Γεμίζουν οι ΜΕΘ: Σε κρίσιμη κατάσταση ένας στους δύο ασθενείς που νοσηλεύεται με Covid

Γεμίζουν οι ΜΕΘ: Σε κρίσιμη κατάσταση ένας στους δύο ασθενείς που νοσηλεύεται με Covid

Σήμερα ένας θάνατος και 3851 περιστατικά της νόσου COVID-19
Σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς κατέγραψαν αύξηση κατά δέκα άτομα. Ενώ ένας στους δύο με κορωνοιό που νοσηλεύονται είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Με αποτέλεσμα ο ΟΚΥπΥ να ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη και τέταρτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με έντεκα επιπρόσθετες κλίνες. 

«Υπάρχουν ανάγκες, για αυτό ανοίγει, όπως έχω δηλώσει μπορεί να μην είναι μεγάλος ο αριθμός. Ωστόσο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν είναι μόνο οι covid  ασθενείς», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. 

Η τέταρτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα επανδρωθεί με προσωπικό ώστε να είναι πανέτοιμη σε ενδεχόμενη αύξηση των νοσηλειών ενώ την ερχόμενη Δευτέρα δουλεία πιάνουν και οι νεοπροσληφθέντες επαγγελματίες υγείας. 

«Τα περιστατικά που είχαμε τις τελευταίες τρεις ημέρες θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες, δεν θα τα δούμε σήμερα και αύριο για αυτό τον λόγο προετοιμαζόμαστε για να ήμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε», σημείωσε ο κ. Χαριλάου.

Αυτή την στιγμή το 80% των νοσηλευομένων με κορωνοϊό είναι άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού και σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου αυτό δείχνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση που έχουν τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού.

 

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 30 Δεκεμβρίου 2021:

–       1 άτομο απεβίωσε από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 636.

–       178 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 85 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 85,4% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

–       16 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

–       Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 114,743 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

–       3,851 (ποσοστό θετικότητας: 3,36%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 161,779.

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Το 1 άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά σε:

–       Γυναίκα, ηλικίας 95 ετών, που κατέληξε στις 30 Δεκεμβρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 636, εκ των οποίων:

–       404 άντρες (63,5%), και

–       232 γυναίκες (36,5%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 76 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 178 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 85 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 85 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 28 είναι διασωληνωμένοι, οι 11 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 46 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου

(35 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

27

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

8

Λευκωσίας

(19 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

12

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

7

Λεμεσού

(44 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

20

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

24

Πάφου

(18 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

16

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

2

Λάρνακα

(14 ασθενείς)

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

9

Θάλαμος COVID

5

Μακάρειο

(12 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

12

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

(39 ασθενείς)

Διασωληνωμένοι

28

Εκτός αναπνευστήρα

11

Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):

Από τις 114,743 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν οι 14,415 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 100,328 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 3851 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

  • 281 κρούσματα από 1,536 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • 85 κρούσματα από 5,749 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
  • 806 κρούσματα από 6,637 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • 33 κρούσματα από 465 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
  • 1818 κρούσματα από 68,440 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία.
  • 827 κρούσματα από 31,888 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
  • 1 κρούσμα από 28 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

Επαρχία / Τομέας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Λευκωσία

12,934

375

Λεμεσός

5,226

150

Λάρνακα

5,227

91

Πάφος

3,560

89

Αμμόχωστος

2,295

62

Οίκοι Ευγηρίας

Λευκωσία

694

2

Λεμεσός

322

3

Κλειστές Δομές

1623

55

Ειδικά Σχολεία

   7

0

«Από τους ελέγχους που γίνονται σε όλα τα κρούσματα στα αεροδρόμια μας έχει εντοπιστεί ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες έχουν ταξιδέψει στην χώρα μας ενώ είχαν συμπτώματα, ενώ γνώριζαν πως ήταν θετικοί, περισσότεροι είναι κύπριοι πολίτες», είπε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 

Λόγω παγκόσμιας αβεβαιότητας και ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης δέλτα το Υπουργείο Υγείας διαστόματος Μιχάλη Χατζηπαντέλα προανήγγειλε νέα μέτρα για τα Θεοφάνεια και το 2022 

«Αυτό το μέτρο θα το δούμε την επόμενη συνεδρία της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής την Τρίτη και αναλόγως θα κατατεθούν οι προτάσεις στο Υπουργικό 
Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων», είπε ο κ. Χατζηπαντέλα. 

Ο Υπουργός Υγείας απέρριψε τα περί ολικού lockdown και σημείωσε ότι ο στόχος των αυστηρότερων μέτρων είναι η αποφυγή του. 

ΦΩΤΟ: ΚΥΠΕ

Share this post