ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ: Το Ολοκαύτωμα ανεξίτηλο στίγμα στην ανθρώπινη ιστορία!

ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ: Το Ολοκαύτωμα ανεξίτηλο στίγμα στην ανθρώπινη ιστορία!

«Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους, όχι μόνον τον εβραϊκό λαό. Αποκαλύπτει, γυμνό, το πρόσωπο του κακού και θέτει σε συνεχή δοκιμασία την ηθική μας συνείδηση» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στο Θησείο.

Η κ. Σακελλαροπούλλου, αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων, υπογράμμισε ότι «Αποτίνουμε με δέος και συντριβή φόρο τιμής στα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής λαίλαπας» και επισήμανε ότι «Το σύνθημα “Ποτέ ξανά” μας καλεί να θυμόμαστε ενεργά, να μετατρέπουμε τη μνήμη σε πράξη. Να καλλιεργούμε την ιστορική γνώση. Να αναστοχαζόμαστε τις αιτίες που γέννησαν τον ναζισμό, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και κάθε είδους φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις. Να εργαζόμαστε με περισυλλογή για την αφύπνιση των συνειδήσεων και τη θωράκιση ενάντια στη ρητορική του μίσους. Να ενισχύουμε την κοινωνική φιλότητα και την αλληλεγγύη».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «μόνον έτσι θα αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων που αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας. Μόνον έτσι το “Ποτέ ξανά” θα αποκτήσει το πραγματικό νόημά του».

Αναφερόμενη στην επέτειο απελευθέρωσης του ‘Αουσβιτς, τόνισε ότι «τιμάμε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος – του πιο αποτρόπαιου γεγονότος του 20ου αιώνα, του μεγαλύτερου εγκλήματος που διέπραξε ο άνθρωπος, του πλέον οδυνηρού τραύματος στο σώμα της Ευρώπης».

Έκανε, επίσης, λόγο για «μια καταστροφή που υπερβαίνει τα όρια του λόγου. Μια ιδεοληπτική, συστηματική, ψυχρή γενοκτονία, που αφάνισε έξι εκατομμύρια Εβραίους και πολλούς άλλους συνανθρώπους μας στα κολαστήρια των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και στους ματωμένους ερημότοπους της κεντρικής Ευρώπης, κάτω από τα πυρά των χιτλερικών εκτελεστικών αποσπασμάτων. Ένα έγκλημα που στιγμάτισε ανεξίτηλα όχι μόνο τον δυτικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ένα αδιανόητο συμβάν, την ουσία του οποίου καμιά κοινωνικο-ιστορική ανάλυση δεν είναι σε θέση να μεταδώσει, ακριβώς γιατί είναι απόλυτα απάνθρωπο. Μια “οντολογική σφαγή”, όπως το ονόμασε ο Τζωρτζ Στάινερ».

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι «τιμάμε παράλληλα την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Για μας, τους Έλληνες, που χάσαμε δεκάδες χιλιάδες Εβραίους συμπατριώτες μας, χάνοντας ταυτόχρονα και ένα σημαντικό κομμάτι της πολυπολιτισμικής μας παράδοσης, η επέτειος επιτάσσει μνήμη και γνώση».

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «πρέπει η νεότερη, ιδίως, γενιά, να μάθει τι πραγματικά συνέβη στα στρατόπεδα της φρίκης, πώς ξεθεμελιώθηκε ολόκληρη σχεδόν η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας, αλλά και να εκτιμήσει τη θετική συνεισφορά κοινοτήτων, όπως η ζακυνθινή, στη σωτηρία των Εβραίων ή τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα και αλλού, αποτρέποντας την ολοκληρωτική εξάλειψη του εβραϊκού στοιχείου από την Ελλάδα».

Το μήνυμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει πάντα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του αντισημιτισμού και όλων των άλλων μορφών θρησκευτικού φανατισμού και ρατσισμού, εκπέμπει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος. «Σήμερα θυμόμαστε τα 6 εκατομμύρια Εβραίους άντρες, γυναίκες και παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, θυμόμαστε τους Ρομά και τους Σίντι και τα αμέτρητα άλλα θύματα αυτής της πρωτοφανούς φρίκης και προμελετημένης βαρβαρότητας. Το Ολοκαύτωμα καθόρισε τα Ηνωμένα Έθνη. Το ίδιο το όνομα μας επινοήθηκε για να περιγράψει τη συμμαχία που πολέμησε το ναζιστικό καθεστώς και τους συμμάχους του. Ο Χάρτης μας γραφόταν στο Σαν Φρανσίσκο καθώς το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου απελευθερωνόταν» αναφέρει εισαγωγικά στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, παρατηρεί ότι «σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αναζωπύρωσης της ξενοφοβίας και του μίσους. Ο αντισημιτισμός, η παλαιότερη και πιο επίμονη μορφή προκατάληψης, βρίσκεται ξανά σε άνοδο. Οι προσπάθειες να υποβαθμιστεί το Ολοκαύτωμα και να αναβαθμιστεί η άρνησή του πολλαπλασιάζονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας αφού αναφέρει ότι καμιά κοινωνία δεν έχει ανοσία στον παραλογισμό και τη μισαλλοδοξία, τονίζει πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το Ολοκαύτωμα θα μπορούσε να είχε προληφθεί». Ειδικότερα, επισημαίνει ότι οι απελπισμένες εκκλήσεις των θυμάτων δεν εισακούστηκαν, πολύ λίγοι μίλησαν, πολύ λίγοι άκουσαν, ακόμα λιγότεροι ύψωσαν τη φωνή τους με αλληλεγγύη.

