Για “διαμάχη” Εκκλησίας –Κυβέρνησης κάνει λόγο η κ. Τ. Χ¨τοφή.

Για “διαμάχη” Εκκλησίας –Κυβέρνησης κάνει λόγο η κ. Τ. Χ¨τοφή.

Επικαλούμενος «διαμάχη» , όπως ισχυρίζεται, μεταξύ Εκκλησίας Κύπρου και κυβέρνησης ο οργανισμός Walk Of Truth , του οποίου ιδρύτρια και πρόεδρος είναι η κυρία Τασούλα Χατζητοφή, επιχειρεί να δικαιολογήσει την σημαντική παράλειψή του για τον άμεσο από το 2014 επαναπατρισμό τεσσάρων τοιχογραφιών, για τις οποίες γράψαμε αρκετές φορές και στείλαμε επιστολή στη υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδη, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με κοινοποίηση και σε άλλους αρμοδίους .
Επίσης , ο οργανισμός παρακάμπτει το κατά πόσο έδωσε πληροφορίες ( σύμφωνα με ανακοίνωση του περασμένου Ιουλίου) για το ψηφιδωτό του Αποστόλου Μάρκου και το κάτω τμήμα του Χριστού από την Παναγία της Κανακαριάς. Προχθές (9.10.2018) ο οργανισμός Walk Of Truth έστειλε πεντασέλιδη επιστολή στην υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδη.
Στην επιστολή , την οποία υπογράφει εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Walk Of Truth, η κυρία Αλεσάντρα Ροντρίγκες , μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Το 1997, αφού η κυρία Χατζητοφή διεκπεραίωσε την υπόθεση του Μονάχου, δηλαδή την ανεύρεση των αρχαιοτήτων που είχε διακινήσει ο αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν, ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στην Εκκλησία και την Κυβέρνηση της Κύπρου για την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος την παρέπεμψε στον Τάσσο Παπαδόπουλο για νομική συμβουλή, και εκείνος επιβεβαίωσε ότι ο νέος νόμος περί αρχαιοτήτων δεν επηρέαζε το γεγονός ότι οι θρησκευτικές αρχαιότητες ανήκαν στην κυριότητα της Εκκλησίας».
Επίσης , επιρρίπτεται ευθύνη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «η κυρία Χατζητοφή άρχισε να οργανώνει την επιστροφή τους (των τοιχογραφιών), με παραλήπτη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα αναλάμβανε να τις παραδώσει στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων παρενέβη, ισχυριζόμενο ότι οι τοιχογραφίες ανήκουν στην Κυβέρνηση της Κύπρου».
Επιπλέον , η επιστολή γράφει: «Η κυρία Χατζητοφή ζήτησε γνωμάτευση από τον έντιμο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, προς επιβεβαίωση της συγκεκριμένης θέσης, ή επιστολή από τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία να δηλώνει ότι θα παραδώσει τις τοιχογραφίες στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους. Μέχρι σήμερα δεν λάβαμε οτιδήποτε επί τούτου. Με έκπληξη μάλιστα διαβάσαμε την επιστολή του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου προς εσάς με την οποία δίνεται η εντελώς λανθασμένη εντύπωση ότι το Walk of Truth και η κ. Χατζητοφή αρνούνται τον επαναπατρισμό των τοιχογραφιών, το οποίο ουδόλως ανταποκρίνεσαι στην πραγματικότητα. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων φαίνεται να έχει την εντύπωση ότι οι επαναπατρισμοί των κλεμμένων θησαυρών που πέτυχε τα τελευταία 30 χρόνια η κυρία Χατζητοφή ήταν λανθασμένοι, και ότι όλοι οι νομικοί, ξένοι δικηγόροι, κληρικοί, αρχιεπίσκοποι κτλ., λανθασμένα θεώρησαν ότι οι θρησκευτικές αρχαιότητες δεν ανήκουν στο κράτος και ότι ο νόμιμος δικαιούχος τους είναι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου». 

