Για άσκηση βέτο για την θετική ατζέντα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, κάνει λόγο ο Αναστασιάδης

Για άσκηση βέτο για την θετική ατζέντα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, κάνει λόγο ο Αναστασιάδης

Α. Κυπριανού: “Οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη δεν έκαμψαν την αδιαλλαξία της Τουρκίας”

Το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στην θετική ατζέντα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας , κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  αφήνει ανοικτό ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή » της Κύπρου. Όπως λέει στην δημοσιογράφο Μαρίνα Οικονομίδου,  έχει αποστείλει ήδη επιστολές στους αρχηγούς των κρατών μελών γνωστοποιώντας ” την αξίωση της Τουρκίας για λύση κρατών” και προσθέτει πως με ανάλογες θέσεις «δεν θεωρώ ότι μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ν. Αναστασιάδης μιλά για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία που θεωρεί ως λύση, χαρακτηρίζει μη αποδεκτές τις βρετανικές θέσεις και σχολιάζει  τον τετραγωνισμό του κύκλου, στον οποίο αναφέρθηκε  ο Αντόνιο Γκουτέρες. Εκτιμά ότι  δεν θεωρεί δεδομένη τη διεξαγωγή δεύτερης άτυπης διάσκεψης, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται πολλή προετοιμασία.

Επίσης , επιμένει  ότι στις συνομιλίες της Γενεύης “έγινε σωστή διαχείριση και κατορθώθηκε η αποφυγή του ναυαγίου” και  καθορίστηκε μία νέα άτυπη διάσκεψη με την προσδοκία ότι στο μεσοδιάστημα, είτε ο γενικός γραμματέας είτε και άλλοι παράγοντες θα μεσολαβήσουν για να μεταπείσουν την Τουρκία.

Αναφορικά με τη βρετανική πρωτοβουλία σημειώνει ότι οι θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μη αποδεκτές, ενώ για τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου περί συζήτησης για λύση δύο κρατών κάνει λόγο για τουρκική προπαγάνδα.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ν. Αναστασιάδης εκφράζει “ετοιμότητα να αναγνωρίσει δημοσίως τις ευθύνες, που του αναλογούν και μέρος των σφαλμάτων της κυβέρνησής του για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα”. 

Επαναλαμβάνει την άποψη ότι το Πρόγραμμα είχε κενά και αδυναμίες και παραδέχεται πως έγιναν λάθη,  τα οποία έβλαψαν την εικόνα της κυβέρνησης. Ωστόσ, στρέφει  τα βέλη του και σε όσους επιρρίπτουν αποκλειστικά τις ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση, ενώ,  όπως ανέφερε, ήταν γνώστες, υιοθετούσαν και αξιοποιούσαν το Πρόγραμμα. Σημειώνει μάλιστα ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα εισήχθη το 2007 από άλλη κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει άδικες τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας πως το κράτος ανταποκρίθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόσθεσε δε πως, ενώ τρίτοι θεωρούν ότι η χώρα διαχειρίστηκε επιτυχώς την πανδημία του κορονοϊού,  στην Κύπρο επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση απέτυχε.

Κατηγορίες από Α. Κυπριανού

Για “αντιφάσεις και παλινδρομήσεις” του προέδρου της Δημοκρατίας στο χειρισμό του Κυπριακού, μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ,  Άντρος Κυπριανού. Σημείωσε πως “οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη δεν έκαμψαν την αδιαλλαξία της Τουρκίας, αλλά ούτε και την εξέθεσαν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Ανέφερε, παράλληλα, πως οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για λύση”.

Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του για το απογοητευτικό αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη, σημειώνοντας πως οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας μας απομακρύνουν από τη λύση και την επανένωση.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ μιλούσε σε εκδήλωση για την ανέγερση μνημείου αγνοουμένων και πεσόντων της Άσσιας. Τόνισε πως η κατεχόμενη κοινότητα διατηρεί το θλιβερό προνόμιο των περισσοτέρων νεκρών και αγνοουμένων.

 

 

 

 

Share this post