Εν προκειμένω, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει πως το να θυμόμαστε το παρελθόν είναι βασικής σημασίας για να εξασφαλίσουμε το μέλλον και ότι η σιωπή μπροστά στο μίσος είναι συνενοχή.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση «να δεσμευτούμε να μην μείνουμε ποτέ αδιάφοροι στα βάσανα των άλλων και ποτέ να μην ξεχάσουμε τι συνέβη ή να αφήσουμε τους άλλους να το ξεχάσουν», αλλά και «να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, αποτελεί ημέρα μνήμης και περισυλλογής της διεθνούς κοινότητας για τα εκατομμύρια Εβραίους, τους εκατοντάδες Ρομά, Σίντι και άλλους που έπεσαν θύματα με τρόπο βάναυσο στα χέρια της ναζιστικής βαρβαρότητας, λόγω της θρησκείας και της εθνικότητάς τους, στο πλαίσιο μιας θηριωδίας που αμαύρωσε ανεξίτηλα την ιστορία της ανθρωπότητας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος.

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου επισημαίνει:

«Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης και θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με όλους ανά τον κόσμο, τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Είναι υποχρέωσή μας να βεβαιωθούμε ότι το μήνυμα αυτό θα αντηχεί δυνατά: Δεν θα ξεχάσουμε. Η Κύπρος αποτίνει επίσης φόρο τιμής στους επιζώντες και χαιρετίζει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στο ανείπωτο σκοτάδι και το μίσος που έζωσε την Ευρώπη με τη βαρβαρότητα και τον μαζικό φόνο του Ολοκαυτώματος.

Δυστυχώς, ο Αντισημιτισμός και η άρνηση του Ολοκαυτώματος συνεχίζουν να μαστίζουν την ανθρωπότητα, καθιστώντας αναγκαία τη συντονισμένη διεθνή δράση ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ο αναθεωρητισμός θεωριών συνωμοσίας και η άρνηση της ιστορικής αλήθειας δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά σε οποιαδήποτε μορφή.

Η Κύπρος, ως τόπος κράτησης για πάνω από 50.000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε ένα προσωρινό, αλλά ασφαλές καταφύγιο αμέσως μετά τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τρόμος του Ολοκαυτώματος άφησε έτσι ανεξίτηλο το σημάδι του στην συλλογική συνείδηση του νησιού.

Η Κύπρος εντάχθηκε επίσημα στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) ως μέλος παρατηρητής και εφαρμόζει σχετικές πολιτικές σε κρατικό επίπεδο. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση του ορισμού εργασίας του IHRA για τον Αντισημιτισμό και την παροχή εκπαίδευσης σε δασκάλους σε συνεργασία με το Yad Vashem, ενσωματώνοντας πολύτιμα μαθήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ενδεικτική της αποφασιστικότητάς μας για συνέχιση αυτών των πολιτικών, είναι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για υιοθέτηση του Ορισμού Εργασίας της IHRA για την Άρνηση και Στρέβλωση του Ολοκαυτώματος.

«Ο ελληνισμός θυμάται και τιμά τους Μάρτυρες και Ήρωες Έλληνες Εβραίους που μαρτύρησαν την περίοδο του Ολοκαυτώματος, ως θύματα μιας απάνθρωπης, βάρβαρης και ολοκληρωτικής ιδεολογίας. Τα ζοφερά αυτά γεγονότα που παραμένουν στίγμα ανεξίτηλο στην ανθρώπινη ιστορία καταδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την καλλιέργεια του σεβασμού και την ανοχής στον συνάνθρωπό μας. Το Ολοκαύτωμα συνιστά διαχρονικό δίδαγμα αποφυγής του διαχωρισμού των κοινωνιών με βάση τα θρησκευτικά πιστεύω των πολιτών και τη ρατσιστική μεταχείριση της μιας ή της άλλης θρησκευτικής κοινότητας. Η Ευρώπη σήμερα έχει κατακτήσει ένα υψηλότατο επίπεδο δημοκρατίας, ανοχής, αλληλεγγύης και ισότητας. Ωστόσο, ακόμη αναζωπυρώνονται εστίες ολοκληρωτικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, που σπέρνουν το μίσος και τη βία. Υποχρέωση όλων μας είναι αυτές οι εστίες να σβήσουν δια παντός». Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Ηλία Καμπελή, με αφορμή την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής στη Λάρισα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού ευχαριστεί για την πρόσκληση, εκφράζει την λύπη του, διότι λόγω της συμμετοχής του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλή δεν μπορεί να παραστεί στις εκδηλώσεις. Όπως υπογραμμίζει «οι Εβραίοι συμπατριώτες μας στη Λάρισα έχουν μακρά παρουσία και σημαντική συμβολή στην ιστορία και στον πολιτισμό της περιοχής, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, παρά τον αποδεκατισμό που επιχείρησαν οι ναζιστές στην περίοδο της κατοχής. Ως Ορθόδοξοι Έλληνες δεν μπορεί παρά να αισθανόμαστε περηφάνεια για τους προγόνους μας που πρόσφεραν προστασία στους Εβραίους συμπατριώτες τους, με κίνδυνο της ζωής τους, κάνοντας πράξη το ευαγγελικό “οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην”.

