Γαλλικές εκλογές στη σκιά του πολέμου

Γαλλικές εκλογές στη σκιά του πολέμου

Παραμονή της αυριανής εκλογής για τη Γαλλική Προεδρία, το σημερινό Σάββατο, είναι μέρα σιωπής για τους υποψηφίους και μέρα σιωπηρής αγωνίας για πολλούς από τα 48,7 εκατομμύρια των ψηφοφόρων. Η εκλογική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη,  ενώ όλα δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι για τον νυν Γάλλο πρόεδρο.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν κατείχε μέχρι χθες την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν όμως, έχοντας ανοδική δυναμική, μείωσε την απόσταση σε μόλις 3,5 μονάδες (23% έναντι 26,5% του Μακρόν) και τίποτα δεν αποκλείει μια ανατροπή. Τρίτος έρχεται ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, με μια προεκλογική εκστρατεία που εξέπληξε θετικά πολλούς.

Σε γενικές γραμμές πάντως ήταν μια προεκλογική περίοδος αλλιώτικη από τις άλλες, κάτω από τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.  Ενός πολέμου που έχει αναστατώσει συνειδήσεις.

Γάλλος υπ. Εξωτερικών: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Berlin Außenministerin Baerbock und Außenminister Le Drian Frankreich

Οι υπΕξ Γαλλίας και Γερμανίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν και Αναλένα Μπέρμποκ

Για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» μίλησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν. «Αναγκαία η άμεση συλλογή στοιχείων για το δικαστήριο της Χάγης», υπογράμμισε. Το δε χθεσινό χτύπημα στον σταθμό Κραματόρκσκ δείχνει τη θέληση των Ρώσων «να κόψουν στα δυο τον ουκρανικό στρατό στο Ντομπάς με στόχο την τελική κατάληψη της περιοχής». Οι Ουκρανοί όμως αντιστέκονται και «το μόνο που ζητούν είναι όπλα. Και τους δίνουμε όπλα», είπε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι τα όπλα από την Ευρώπη υπολογίζονται στο ένα δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την «αποτυχία του Εμμανουέλ Μακρόν» στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Λε Ντριάν υπογράμμισε ότι από τη θέση που είχε και στην Ευρώπη, ο πρόεδρος Μακρόν είχε «την ευθύνη να προσπαθήσει». Άλλωστε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι του ζήτησε επανειλημμένα να μεταφέρει τις θέσεις του για διαπραγματεύσεις, επειδή ο ίδιος δεν είχε καμία απολύτως επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν. Τελικά ο πρόεδρος Μακρόν έκανε ό,τι μπορούσε, «ο Πούτιν όμως λέει μονίμως ψέματα, όπως είπε είτε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους ή ακόμη για τις διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Λε Ντριάν.

ΠΗΓΗ: dw (Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι)

Share this post