G7: Συμφωνία για επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%

G7: Συμφωνία για επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%

Η Guardian αναφέρει ότι η Κύπρος μπορεί να βάλει βέτο στην υιοθέτηση της πρότασης Μπάιντεν

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν σήμερα να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα.

«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», σημειώνεται.

«Έπειτα από χρόνια διαβουλεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να ταιριάζει με την παγκόσμια ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση ενός παγκόσμιου συμφώνου τον επόμενο μήνα, στοχεύει στο να τερματίσει μια δεκαετία κατά την οποία χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε νέα ώθηση στις συνομιλίες προτείνοντας έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φόρου 15%, πάνω από το επίπεδο σε χώρες όπως η Ιρλανδία, αλλά κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο στις G7. Οι υπουργοί συναντήθηκαν δια ζώσης στο Λονδίνο για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε «αφετηρία» τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω.

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σημειώνοντας ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση.
«Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο», σχολίασε.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20, είπε ο κ. Σολτς.

Η όποια οριστική συμφωνία για την μεταρρύθμιση των διεθνών κανονισμών εταιρικής φορολόγησης θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων χωρών, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. «Είναι προς το συμφέρον όλων να αποκτήσουμε μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία της διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής», έγραψε στο Twitter ο Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το ότι μια συμφωνία κινδυνεύει να πλήξει τον ελκυστικό χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή 12,5% της χώρας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 έλαβαν σήμερα μια «σημαντική, πρωτόγνωρη δέσμευση» προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για να δοθεί ένα τέλος στην «εξίσωση προς τα κάτω» της φορολόγησης εταιρειών.

Βέτο από Κύπρο;

Η Κύπρος θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην έγκριση από την ΕΕ της πρότασης του Joe Biden για παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.

Πρόταση του Λευκού Οίκου για φορολογικό συντελεστή 15% σε πολυεθνικές, που εφαρμόζεται στα κέρδη σε όλες τις δικαιοδοσίες, αναμένεται να επικυρωθεί κατ’ αρχήν από τους υπουργούς Οικονομικών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στην επικείμενη συνάντηση του G7 στην Κορνουάλη.

Η πρόθεση είναι να αποτραπούν οι πολυεθνικές να μετατοπίζουν τα κέρδη τους πέρα από τα σύνορα τους και να εκμεταλλεύονται του χαμηλούς συντελεστές φορολογίας ορισμένων χωρών.

Σύμφωνα με την πρόταση, εάν οι εταιρείες επιδιώξουν να φορολογηθούν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, η χώρα στην οποία εδρεύει η πολυεθνική θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο για να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται ο παγκόσμιος ελάχιστος συντελεστής.

Υπάρχει σημαντική υποστήριξη για την ιδέα στην Ευρώπη, αλλά μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί σε μια οδηγία της ΕΕ που περιορίζει τη χάραξη εθνικών φορολογικών πολιτικών, αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian, ενώ σημειώνεται ότι μια οδηγία της ΕΕ για τη φορολογία θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη από τα 27 κράτη μέλη.

Η Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας εταιρειών στην ΕΕ, στο 12,5%, και οι δύο χώρες έχουν ορίσει τη συζήτηση στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας.

«Είμαστε υπέρ της διατήρησης της πολιτικής καθορισμού του φορολογικού συντελεστή ως εθνικής αρμοδιότητας, διατηρώντας ένα επίπεδο φορολογικού συντελεστή εταιρειών κατάλληλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και των επενδύσεων», δήλωσε ο Πετρίδης.

Ο Sven Giegold, γερμανός ευρωβουλευτής που είναι ο εκπρόσωπος οικονομικών των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ένας «συνασπισμός των προθύμων» εντός της ΕΕ θα πρέπει να εγγραφεί στο σχέδιο Μπάιντεν.

«Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο σε φορολογικά θέματα χωρίς να διερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις έναντι της αρχής της ομοφωνίας στο συμβούλιο» είπε.

«Πρέπει να σταματήσουμε τους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος να σαμποτάρουν την απαραίτητη πρόοδο σε φορολογικά θέματα» πρόσθεσε.

Και τόνισε ότι «αντί να αγκαλιάζουν τους φορολογικούς παραδείσους εντός της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενώσουν δυνάμεις με τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη μιας προοδευτικής φορολογικής ατζέντας».

Ο Μπάιντεν είχε αρχικά προτείνει παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 21%, αλλά το επίπεδο μειώθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με άλλες μεγάλες οικονομίες.

 

Share this post