Γάλλος ιμάμης: Μάρτυρας της ελευθερίας της έκφρασης ο αποκεφαλιστής καθηγητής

Γάλλος ιμάμης: Μάρτυρας της ελευθερίας της έκφρασης ο αποκεφαλιστής καθηγητής

Ένας Γάλλος ιμάμης δήλωσε  ότι ο καθηγητής Ιστορίας που αποκεφαλίστηκε, επειδή έδειξε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στους μαθητές της τάξης του, έγινε μάρτυρας υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και κάλεσε τα τεμένη στη Γαλλία να προσευχηθούν για τον καθηγητή την Παρασκευή.

Ο Ασέν Σαλγκουμί, ιμάμης στο τέμενος στο προάστιο Ντρανσί του Παρισιού, προειδοποίησε για την ύπαρξη ισλαμιστών εξτρεμιστών και κάλεσε τους γονείς να μην προάγουν το μίσος για τη Γαλλία.

Αφήνοντας λουλούδια έξω από το σχολείο στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορίν, όπου ο 47χρονος καθηγητής Σαμουέλ Πατί μέρα μεσημέρι την Παρασκευή δολοφονήθηκε από έναν 18χρονο Ισλαμιστή τσετσενικής καταγωγής, ο Σαλγκουμί, συνοδευόμενος από στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ήρθε η ώρα για τη μουσουλμανική κοινότητα να ξυπνήσει ενώπιον των κινδύνων του ισλαμικού εξτρεμισμού.

“(Ο καθηγητής) είναι ένας μάρτυρας υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και ένας σοφός άνδρας που δίδαξε ανοχή, πολιτισμό και σεβασμό στους άλλους”, δήλωσε ο Σαλγκουμί, ο οποίος ως πρόεδρος της Διάσκεψης Ιμάμηδων της Γαλλίας καλεί τακτικά σε διαθρησκευτική ανοχή.

Πρόσθεσε πως οι μουσουλμανικές αρχές πρέπει να δουν τον αποκεφαλισμό ως ένα κάλεσμα για δράση.

“Επικεφαλής τεμενών, ιμάμηδες, γονείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ξυπνήστε, το μέλλον σας βρίσκεται σε κίνδυνο”, είπε.

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Γαλλία είναι καλά οργανωμένοι, τόνισε, και ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το νομικό σύστημα και πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν.

“Πρέπει να τερματίσουμε τη συζήτηση της θυματοποίησης. Όλοι έχουμε δικαιώματα στη Γαλλία, όπως όλοι οι άλλοι. Οι γονείς πρέπει να λένε στα παιδιά τους για το καλό που υπάρχει σε αυτήν τη δημοκρατία”, είπε.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο γαλλικό Ισλάμ, ο Σαλγκουμί είχε συναντήσεις με τον Γαλλο-μαροκινό ισλαμιστή μαχητή Αμπντελχακίμ Σεφριουί, δημιουργό ενός από τα βίντεο στα οποία ο πατέρας ενός κοριτσιού στο σχολείο κατηγορεί τον καθηγητή Σαμουέλ Πατί, ότι προσέβαλε το Ισλάμ.

Το 2010, καθώς η Γαλλία συζητούσε τη νομοθεσία σχετικά με την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας, ο Σεφριουί είχε προσπαθήσει να απομακρύνει τον Χαλγκούμι από το τέμενος στο Ντρανσί και ο Σαλγκουμί είπε ότι είχε τεθεί υπό αστυνομική προστασία γιατί είχε δεχτεί απειλές θανάτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post