Για ένα κοινό όραμα για την Αμμόχωστο

Για ένα κοινό όραμα για την Αμμόχωστο

Ανακοίνωση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο (Βicommunalfamagusta.org) αναφέρει:

“Εμείς, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο (ΔΠΑ), μια πρωτοβουλία Ελληνοκυπρίων (ΕΚ) και Τουρκοκυπρίων (ΤK) Αμμοχωστιανών πολιτών, εργαζόμαστε συλλογικά από το 2013 με ένα κοινό όραμα – την βιώσιμη αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου.

Υποβάλλουμε αυτό το υπόμνημα για να εστιάσουμε την προσοχή σας στα σχέδια για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος της εγκλωβισμένης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια). Κάτι τέτοιο, θα είναι αντίθετο προς τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 και 789 με τα οποία ζητείται το άνοιγμα της πόλης κάτω από τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών(ΟΗΕ). Επίσης, αντιβαίνει προς τις νομικές υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως έχουν επιδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), και είναι αντίθετο με τις επιθυμίες της πλειονότητας των Αμμοχωστιανών και από τις δυο κοινότητες.

Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα της εγκλωβισμένης περιοχής της πόλης για τους νόμιμους ιδιοκτήτες, κάτω από τη διοίκηση του ΟΗΕ, θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Ζητούμε την ανοικοδόμηση της εγκλωβισμένης περιοχής της Αμμοχώστου μέσω ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, το οποίο θα λειτουργήσει ως καταλύτης για μια μελλοντική πολιτική διευθέτηση.

Η ΔΠΑ καλεί τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να υποστηρίξουν ενεργά αυτό το κοινό όραμα για μια βιώσιμη αναζωογόνηση της πόλης της Αμμοχώστου. Μέλη της ΔΠΑ έχουν οργανώσει τα τελευταία χρόνια διάφορες συναντήσεις με στόχο και κατάληξη τη δημιουργία ενός περιεκτικού σχεδίου για την μελλοντική ανάπτυξη της πόλης. Αυτό το σχέδιο έχει παρουσιαστεί στους αντίστοιχους δημάρχους, τα Τεχνικά Επιμελητήρια και σε ομάδες πολιτών. Όλοι έχουν δώσει την αρχική τους έγκριση, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έχει τιμήσει με ειδικό βραβείο το 2019.

Εισηγούμαστε όπως:

  • Για να είναι βιώσιμη, η πόλη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια ενότητα – ΟΧΙ σαν δυο μέρη που περιλαμβάνουν τον Τουρκοκυπριακό Βορρά και τον Ελληνοκυπριακό Νότο.
  • Γι’ αυτό, ο σχεδιασμός και η ανοικοδόμηση της πόλης δεν θα πρέπει να περιοριστούν στο εγκλωβισμένο μέρος, αλλά να περιλαμβάνουν μια ευρύτερη περιοχή, αναζωογονώντας την πόλη στην ολότητα της και επιτρέποντας σε ένα ουσιαστικό αριθμό Ελληνοκυπρίων να επαναεγκατασταθούν στην πόλη.
  • Τα πιο πάνω χρειάζονται την συνεργασία και των δυο πλευρών. Ζητούμε λοιπόν τον σχηματισμό μιας κοινής επιτροπής η οποία στα αρχικά στάδια θα συντονίζει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των διαδικασιών ανοικοδόμησης. Όραμα μας η μελλοντική θεσμοθέτηση μιας μόνο δημοτικής αρχής με ίση εκπροσώπηση από τις δυο κοινότητες, για να διασφαλίζεται η ενωμένη δραστηριότητα για τον σχεδιασμό της μελλοντικής ανάπτυξης της πόλης.
  • Οι υποδομές και η πολεοδομία θα πρέπει να είναι δικοινοτικές π.χ. οι δημόσιοι χώροι, το αποχετευτικό και τα συστήματα παροχής ηλεκτρισμού και νερού, το κύριο οδικό δίκτυο και οι υποδομές των δημοσίων συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών, θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν με ένα ενιαίο τρόπο.

  • Μια τέτοια ενωμένη στρατηγική σχεδιασμού θα μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσες απειλές από κλιματικές κρίσεις όπως είναι οι τυχόν πλημμύρες και η ανυδρία.
  • Αυτή η ενωμένη πόλη θα μπορεί να αναπτύξει διάφορες οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι ο τουρισμός, η έρευνα και εκπαίδευση, η επέκταση των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου, η προσφορά υπηρεσιών δημόσιας υγείας ψηλής ποιότητας και μια πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • Ως η πιο ανατολική πόλη της ΕΕ, θα μπορεί να μετατραπεί σε ένα επιχειρηματικό και συνδετικό κέντρο για όλες τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής.
  • Για την διασφάλιση μέγιστου οφέλους και για τις δυο κοινότητες, η πόλη της Αμμοχώστου θα πρέπει να επεκτείνεται από την Δερύνεια στο Νότο έως το Βόρειο άκρο της Σαλαμίνας. Ο συνδυασμός της αμμουδερής παραλίας μήκους 6χλμ., το οικοσύστημα του δέλτα των ποταμών και της παρακείμενης λίμνης, η μεγάλη ποικιλία αρχαιολογικών μνημείων της μεσαιωνικής πόλης, και οι αρχαιότητες της Αλάσιας, Έγκωμης, Σαλαμίνας και της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, θα αποτελούν μια δυναμική βάση για ένα μέλλον ευημερίας.

Με στόχο τα πιο πάνω, εμείς, τα μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου (και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν αυτό το υπόμνημα), ζητούν από τον ΟΗΕ και την ΕΕ τα πιο κάτω:

  • Τη θεσμοθέτηση κάτω από τη διοίκηση του ΟΗΕ ενός κοινού, δικοινοτικού πλαισίου για την ανοικοδόμηση και επανένωση που θα αφορά την ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου.
  • Την ενθάρρυνση των δυο ηγετών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με στόχο την τελική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
  • Την υποστήριξη και ενθάρρυνση πολιτών, οργανώσεων και ομάδων που εργάζονται με όραμα ένα ομοσπονδιακό μέλλον για την Ευρωπαϊκή πόλη της Αμμοχώστου.

Απαιτούμε όπως η πόλη μας παύσει να είναι όμηρος. Απαιτούμε όπως αυτή η πόλη-φάντασμα (μια κηλίδα στην ιστορία) μετατραπεί σε μια ενιαία Αμμόχωστο, σε μια καινούργια ζωντανή πόλη που θα αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας για μια μελλοντική Ομοσπονδιακή Κύπρο”.

 Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Ανδρέας Μάτσης, Okan Dağlı, Hasan İnce, Esra Can, Συμεών Μάτσης, Emre Akbil, Γιώργος Μιχαηλίδης, Hulusi Kilim, Γιώργος Μαυρουδής, Γιώργος Λόρδος, Serdar Atai, Mertkan Hamit, Χριστόδουλος Μαυρουδής.

[email protected] / +35799418846

Share this post