Για λύση δύο κρατών μίλησε ο Τατάρ στον Βρετανό ΥΠΕΞ και ζήτησε εμβόλια Astra Zeneca

Για λύση δύο κρατών μίλησε ο Τατάρ στον Βρετανό ΥΠΕΞ και ζήτησε εμβόλια Astra Zeneca

«Μια αποτυχία διευθέτησης λύσης του Κυπριακού μετά από τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανέναν κι έτσι καλούμε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες με ετοιμότητα για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε από ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών,  Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος χθες είχε χωριστές συναντήσεις τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκο Αναστασιάδη, και Ερσίν Τατάρ και τον ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον υποστηρικτικό ρόλο, που επιθυμεί να διαδραματίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην προετοιμασία για Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, καθώς και στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά και την επίλυση του Κυπριακού.

 «Είμαστε Μόνιμο Μέλος του ΣΑ, αλλά πάνω από όλα το ΗΒ πιστεύει ότι έχουμε άμεση σχέση με το ζήτημα ως μακροχρόνιος φίλος της Κύπρου», τόνισε.

Ο Ντομινίκ Ράαμπ σημείωσε ότι η Βρετανία επιθυμεί να δει μόνιμο τέλος της διένεξης στην Κύπρο και ευελπιστεί ότι όλες οι πλευρές θα δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Τέλος , είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην  περιφερειακή σταθερότητα.

Κατά τις επαφές με Αναστασιάδη- Χριστοδουλίδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έγινε συζήτηση σε βάθος, απορρίπτοντας τα περί επίσκεψης προς άσκηση πιέσεων, με διπλωματικές πηγές να εκτιμούν πως οι Βρετανοί θα μπουν ενεργά όταν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Την ίδια ο Βρετανός ΥΠΕΞ, παρά τα όσα λέγονται δημόσια θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στην άτυπη πενταμερή. Από τις συζητήσεις που έγιναν, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως η βρετανική πλευρά εκείνο που αναμένει, από την άτυπη πενταμερή είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε επανάληψη των συνομιλιών.. Επίσημα ο Ντόμινικ Ράαμπ είπε πως «μια αποτυχία διευθέτησης του Κυπριακού έπειτα τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανέναν», εκφράζοντας την ίδια ώρα την ελπίδα και οι δυο πλευρές να δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετέφερε στον ομόλογό του, την ετοιμότητα να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το ίδιο επίπεδο δέσμευσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους. Ταυτόχρονα αυτό το οποίο τονίσθηκε από τον κ. Χρστοδουλίδη ήταν να εμπεδωθεί απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη η ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια.

Στο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου-Βρετανίας αναφέρθηκαν και οι δυο ΥΠΕΞ, με τον Βρετανό να χαρακτηρίζει τη σχέση των δυο χωρών ισχυρή και πως οι δυο χώρες έχουν μια μακρόχρονη ιστορία και σχέση. «Έχουμε κοινές αξίες, κοινά νομικά συστήματα, συμμετέχουν και οι δυο στην Κοινοπολιτεία και έχουμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, περιλαμβανομένων των φοιτητών – και μιλήσαμε και λίγο για αυτό επίσης σήμερα». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εστίασε στη συνεργασία που υπάρχει στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην έρευνα και την ασφάλεια, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω ενδυνάμωση αυτών των δεσμών και των σχέσεων.

Για ένα νέο πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο, στη μακρά ιστορία της ιδιαίτερης σχέσης που συνδέει την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε λόγο ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Οι χώρες μας υπήρξαν στενοί εταίροι στην ΕΕ και σας διαβεβαιώνω ότι θα διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε αυτή την αποδοτική σχέση». Χαρακτήρισε την επίσκεψη του ομόλογού του σημαντική μιας και η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται συμπίπτει με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας». Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την εποικοδομητική στάση της Βρετανίας για τα Βαρώσια, τον περασμένο Οκτώβριο και επανέλαβε πόσο λυπηρό είναι που η Τουρκία, παρά τη διεθνή καταδίκη, προχώρησε σε παραβιάσεις εντός της περίκλειστης περιοχής, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε στον Βρετανό υπουργό ότι στην άτυπη συνάντηση 5 + 1, στην οποία θα συμμετέχει και το ΗΒ ως εγγυήτρια χώρα, «θα αναπτύξει το όραμά του για δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, που μπορεί να είναι εφικτή μέσω μιας συμφωνίας για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με ίσο διεθνές στάτους, που θα συνεργάζονται. Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι εργάζεται σε αρμονία με την Τουρκία, μετά την εκλογή του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε εμβόλια της Οξφόρδης – Astra Zeneca από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος «προσέγγισε το αίτημα θετικά», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ. Σημείωσε δε σε απάντηση ερώτησης ότι στον κ. Ράαμπ έθεσε και το ζήτημα ότι «υπάρχουν 10.000 Βρετανοί που μένουν εδώ και περιμένουν κι αυτοί το εμβόλιο».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως εξέφρασε στον Βρετανό ομόλογό του “την προσδοκία  ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα και επανέλαβα τη σαφή προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης  στον σκοπό αυτό”. Ανέφερε πως ο ίδιος και ο Βρετανός ομόλογός του συμφωνούν ότι κατά την προσπάθεια για μια ουσιαστική διαδικασία «είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια».

Share this post