Γ.Σαββίδης: Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας η ύπαρξη ορθών πιστοποιητικών εμβολιασμού
ΠΙΣ: Κύριο μέλημα η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών και η προστασία του επιστημονικού κύρους του συνόλου της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου
Ως πολύ σοβαρά χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης τα θέματα που προέκυψαν από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την έκδοση, από ιατρούς, πιστοποιητικών εμβολιασμού σε πολίτες, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό είναι που, όπως ανέφερε, συνεκλήθη σήμερα από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας έκτακτη σύσκεψη στο Γραφείο του για συζήτηση του θέματος, ενώ απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση να δοθούν στην Αστυνομία οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες υπάρχουν για περιστατικά έκδοσης πιστοποιητικών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες έρευνες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από το πέρας της σύσκεψης στην οποία παρακάθισαν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, οι επαρχιακοί Υπεύθυνοι του Τμήματος Ανίχνευσης Εγκλημάτων των τριών επαρχιών που εμπλέκονται στις διαδικασίες και στις καταγγελίες αυτές, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο νομικός σύμβουλος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), καθώς και λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Σαββίδης, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες για την άμεση συνεργασία και την πολύ χρήσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, σημείωσε πως στο στάδιο αυτό, το θέμα αφορά σε καταγγελίες και πληροφορίες, για να επισημάνει ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από το αρμόδιο Δικαστήριο.
«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και, παρόλο που η Νομική Υπηρεσία δεν είναι νομικός σύμβουλος ιδιωτικών οργανισμών όπως είναι ο ΠΙΣ, ανταλλάξαμε απόψεις και καταλήξαμε ότι σε κάποια σημεία χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας για την αυστηρότερη αντιμετώπιση περιπτώσεων πειθαρχικών διαδικασιών ιατρών. Για τον σκοπό αυτό ο ΠΙΣ, μέσω του νομικού του συμβούλου, θα ετοιμάσει κάποιες εισηγήσεις, οι οποίες θα αποσταλούν στο Υπουργείο Υγείας, που καθηκόντως θα τις εξετάσει -αφού εκεί χαράσσεται η πολιτική- και η Νομική Υπηρεσία θα προβεί στον νομοτεχνικό έλεγχο προτού το νομοσχέδιο οδηγηθεί στη διαδικασία ψήφισής του ή όταν τυχόν χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.»
Υπογράμμισε δε τη σημασία που αποδίδεται στη συμμόρφωση, λέγοντας πως «θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμμόρφωση. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας η ύπαρξη ορθών πιστοποιητικών εμβολιασμού, γιατί δημιουργούνται πολύ σοβαρά προβλήματα εάν εκδιδόμενα πιστοποιητικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες από πολίτες ή γιατρούς για περιστατικά όπου πιστοποιητικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η έκκλησή μου είναι να δοθούν στην Αστυνομία για να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες έρευνες.»
Σημείωσε ακόμα πως όλες οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υπάρξει καταγγελία «θα συζητηθούν στη συνέχεια της σύσκεψης, στην παρουσία των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και του Αρχηγού και των μελών της Αστυνομίας, ώστε να εξεταστεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ανακρίσεις και να δώσουμε, όπως οφείλουμε, κατευθύνσεις εκεί και όπου η Αστυνομία χρειάζεται.»
Απαντώντας δε σε ερώτηση για ποιες ποινές προβλέπει σήμερα η νομοθεσία για τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν αυτού του είδους οι καταγγελίες, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως ο νόμος προβλέπει αρκετά σοβαρές ποινές και το πώς θα διαμορφωθεί το κατηγορητήριο που θα καταχωρηθεί στο Δικαστήριο εξαρτάται από τη μαρτυρία της κάθε υπόθεσης. «Εάν θα υπάρξουν καταχωρήσεις ποινικών υποθέσεων και τι αδικήματα αυτές θα περιλαμβάνουν, θα εξαρτηθεί από την πορεία των ανακρίσεων. Ήδη έχει εκδοθεί ένα διάταγμα προσωποκράτησης για μία περίπτωση, το οποίο αναφέρεται σε κάποια αδικήματα τα οποία εξετάζονται, αλλά η τελική απόφαση για το ποια αδικήματα θα οδηγηθούν στο Δικαστήριο θα εξαρτηθεί, σε συνεννόηση της Νομικής Υπηρεσίας με την Αστυνομία, ανάλογα με το είδος της μαρτυρίας που θα προκύψει. Υπάρχουν αρκετά σοβαρές ποινές. Εκείνο το οποίο σήμερα συζητήσαμε σε μεγαλύτερη έκταση και εκεί και που διαπιστώθηκε και κάποια αδυναμία, είναι η δυνατότητα, εκ μέρους του ΠΙΣ, να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα για πιθανή αντιδεοντολογική συμπεριφορά ιατρών πριν από την καταδίκη τους. Αυτό είναι που συζητήσαμε και είναι εκεί που θα γίνουν κάποιες ενέργειες εκ μέρους των νομικών συμβούλων του ΠΙΣ για να εισηγηθούν αλλαγή της νομοθεσίας», σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας.
