Γάζα: Κινδυνεύουν 8.000 άνθρωποι από την κρίση δημόσιας υγείας

Γάζα: Κινδυνεύουν 8.000 άνθρωποι από την κρίση δημόσιας υγείας

Πρεσβεία Παλαιστίνης στην Κύπρο: Εφαρμογή ρατσιστικών αποικιακών αποφάσεων του Ben Gvir και του Smotrich από τον Νετανιάχου

Ακόμα κι αν σταματούσαν τώρα οι εχθροπραξίες στη Γάζα, περίπου ακόμα 8.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους εκεί κατά τους επόμενους έξι μήνες λόγω της κρίσης δημόσιας υγείας που έχει προκληθεί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με έρευνα ανεξάρτητων μελετητών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις και πάνω από το 85% των 2,3 εκατ. κατοίκων έχουν μείνει άστεγοι, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα ασθενειών, όπως διάρροια, καθώς και ο υποσιτισμός στα υπερπλήρη καταφύγια.

Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτη ακαδημαϊκών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine και το Johns Hopkins Center for Humanitarian Health στις ΗΠΑ, και εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων προβλέψεων για υπερβάλλοντες θανάτους που ίσως προκαλέσει η σύγκρουση στη Γάζα κατά τους επόμενους έξι μήνες. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρει ότι δεν περιλαμβάνει το Ισραήλ διότι το δημόσιο σύστημα υγείας του είναι ανέπαφο.

Εάν οι συγκρούσεις συνεχιστούν ή κλιμακωθούν, οι τραυματισμοί θα ευθύνονται για την πλειονότητα των υπερβαλλόντων θανάτων στη Γάζα, όπως προβλέπουν οι μελετητές. Αλλά οι θάνατοι από υποσιτισμό, μολυσματικές ασθένειες σαν τη χολέρα και η έλλειψη πρόσβασης σε θεραπεία για προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης επίσης θα στοιχίσουν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Με βάση το χειρότερο σενάριο, όπου η σύγκρουση θα κλιμακωθεί και υπάρχουν σημαντικές εξάρσεις ασθενειών, περίπου 85.570 άνθρωποι ίσως πεθάνουν έως τις αρχές Αυγούστου, με 68.650 θανάτους να συνδέονται σε τραυματισμούς, ανέφερε η έρευνα.

Ακόμα και με κατάπαυση πυρός, περίπου 11.580 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν την ίδια περίοδο εάν το ξέσπασμα μιας ασθένειας επιτείνει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας και υγιεινής στη Γάζα. Περίπου 3.250 από αυτούς τους θανάτους θα οφείλονται σε μακροπρόθεσμες περιπλοκές τραυμάτων και 8.330 σε άλλες αιτίες, σύμφωνα με την έκθεση.

Πάνω από 29.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Οι εκτιμήσεις για τους υπερβάλλοντες θανάτους περιλαμβάνουν αμάχους και μαχόμενους, και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μη προβλεψιμότητα του πολέμου και των εξάρσεων ασθενειών σημαίνει ότι έχουν ευρύ φάσμα εκτιμήσεων. Η καταμέτρηση των νεκρών στη Γάζα είναι δύσκολη και ο στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια, ανέφερε η έκθεση που έγινε με χρηματοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*******************************************************************

Ανακοίνωση Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο

“Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη, όλες τις χώρες και τα διεθνή δικαστήρια να αντιμετωπίσουν με τη μέγιστη σοβαρότητα τις ρατσιστικές δηλώσεις και θέσεις της κυβερνώσας ισραηλινής ακροδεξιάς με επικεφαλής τους Smotrich και Ben Gvir. Οι δηλώσεις αυτές θα προκαλέσουν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στην ήδη τεταμένη και έκρυθμη κατάσταση, όπως και μια άμεση απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Είναι σαφές πλέον ότι η ισραηλινή ακροδεξιά αποφάσισε  να κλιμακώσει την επιθετικότητά της κατά του λαού μας σε όλη την Παλαιστίνη, τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό συμβαίνει με τη ρατσιστική υποκίνηση κατά της προσευχής στο τέμενος Al-Aqsa κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, την εμβάθυνση της ανθρωπιστικής καταστροφής μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών, Smotrich, ότι θα κάνει τη ζωή δύσκολη για τους Παλαιστίνιους, ειδικά κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, μέσω της  αποικιακής νοοτροπίας της «συλλογικής τιμωρίας».

Επίσης, πιστεύουμε ότι ο απόηχος αυτών των θέσεων υποκίνησης που ακούμε και βλέπουμε καθημερινά γίνεται πράξη μέσω της κλιμάκωσης της κατεδάφισης παλαιστινιακών σπιτιών, των κατασχέσεων και αρπαγών των εδαφών μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα περιστατικά που συνέβησαν στην Al-Walaja, την Al-Issawiya και τη γειτονιά Batn Al-Hawa στο Silwan και στο Husan. Όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται πράξη από τους εξτρεμιστές και τις τρομοκρατικές επιθέσεις των εποίκων, όπως ακριβώς συνέβη στη Hawara με την καταστροφή παλαιστινιακών οχημάτων και περιουσιών.

Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά για τους κινδύνους που απορρέουν από τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τη συστηματική ισραηλινή κλιμάκωση. Απαιτούμε δεσμευτικά διεθνή μέτρα και κυρώσεις που να  αναγκάσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να συγκρατήσει τους εξτρεμιστές και φασίστες υπουργούς της και τους οπαδούς τους. Έφτασε η ώρα η Διεθνής Κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για να σταματήσει η γενοκτονία του λαού μας.

Η σιωπή σημαίνει συνενοχή”.

Share this post