Γάζα: Κατεστραμμένο το 30% των δομών – Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες του UNOSAT

Γάζα: Κατεστραμμένο το 30% των δομών – Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες του UNOSAT

Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών δείχνει ότι το 30% της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές μετά την επίθεση του Ισραήλ στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Η επίθεση του Ισραήλ, που εξαπολύθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει σκοτώσει περισσότερους από 27.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς.

Οι αεροπορικές επιδρομές, οι βομβαρδισμοί και οι κατεδαφίσεις έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτικών υποδομών. “Συνολικά, 69.147 δομές, που αντιστοιχούν περίπου στο 30% του συνόλου των δομών της Λωρίδας της Γάζας, έχουν επηρεαστεί“, δήλωσε το δορυφορικό κέντρο των Ηνωμένων Εθνών, UNOSAT.

Είπε ότι 22.131 δομές στον θύλακα έχουν αναγνωριστεί ως κατεστραμμένες με επιπλέον 14.066 να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 32.950 έχουν υποστεί μέτριες ζημιές. Ο UNOSAT χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες από τις 6-7 Ιανουαρίου, τις οποίες συνέκρινε με έξι άλλα σύνολα εικόνων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χρονολογούνται πριν από την ισραηλινή επίθεση.

OCHA_OPT-004_UNOSAT_A3_Gaza_Strip_CDA_January2024 (1)

Ο UNOSAT δήλωσε ότι οι περιοχές της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιουνίς έχουν υποστεί την πιο σημαντική αύξηση των ζημιών από την προηγούμενη ανάλυση. Στις δύο αυτές περιοχές σημειώθηκαν 10.280 και 11.894 νέες ζημιές σε δομές αντίστοιχα, σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάλυση της UNOSAT που βασίστηκε σε εικόνες από τις 26 Νοεμβρίου.

Η ανάλυση του UNOSAT έδειξε επίσης ότι εκτιμάται ότι 93.800 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή:ertnews.gr με πληροφορίες από  Reuters

“Καταδικάζουμε  με τον πιο έντονο τρόπο την έκκληση του εξτρεμιστή Ισραηλινού υπουργού Smotrich να συγκληθεί η λεγόμενη Ανώτατη Επιτροπή Σχεδιασμού προκειμένου να εγκρίνει την κατασκευή 7.000 νέων οικιστικών μονάδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της τελικής έγκρισης 2.000 οικιστικών μονάδων. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες χρειάζονται απόφαση σε επίπεδο πολιτικής στο κατοχικό κράτος.

Αντιμετωπίζουμε αυτήν την έκκληση με εξαιρετική σοβαρότητα και θεωρούμε ότι η εφαρμογή της αποτελεί επικίνδυνη και προκλητική κλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή. Είναι κατάφωρη αμφισβήτηση των διεθνών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών θέσεων που απορρίπτουν τις επιθέσεις των εποίκων και την κακοποίηση Παλαιστινίων πολιτών υπό την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένους εξτρεμιστές εποίκους. Επίσης, εμπίπτει στο πλαίσιο των εγκλημάτων που εμβαθύνουν και επεκτείνουν τους εποικισμούς και την  υφέρπουσα προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Με αυτόν τον τρόπο, οδηγεί στη δημιουργία νέων εποικισμών  που θα υπονομεύσουν την λύση του  παλαιστινιακού κράτους, το οποίο έχει πλέον τύχει αναγνώρισης άνευ προηγουμένου από τη Διεθνή Κοινότητα.

Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα και την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσουν πραγματική πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για να σταματήσει αυτό το βήμα και να χαλιναγωγήσει τα στοιχεία της ισραηλινής ακροδεξιάς και των εταίρων της στον συνασπισμό, όπως ο Smotrich και ο Ben Gvir, που εκμεταλλεύονται κάθε  ευκαιρία για ανάφλεξη  των συγκρούσεων στην περιοχή.

Πιστεύουμε ότι η διεθνής αποτυχία εφαρμογής των σχετικών διεθνών ψηφισμάτων νομιμότητας, ιδίως του Ψηφίσματος 2334, ενθαρρύνει το δικαίωμα του Ισραήλ να εμβαθύνει τους εποικισμούς και να σαμποτάρει τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη ειρήνης”.

Share this post