Ερωτηθείς ακόμη κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα το πειθαρχικό συμβούλιο των ιατρών να προβεί σε μέτρα προσωρινής αναστολής της άδειας μελών του προτού υπάρξει οποιαδήποτε καταδίκη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «έχει εντοπιστεί κάποιο κενό, το οποίο αντιλαμβάνομαι παρόμοιο υπάρχει σε πολλούς επαγγελματικούς συλλόγους. Εμείς σίγουρα θα το μελετήσουμε και σίγουρα θα το μελετήσει και ο ΠΙΣ με τους νομικούς του συμβούλους. Αντιλαμβάνεστε ο πειθαρχικός έλεγχος ενός επαγγελματικού οργάνου γίνεται από το πειθαρχικό όργανο του συγκεκριμένου επαγγελματικού οργάνου και όχι από τη Νομική Υπηρεσία.»
Πρόσθεσε ακόμη πως «αυτό είναι ένα θέμα που συζητήσαμε, έχουν γίνει εισηγήσεις και έχει ληφθεί απόφαση για ετοιμασία κάποιας νομοθεσίας. Παράλληλα και εμείς ως Νομική Υπηρεσία, θα δούμε ποια άλλα μέτρα ενδεχομένως θα μπορούμε να λάβουμε για να περιορίσουμε την οποιαδήποτε έκθεση του κοινού στις περιπτώσεις εκείνες που κρίνεται ότι κάποιος γιατρός αποδεδειγμένα έχει ενεργήσει κατά τρόπο που να μην συνάδει με την επαγγελματική δεοντολογία. Αυτό που έχουμε συζητήσει με τον ΠΙΣ είναι το θέμα της επιθυμίας τους να υπάρχει δυνατότητα να οδηγηθεί στις πειθαρχικές τους διαδικασίες κάποιος γιατρός πριν από την ποινική του καταδίκη από το ποινικό Δικαστήριο. Εδώ είναι το θέμα όπου εντοπίστηκε το κενό και έχουμε συμφωνήσει όλοι οι φορείς για το πώς θα τύχει χειρισμού και έχουμε δώσει διαβεβαίωση ότι ως Νομική Υπηρεσία, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ετοιμασίας του νομοσχεδίου, θα προχωρήσουμε στον νομοτεχνικό έλεγχο το συντομότερο.»
Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ευχαριστώντας τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για τη στήριξη που προσφέρουν προς το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση είχε ως στόχο την εξέταση των προνοιών της ισχύουσας νομοθεσίας για τους γιατρούς που παρανομούν. Σκοπός του Υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε είναι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, την Αστυνομία και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, «ώστε να μπορούμε να επιβάλλουμε πιο αυστηρές ποινές».
Ερωτηθείς εάν, πέραν από τις τρεις καταγγελίες που έχουν ήδη αναφερθεί στην Αστυνομία, έχουν προκύψει στοιχεία και για άλλες υποθέσεις, ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε πως, όπως διαφαίνεται, υπάρχουν περισσότερες από τρεις υποθέσεις, οι οποίες διερευνώνται από την Αστυνομία αυτή τη στιγμή. Σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει άλλες καταγγελίες στο Γραφείο του, και ότι οι επιπλέον υποθέσεις αφορούν καταγγελίες που έγιναν απευθείας στην Αστυνομία. Σημείωσε πως συνολικά υπάρχουν πληροφορίες και καταγγελία για πέντε υποθέσεις.
Τέλος, ο Γραμματέας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, ευχαρίστησε αρχικά τον Γενικό Εισαγγελέα και τη Νομική Υπηρεσία για την έκτακτη σύσκεψη, που διεξάχθηκε προκειμένου να εξεταστούν «όλα τα θέματα που προκύπτουν με τα ζητήματα που μας απασχολούν σε σχέση με τα διερευνώμενα ποινικά αδικήματα που πιθανόν να διαπράχθηκαν από μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου».
Ανακοίνωση του ΠΙΣ
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να εξετασθούν οι περιορισμοί, που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αρμόδια όργανα του ΠΙΣ και το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, εξαιτίας της σχετικής νομοθεσίας ως προς την αμεσότητα των μέτρων που δύνανται να λαμβάνουν μετά από καταγγελίες εναντίον γιατρών για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Το κύριο μέλημα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, τονίζεται , ” είναι διττό: Η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών και η προστασία του επιστημονικού κύρους του συνόλου της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιτρέπεται σε κανένα να το αμαυρώνει”.
Κατά την σύσκεψη , αναφέρεται, συζητήθηκε η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της κείμενης νομοθεσίας.