Ανακρίσεις κατά δημοσιογράφων

Ανακρίσεις κατά δημοσιογράφων

Η θέση Γενικού Εισαγγελέα και Αστυνομίας

 

Μετά την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη και την έντονη αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), ο Γενικός Εισαγγελέας , Κώστας Κληρίδης, και η
Αστυνομία επεχείρησαν να διασκεδάσουν τις δυσμενείς εντυπώσεις για την κατάφορη παραβίαση κάθε έννοιας ελευθεροτυπίας μέσω απειλών και ανακρίσεων για την υπόθεση των e-mail της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, με δηλώσεις στο ΡΙΚ, υποστήριξε πως «είναι αναληθές ότι δόθηκαν οδηγίες να ληφθούν καταθέσεις από δημοσιογράφους, που απλώς σχολιογράφησαν ή αρθρογράφησαν και ότι η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της διερευνώντας τις καταγγελίες ενός πολίτη ( σ.σ: της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, η οποία τελεί σε διαθεσιμότητα)». Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη οι καταθέσεις από δημοσιογράφους λήφθηκαν για «να δώσουν τη δική τους εξήγηση για την υπόθεση υποκλοπής ή αναδημοσίευσης υποκλαπέντων μηνυμάτων».
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Αστυνομία, η οποία διευκρινίζει ότι οι έρευνες διενεργούνται κατόπιν των καταγγελιών της κ. Λοϊζίδου, του Γενικού Ελεγκτή και των Εισαγγελικών Αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ότι «δεν δόθηκε εντολή από το Γενικό Εισαγγελέα». Η Αστυνομία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «διεξάγει ανεπηρέαστα την έρευνα της και όλες οι ενέργειες γίνονται καθηκόντως στο πλαίσιο διερεύνησης των καταγγελιών, που έχει ενώπιον της».

Ωστόσο , ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας , ούτε η Αστυνομία εξήγησαν τι σχέση έχουν οι υποκλοπές με την αρθρογραφία εφημερίδων , στην οποία έγιναν αναφορές σε συγκεκριμένες φράσεις της κ. Λοϊζίδου, όπως το «Dear Vladimir» ή το «Really missed you» . Επίσης δεν έδωσαν εξηγήσεις για ποιο λόγο απαίτησαν την διαγραφή των συγκεκριμένων άρθρων από την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», τη στιγμή που στο διαδίκτυο κυκλοφορούν σε πολλές ιστοσελίδες αυτούσια τα επίμαχα e-mail.

Share this post