Γενεύη: “Ρεσιτάλ” δηλώσεων από Τατάρ.- Φειδωλή η ε/κ πλευρά. Ο γ.γ. του ΟΗΕ άκουσε τους δύο ηγέτες

Γενεύη: “Ρεσιτάλ” δηλώσεων από Τατάρ.- Φειδωλή η ε/κ πλευρά. Ο γ.γ. του ΟΗΕ άκουσε τους δύο ηγέτες

Δεξίωση με αποστάσεις, λόγω μέτρων, και φωτογραφίες.- Παρασκήνιο για την δήλωση , με την οποία θα ολοκληρωθεί η άτυπη πενταμερής.

Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, με την στήριξη της Άγκυρας και την βοήθεια της Βρετανίας , θεωρεί ότι έχει το “πάνω χέρι” στην άτυπη (5+1) συνάντηση , στην Γενεύη, που άρχισε το απόγευμα.

Η άτυπη πενταμερής ξεκίνησε την Τρίτη με διαδοχικές διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Νίκο  Αναστασιάδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Οι συναντήσεις διήρκησαν περισσότερο από ότι αναμενόταν, περίπου μιάμιση ώρα με τον κ. Τατάρ και μία ώρα και 40 λεπτά με τον κ. Αναστασιάδη.

Ο Α. Γκουτέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς θα αποτυπωθεί σε κοινή δήλωση των δύο ηγετών ή , αν αυτό δεν κατεστεί εφικτό , σε δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση , αναφέρουν πληροφορίες μας, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να υπάρξει διαβούλευση για να μην καταληφθεί εξαπίνης από το κείμενο της δήλωσης . Ως εκ τούτου αναμένρται ότι θα υπάρξουν έντονες παρασκηνιακές ζημώσεις από όλες τις πλευρές. 

Στην συνάντηση του γ.γ.του ΟΗΕ  τον  Τατάρ συνόδευαν  ο Τ/Κ διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν, ο “υπουργός”  εξωτερικών» της “ΤΔΒΚ”, Χασάν Ερτοργούλογλου, , το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας , Ογουζχάν Χασίπογλου, ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ και ο συντονιστής της τ/κ πλευράς για τις δικοινοτικές επιτροπές ,Γκιουνές Ονάρ.

Στην δεξίωση, που παρέθεσε αργότερα ο Ανόνιο Γκουτέρες έδωσε το παρόν του και ο «πρωθυπουργός»,  Ερσάν Σανέρ, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη ως μέρος της αντιπροσωπείας των πολιτικών αρχηγών ως αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και δηλώθηκε ως σύμβουλος του κ. Τατάρ.

Για την παρουσία Ερτοργούλογλου και Σανέρ ελληνοκυπριακή πηγή δήλωσε  πως “δεν πρόκειται για αναγνώριση”, θέλοντας να προλάβει τέτοιες αναφορές από την τ/ κ πλευρά. Η ίδια πηγή σημείωσε πως «ουδέν αναληθέστερο», λέγοντας  πως ο Τ/κ ηγέτης μπορεί να συνοδεύεται από όποιον θέλει και υπενθύμισε πως και στο παρελθόν ο  Μ. Ταλάτ ως “πρωθυπουργός» συμμετείχε σε συναντήσεις.

Σύμφωνα με ελληνοκυπριακή πηγή η συνάντηση του προέδρου  Αναστασιάδη με τον γ.γ.  του ΟΗΕ ήταν χρήσιμη,  καθώς ο ο πρώτος “ανέδειξε την ανάγκη επίλυσης στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει ο κ. Γκουτέρες”.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Αναστασιάδης :

*Επανέλαβε επίσης τις προτάσεις του για ΜΟΕ (που διαμορφώθηκαν το φθινόπωρο), όπως το πακέτο Βαρώσι – Τύμπου υπό διοίκηση ΗΕ και άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου υπό τους κανόνες της ΕΕ, αλλά και τη δημιουργία καταπιστεύματος για τους Τ/Κ από τα έσοδα του φυσικού αερίου με δυνατότητα ανάληψης και πριν τη λύση.

* Μίλησε και για τις προτάσεις του στο Κυπριακό, δίνοντας έμφαση στην “ανάγκη ενός λειτουργικού κράτους και αποτελεσματικού μέλους της ΕΕ, καθώς και στην ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας, ώστε η ανάγκη για ασφάλεια της μιας κοινότητας να μην αποτελεί απειλή για την άλλη”.

Τον Ν. Αναστασιάδη συνόδευαν στη  συνάντηση με τον Α. Γκουτέρες ο Ε/Κ διαπραγματευτής και συντονιστής για τις τεχνικές επιτροπές Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο τέως ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Κυριάκος Κούρος, το μέλος του διπλωματικού γραφείου Παντελής Παντελίδης και ο συνεργάτης του κ. Μαυρογιάννη, Αδριανός Κυριακίδης.

