Γαλλικό περιοδικό σατιρίζει τον Ερντογάν. Η Γαλλία ζητά από την Ε.Ε. μέτρα κατά της Τουρκίας.

Γαλλικό περιοδικό σατιρίζει τον Ερντογάν. Η Γαλλία ζητά από την Ε.Ε. μέτρα κατά της Τουρκίας.

Το γύρο του κόσμου κάνει σκίτσο της γαλλικής   εβδομαδιαίας  σατιρικής εφημερίδας “Charlie Hebdo” , που κυκλοφόρησε με σκίτσο στο πρωτοσέλιδο της και  “πρωταγωνιστή” τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται με εσώρουχα, καθισμένος νωχελικά στην πολυθρόνα του, να σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας, η οποία θα μπορούσε να είναι και η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν, και να  αναφωνεί «Ωωω, ο Προφήτης!».

Πρόκειται για μία κίνηση μάλλον αναμενόμενη, μετά από όλα όσα έχει πει και πράξει τις τελευταίες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του Εμανουέλ Μακρόν

Η Τουρκία ανακοίνωσε  ότι θα λάβει “δικαστικά και διπλωματικά” μέτρα μετά τη δημοσίευση του σκίτσου που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο.  “Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου”, δηλώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην γαλλική γλώσσα, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι. “Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα”, προστίθεται στην ανακοίνωση. Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Στο μεταξύ,  στήριξη στην εμπριστική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Γάλλου προέδρου , Εμμανουέλ Μακρόν, και της Ευρώπης έδωσαν όλα τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας, με εξαίρεση το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) που δεν συνυπέγραψε  κοινή ανακοίνωση.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν πως τα σχόλια του Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφικές συγκρούσεις» μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής πίστης.

«Με τις απερίσκεπτες ενέργειές του, υπό το πρόσχημα της “στήριξης της ελευθερίας της έκφρασης”, (ο Μακρόν) πυροδοτεί μια σύγκρουση, μια ρήξη, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της οποίας μπορούν να επηρεάσουν βαθιά και αρνητικά τους ανθρώπους κάθε πίστης» τονίζουν τα τέσσερα κόμματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Το Παρίσι, δια του υπουργού Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ, ζήτησε ανοικτά  από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα κατά της Άγκυρας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. «Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία ισχύος με την Τουρκία, για να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της και τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο κ. Ριστέρ.

 

 

 

 

 

 

Share this post