Οι δύο τοιχογραφίες της Αψιδιώτισσας

*Μετά από όλα αυτά οι αρμόδιοι, πρόεδρος Δημοκρατίας, γενικός εισαγγελέας, υπουργός Μεταφορών , Επικοινωνιών και Έργων, διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων οφείλουν να δώσουν ΔΗΜΟΣΙΑ απάντηση στα όσα υποστηρίζει ο οργανισμός Walk of Truth και ΚΥΡΙΩΣ να πουν τι θα πράξουν για τον ΑΜΕΣΟ επαναπατρισμό των τοιχογραφιών.
*Αυτούσια η επιστολή του οργανισμού Walk of Truth έχει ως εξής: 

Εξάλλου , σήμερα ο οργανισμός Walk of Truth έδωσε στην δημοσιότητα την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Με επιστολή του στην υπουργό Συγκοινωνιών Βασιλική Αναστασιάδη και το γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη το ίδρυμα Walk Of Truth αποκαθιστά την αλήθεια σε σχέση με 4 εκκλησιαστικές τοιχογραφίες τις οποίες ανακάλυψε το 2014 η πρόεδρος του κ. Τασούλα Χατζητοφή και έκτοτε προσπαθεί να επιστρέψει στην Κύπρο αλλά χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Το Walk of Truth καταγγέλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ζητά από την Υπουργό Συγκοινωνιών και τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβουν δίνοντας πρακτικά απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα: Ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης στον οποίο πρέπει να παραδοθούν αυτές οι τοιχογραφίες.
Οι 2 από τις 4 τοιχογραφίες όπως αναφέρει στην επιστολή του το Walk Of Truth σίγουρα είναι Κυπριακά. Και τα 4 φωτογραφήθηκαν και στάλθηκα στον Δρ Αθανάσιο Παπαγεωργίου, πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι μόνο δύο εξ αυτών προέρχονται από την Εκκλησία της Αψιδιώτισσας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.
Για τα άλλα δύο αναζητείται ο ιδιοκτήτης τους και γι αυτό το Walk Of Truth έκανε διεθνή καμπάνια για συλλογή πληροφοριών. Η εκκλησία της Αψιδιώτισσας ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο ενημέρωσε το Walk of Truth ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των τοιχογραφιών είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Επιθυμία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι όπως οι τοιχογραφίες επαναπατριστούν και φυλαχτούν στον χώρο της Επισκοπής τους στην Λευκωσία απέναντι από το Βυζαντινό Μουσείο.
Και οι 4 τοιχογραφίες συντηρήθηκαν από ειδικούς στο Λονδίνο μετά από υπόδειξη (αμισθί) του Laurence Morocco ο οποίος είχε συντηρήσει τις τοιχογραφίες του Αγίου Ευφημιανού στο Menil Foundation, στο Χιούστον στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Η κυρία Χατζητοφή έχει καταβάλει προσωπικά όλα τα έξοδα της καθαυτό αποκατάστασης και μεταφοράς των τεσσάρων τοιχογραφιών, καθώς επίσης και της ασφαλούς φύλαξής τους, μέχρι σήμερα.
Τον Δεκέμβριο του 2014 με άδεια του Μητροπολίτη Τιμόθεου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το Walk of Truth παρουσίασε για πρώτη φορά τις τέσσερεις τοιχογραφίες στη Βουλή των Λόρδων, στα πλαίσια συνεδρίου με τίτλο «Blood, Treasure and Islamic state: War, Extremism and the Looting of Culture» [«Αίμα, Θησαυρός και Ισλαμικό κράτος: Πόλεμος, Εξτρεμισμός και η Λεηλασία του Πολιτισμού»].
Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν πέραν των 200 διεθνών προσωπικοτήτων και μεταξύ των κύριων ομιλητών περιλαμβάνονταν η Βαρόνη Elizabeth Berridge, ο Βαρόνος Serge Bremmers, ανακριτής για τα εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ο καθηγητής Willy Bruggeman, επικεφαλής της αστυνομίας του Βελγίου και πρώην διευθυντής της Europol, ο βρετανός βουλευτής David Burrowes και ο ειδικός σε θέματα νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων καθηγητής Norman Palmer. Ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές ήταν επίσης η πρόεδρος του Walk of Truth κ Τασούλα Χατζητοφή. Το συνέδριο κατέληξε ότι χρειάζεται συνολική αλλαγή των νομοθεσιών για να καταστεί δυνατή η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας των Λαών. Όλα τα έξοδα του συνεδρίου, τα οποία ανήλθαν σε 50.000, με εξαίρεση 5000 ευρώ που δόθηκε ως εισφορά από το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, καλύφθηκαν από την εταιρία Octagon Professionals International B.V με έδρα την Ολλανδία η οποία είναι ιδιοκτησία της κ. Τασούλας Χατζητοφή.
Σε 2 τουλάχιστον περιπτώσεις το Walk of Truth επιχείρησε να παραδώσει τις τοιχογραφίες στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία μάλιστα του ίδιου του Υπουργού εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας το 2015 και 2016, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό καθότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων διεκδικούσε την κυριότητα των τοιχογραφιών ως περιουσία ανήκουσα στο Κράτος.

