!
ΣΗΜ: Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” 26.8.2019