Τατάρ: “Κυριαρχική ισότητα και την λύση των δυο κρατών”

«Εξηγήσαμε τις απόψεις μας χωρίς να λυγίσουμε», δήλωσε, μετά την συνάντηση  ο Ερσίν Τατάρ.   Η ομάδα του ΓΓ και ο ίδιος, είπε ο Τ/κ ηγέτης, έλαβαν υπόψη αυτά που τους ανέφερε. «Δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω τι είπαμε. Διατηρήσαμε τις θέσεις μας. Άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζει ότι εμείς είμαστε οι όμηροι συνεχώς στην Κύπρο. Τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα (2017)τις κατεύθυνε ο ίδιος», σημείωσε.

 Δεν γνωρίζει, ανέφερε, τι έγινε προηγουμένως το 1960, δεν ήταν εκεί στο σχέδιο Ανάν, αλλά στο Κρανς Μοντάνα ήταν. Έχει αυτό το αβαντάζ ο κ. Γκουτέρες, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, που διαπίστωσε – όπως είπε – ότι ο γ.γ. «ξέρει το θέμα, το Κυπριακό, θα συναντηθεί και με τις δύο πλευρές και αύριο και μεθαύριο «θα το συζητήσουμε εντατικά».

 Σήμερα  το πρωΐ δημοσιεύτηκε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα  «Kıbrıs Postası» συνέντευξη του Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι η συνάντηση της Γενεύης , «παρά το γεγονός ότι έχει άτυπο χαρακτήρα, είναι σημαντική για την πορεία του Κυπριακού».

Ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμάσει μια ομιλία 20 σελίδων για την άτυπη πενταμερή και ότι μεταβαίνει στην Γενεύη με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Ο κ. Τατάρ, όπως είπε,  στην ομιλία των 20 σελίδων θα προβάλλει τις απόψεις και τα επιχειρήματα του «για την κυριαρχική ισότητα και την λύση των δυο κρατών». Επίσης, θα επιχειρήσει να επεξηγήσει την κοινή στάση της Άγκυρας και της ηγεσίας του σχετικά με την τροποποίηση της βάσης λύσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ «η αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς αποτελεί ένα νέο σημείο αναφοράς-εκκίνησης στο Κυπριακό. Η θέση μας είναι η κυριαρχία μας. Πάμε να το δηλώσουμε μια ακόμη φορά», δήλωσε ο κ. Τατάρ.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ιστοσελίδα «Kibris Postasi» κάνουν λόγο για πακέτο προτάσεων της τ/κ πλευράς που θα αφορούν τα ζητήματα κυριαρχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες και η ε/κ πλευρά έχει  πρόταση για  την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν πως δεν έτυχαν λεπτομερούς ενημέρωσης για το θέμα.  

Σε δήλωσή του στη Νέα Υόρκη  ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, ενημέρωσε τους ανταποκριτές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πως «αναμένονται περισσότερες συναντήσεις την Πέμπτη, για τις οποίες θα δώσουμε λεπτομέρειες αργότερα».

Συντονισμός  Αναστασιάδη με Δένδια

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έφτασε στο Intercontinental, το ξενοδοχείο της ε/κ αντιπροσωπείας, των πολιτικών αρχηγών αλλά και του κ. Γκουτέρες που βρίσκεται κοντά στο Παλάτι των Εθνών από το ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο οποίο διαμένει. Υπενθυμίζεται πως η τ/κ και η τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκονται στην άλλη άκρη της πόλης, στο President Wilson και πως οι διμερείς της Τρίτης έγιναν στο Intercontinental.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, οι Αναστασιάδης και Δένδιας ανασκόπησαν την κατάσταση, και συμφώνησαν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο στο πλαίσιο που οι δύο κυβερνήσεις θα αναλάβουν ενόψει των εξελίξεων τόσο στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς όσο και εκτός αυτής.

Από κυπριακής πλευράς  στη συνάντηση ήταν παρόντες ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Κούρος. Από ελληνικής αδικής πλευράς ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλής Δεμιρης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος, και ο επικεφαλής της διεύθυνσης Ευρώπης και τέως πρέσβης στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις συναντήσεις του . 

*Στην Γενεύη βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Βρετανίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντομινίκ Ράαμπ, συνοδευόμενοι από συνεργάτες τους. Επίσης , βρίσκονται τρία στελέχη  της ΕΕ για συναντήσεις στο περιθώριο  με τις πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη, εφόσον χρειαστεί. Πρόκειται για τους τους Ανγκελίνα Άικχορστ, διευθύντρια για θέματα Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, τον Κρίσταν Μπγιόρνσον, επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης Επίλυσης του Κυπριακού στη ΓΔ Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, και την διπλωμάτη της ΕΥΕΔ Χέλεν Χολμ Πέντερσεν, έμπειρη σε θέματα Κυπριακού. Ωστόσο , ουδείς προσκλήθηκε στην δεξίωση του γ.γ. του ΟΗΕ

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post