Σήμερα, που κάποιοι επιχειρούν να κάνουν διαχωρισμούς με γνώμονα τη θρησκεία, και προβάλλουν εκ νέου τη βία ως μέσο επιβολής των επιδιώξεών τους, οφείλουμε να αναδείξουμε τη συναλληλία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αξία της κάθε ανθρώπινης ζωής».

Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για τη διεθνή ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος

“Τιμάται σήμερα η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος καθώς και η επέτειος απελευθέρωσης του Άουσβιτς, από όλο τον κόσμο με μια φωνή: Ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά να μην επιτρέψουμε στο τέρας της ναζιστικής φρίκης ν’ αναδυθεί και για να συμβεί αυτό ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην κυριαρχήσει ποτέ ξανά το σκοτάδι του ρατσισμού.

Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, 27 Ιανουαρίου | schooltime.gr

Να μην αφήσουμε ποτέ ν’ αναδυθεί εκ νέου η βιαιότερη όψη του αντισημιτισμού που εκφράστηκε μέσα από το ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επρόκειτο για συστηματική εξόντωση των Εβραίων. Κάτι που αποτέλεσε και το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της σύγχρονης ιστορίας.

Μια μέρα σαν κι αυτή, μας θυμίζει και μας τονίζει ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να απολαμβάνει τα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής και χρώματος. Ότι το κάθε κράτος πρέπει να απολαμβάνει την ανεξαρτησία και τα δικαιώματά του χωρίς απειλές και παρεμβάσεις τρίτων. Αρχές οι οποίες για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι αδιαπραγμάτευτες”.

ΑΚΕΛ: Η μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι ηθική επιταγή για κάθε δημοκράτη

Η ανθρωπότητα θυμάται σήμερα το Ολοκαύτωμα, τα κρεματόρια, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φρικαλεότητες των ναζί στις χώρες που κατέκτησαν, την πείνα και την εξαθλίωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανθρωπότητα θυμάται ξανά το σκοτάδι του φασισμού και τον όλεθρο που έφερε μαζί του, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ. Στην ανακοίνωση προστίθεται:

“Η 27η Ιανουαρίου είναι η μέρα που το 1945 ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το κολαστήριο στο Άουσβιτς και έβαλε τέλος στη ναζιστική κόλαση του Ολοκαυτώματος. Για αυτό το λόγο επιλέχθηκε από τον ΟΗΕ ως η Μέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τη ναζιστική φονική μηχανή καθώς και των χιλιάδων άλλων που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ρομά και εθνικών μειονοτήτων, κομμουνιστών, αντιφασιστών και σοσιαλιστών, διανοούμενων και συνδικαλιστικών, ομοφυλόφιλων, ατόμων με αναπηρία και τόσων άλλων που κριθήκαν ως κίνδυνος για τα ναζιστικά ιδεολογήματα.

Οι απόπειρες ιστορικού αναθεωρητισμού, άρνησης ή/και σχετικοποίησης του Ολοκαυτώματος και των άλλων ναζιστικών εγκλημάτων ακόμα και ηρωοποίηση των συνεργατών των ναζί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν προσβολή στην Ιστορία και κίνδυνο για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η παραχάραξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας μαζί με μισάνθρωπες θεωρίες όπως ο αντισημιτισμός, ο αντικομμουνισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο σεξισμός, η ομοφοβία χύνουν νερό στο μύλο του νεοφασισμού και της ακροδεξιάς που απειλούν ξανά σήμερα τις δημοκρατικές ελευθερίες, τις εργατικές κατακτήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η μνήμη του Ολοκαυτώματος αποτελεί ηθική επιταγή για κάθε δημοκράτη”.

 

ΕΔΕΚ: Όνειδος για την ανθρωπότητα το Ολοκαύτωμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και διακηρύσσει ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται κατά των απάνθρωπων φασιστικών καθεστώτων, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνε

Μία από τις πιο μελανές περιόδους στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία, θυμίζει η σημερινή ημέρα, η Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το θέαμα που αντίκρυσαν τα σοβιετικά στρατεύματα όταν στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς – Μπίρκεναου καθώς και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που επιβίωσαν από την κτηνωδία, αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα.

Στην πορεία της ιστορίας και ο Ελληνισμός ήταν θύμα γενοκτονιών και προσπάθειας για εθνοκάθαρση και γι’ αυτό ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής δράσης της ΕΔΕΚ είναι ο αγώνας κατά του φασισμού και υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών”.

 

Share this post