                                               Οι δύο άλλες τοιχογραφίες , που πρέπει να επαναπατριστούν 
Από το 1987, όταν η κυρία Χατζητοφή δραστηριοποιήθηκε για τον επαναπατρισμό των κυπριακών αρχαιοτήτων, είχε ενημερωθεί από την Νομική Υπηρεσία ότι οι θρησκευτικές αρχαιότητες της Κύπρου ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου. Ως εκ τούτου, για κάθε επαναπατρισμό τον οποίο διεκπεραίωνε, η κυρία Χατζητοφή διέθετε πληρεξούσιο από το αντίστοιχο Επίσκοπο ή Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου. Η κ. Χατζητοφή μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της για παράδοση των τοιχογραφιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το 2016 βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με κάθε αρμόδιο φορέα για την παράδοση των τοιχογραφιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, αλλά συνεχώς βρίσκει μπροστά της το Τμήμα Αρχαιοτήτων τα οποία διεκδικεί την κυριότητα των τοιχογραφιών ως περιουσία ανήκουσα στο Κράτος.
Με επιστολή της η κ Χατζητοφή προς την Υπουργό Συγκοινωνίων & Έργων ζητεί όπως επί του θέματος κυριότητος των τοιχογραφιών και δη επί της θέσης του τμήματος αρχαιοτήτων γνωματεύσει ο έντιμος Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να μπορέσει η κ Χατζητοφή εκ μέρους του Walk of Truth να προχωρήσει με τον επαναπατρισμό των τοιχογραφιών”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Δημοσιεύω πιο κάτω επιστολή μου (23.9. 2018)  προς την  υπουργό κ. Βασιλική Αναστασιάδη:

Ερίτιμη υπουργό
Συγκοινωνιών &Έργων
κ. Βασιλική Αναστασιάδου
ΘΕΜΑ: ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΛΗΜΕΝΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΑΝΔΙΑ
Κυρία υπουργέ,
Θα ήθελα να υπενθυμίσω, σε σχέση με το πιο πάνω θέμα, ότι το 2014 περιήλθαν στην κατοχή της εξ Αμμοχώστου, κυρίας Τασούλας Χατζητοφή, η οποία ζει στην Χάγη, και έχει δημιουργήσει τον μη κυβερνητικό οργανισμό «Walk of Truth», δύο σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Μονής της Παναγίας Αψινθιώτισσας, μετόχιον του Παναγίου Τάφου, που βρίσκεται στον Πενταδάκτυλο (Συγχαρί), και άλλα δύο από ναούς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Τα τελευταία, αν και δεν έχει εξακριβωθεί από πιο ναό συλήθηκαν, είναι βέβαιο πως πρόκειται για έργα από την Κύπρο. Και τα τέσσερα αυτά έργα εκκλησιαστικής τέχνης εντόπισε η κ. Τ. Χατζητοφή στην κατοχή Καναδού συλλέκτη, ο οποίος, όπως είχε δηλώσει η ίδια, της τα παρέδωσε χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα.
Τα δύο σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Μονής της Παναγίας Αψινθιώτισσας, παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 στη Βουλή των Λόρδων, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συζήτησης, με θέμα: «Αίμα, θησαυρός και ισλαμικό κράτος: Πόλεμος, εξτρεμισμός και η σύληση του πολιτισμού». Σημειώνω ότι ο ναός του μοναστηριού της Αψινθιώτισσας ανήκει σε μία πολύ σπάνια παραλλαγή εξαγωνικού ναού, η μοναδική στο νησί, που χρονολογείται στα τέλη του 11ου αιώνα και οικοδομήθηκε κατά πάσαν πιθανότητα από τα ίδια Κωνσταντινοπολίτικα συνεργεία του στρατηγού Ευμάθιου Φιλοκάλη που οικοδόμησε το Οκταγωνικό Καθολικό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και το παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος της Μονής του Κουτσοβέντη.
Στο ένα σπάραγμα από την Αψινθιώτισσα εικονίζεται σκηνή της αποκαθήλωσης, που δείχνει την Παναγία, και στο δεύτερο, ένας μάρτυρας. Όπως είχε πει τότε η κ. Χατζητοφή «για την εξακρίβωση του ναού, από τον οποίο προέρχονται οι άλλες δύο τοιχογραφίες, ζήτησε τη βοήθεια ειδικών».
Η κ. Χατζητοφή, σύμφωνα με την ισχύουσα κυπριακή και διεθνή νομοθεσία, την οποία και προασπίζεται, όφειλε κανονικά να είχε επιστρέψει τα κειμήλια, πράξη, η οποία, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει ακόμα εκτελεσθεί.
Γεννάται λοιπόν ερώτημα, για τις ενέργειες που προώθησε η Κυπριακή Δημοκρατία από τότε που η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας (2014), προκειμένου αυτές να επαναπατρισθούν, και ποιοί είναι οι λόγοι για τους οποίους αυτό δεν έχει γίνει ακόμα κατορθωτό.
Ως πολιτική προϊσταμένη του αρμόδιου για το ζήτημα αυτό Τμήματος Αρχαιοτήτων, είστε, κατά την ταπεινή μου άποψη, η μόνη που θα μπορούσε να προσδιορίσει τα τυχόν κωλύματα, που εμπόδισαν τον επαναπατρισμό, και να μεθοδεύσει την άρση αυτών.
Θα ήταν ειρωνεία, η κ. Χατζητοφή να δημιουργήσει, σύμφωνα με δήλωση της, γραφεία στην Κύπρο του «Walk of Truth», με στόχο την αποτροπή παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, χωρίς η ίδια προηγουμένως να έχει επιστρέψει τις τοιχογραφίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.
Ελπίζω ότι άμεσα θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες, για τον επαναπατρισμό των τεσσάρων εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Με εκτίμηση

 

ΣΗΜ: Σας επισυνάπτω σχετικές φωτογραφίες
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο,
-Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο,
-Υπουργό Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη,
-Γενικό Εισαγγελέα Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη
-Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο, Έξαρχο Παναγίου Τάφου στην Κύπρο,
-Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο
-Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου δρα Μαρίνα Σολομίδου- Ιερωνυμίδου.

Στην πιο πάνω επιστολή η κυρία Χατζητοφή απάντησε:

28/9/2018

Έντιμη Υπουργό Συγκοινωνιών &Έργων
κ. Βασιλική Αναστασιάδου

Έντιμη κα Αναστασιάδου,
Έχω λάβει αντίγραφο της επιστολής που σας έστειλε ο δημοσιογράφος κ. Βικέτος με ημερομηνία 23/8/2018. Η επιστολή του κ. Βικέτου είναι παραπλανητική και δεν αντικατοπτρίζει τα αληθή γεγονότα. Λεπτομερή απάντηση επί των γεγονότων που αφορούν τις τοιχογραφίες στις οποίες αναφέρεται η εν λόγω επιστολή θα σας σταλεί πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Βικέτου υποδηλώνει ή/ και αφήνει να νοηθεί ότι κατέχω παράνομα κλαπέντα αρχαιολογικά αντικείμενα το οποίο συνιστά δυσφήμιση του προσώπου μου και του οργανισμό του οποίου προΐσταμαι, για το οποίο επιφυλάσσω πλήρως τα δικαιώματα μου.
Με εκτίμηση,
Τασούλα Χατζητόφη-Γεωργίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο,
-Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο,
-Υπουργό Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη,
-Γενικό Εισαγγελέα Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη
-Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο, Έξαρχο Παναγίου Τάφου στην Κύπρο,
-Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο
-Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου

ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΕ

Χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Πολίτης” αναρτήθηκε ένα κείμενο με τίτλο “Μάχη για τα ψηφιδωτά: ατέλειωτο το ταξίδι της επιστροφής τους” . Σήμερα το κείμενο είχε αφαιρεθεί. Το κείμενο είχε ως εξής:

Share this post