Γ. Ομήρου: “Ο Β. Λυσσαρίδης μας ενέπνευσε,  μας ωρίμασε πολιτικά και εθνικά,  και μας καθοδήγησε… “

Γ. Ομήρου: “Ο Β. Λυσσαρίδης μας ενέπνευσε,  μας ωρίμασε πολιτικά και εθνικά,  και μας καθοδήγησε… “

Δήλωση

Αγωνιστή, για την Κύπρο για τον ελληνισμό, και τους όπου γης καταπιεσμένους λαούς και ανθρώπους χαρακτήρισε τον Βάσο Λυσσαρίδη  ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε,  πως του είναι δύσκολο να μιλάει για τον αγωνιστή,  τον πολιτικό και τον άνθρωπο Βάσο Λυσσαρίδη.  Τον άνθρωπο είπε , “ που μας ενέπνευσε,  μας ωρίμασε πολιτικά και εθνικά,  και μας καθοδήγησε στους αγώνες τους καλούς για την ελευθερία,  την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη”.

Ο κ. Ομήρου είπε συγκινημένος , πως με τον  Βάσο Λυσσαρίδη είχε το προνόμιο να συμπορευτεί  για δεκαετίες, σημειώνοντας πως δεν του ήταν δύσκολο να αντιλαμβάνεται  συνεχώς και να νιώθει  ότι είχε δίπλα του έναν σημαντικό άνθρωπο, χαρισματικό και ευαίσθητο. Βαθιά ριζωμένο στις παραδόσεις και τους ηθικούς κανόνες , όπως είπε, και ταυτόχρονα απόλυτα αντισυμβατικό. Κορυφαίο πολιτικό αλλά όχι ιδιοτελή και υστερόβουλο. Θεσμικό και ταυτόχρονα ανατρεπτικό. Επιγραμματικό και τεκμηριωμένο. Διδακτικό αλλά όχι επιδεικτικό. Ανεχτικό στην αντίθετη άποψη και την κριτική, συμπλήρωσε.

Πάνω από όλα  είπε ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής, ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν ένας αγωνιστής, για την Κύπρο για τον ελληνισμό, και τους όπου γης καταπιεσμένους λαούς και ανθρώπους.

Ο  κ. Ομήρου πρόσθεσε  ότι του είναι επώδυνο και δύσκολο να αποχαιρετά τον άνθρωπο που «μας ενέπνευσε, μας ωρίμασε πολιτικά και εθνικά και μας καθοδήγησε στους αγώνες τους καλούς για την ελευθερία και την εθνική δικαιοσύνη».

Όπου  υπάρχει αγώνας για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, ο Βάσος Λυσσαρίδης θα είναι συνοδοιπόρος, κατέληξε.

Ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη

 

 

“Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο άνθρωπος που με την πολυδιάστατη προσωπικότητά του ταυτίστηκε με την ιστορία αλλά και την κουλτούρα του τόπου, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 101 ετών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφράζει εκ μέρους όλων των μελών του Σώματος βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος του Σώματος από το 1985 μέχρι το 1991.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στο χωριό Λεύκαρα στις 13 Μαΐου του 1920. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξάσκησε τη γενική ιατρική και διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου (1967-1981).

Ιδεαλιστής και οραματιστής πήρε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α. (1955 -1959) ενώ μέσα από την μετέπειτα έντονη πολιτική του δράση, έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας κατά την οποία σκοτώθηκε ο φίλος του, ποιητής και αγωνιστής Δώρος Λοϊζου. Υπηρέτησε με ζήλο τον κοινοβουλευτισμό, από το 1960 μέχρι το 2006, τόσο από τα έδρανα όσο και από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε Πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001 και μετά επίτιμος πρόεδρος.

Ο Βάσος Λυσαρίδης ηγετική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας είχε άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και με πολλούς άλλους προοδευτικούς ηγέτες και λαούς αγωνιζόμενους για ελευθερία και αυτοδιάθεση”.

Συλλυπητήρια Δημοκρατικού Συναγερμού για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη

“Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ευπατρίδη Βάσου Λυσσαρίδη. Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο γιατρός για όλους τους Κύπριους, έδειξε από νωρίς το μαχητικό του πνεύμα παίρνοντας μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959 ενώ κατόπιν εξελέγη βουλευτής και το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ.

Διακρίθηκε για τη μαχητικότητά του σε όλες τις διακομματικές επιτροπές που είχαν σκοπό την προώθηση και ανάδειξη του κυπριακού προβλήματος.

Η λέξη αγωνιστής χαρακτήρισε όλη τη ζωή του και την πορεία του στα πολιτικά πεπραγμένα του τόπου, από όποιο πόστο κι αν υπηρέτησε τη χώρα, με την προσφορά του στην πατρίδα να αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη. Ηγεσία και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς στους οικείους του Βάσου Λυσσαρίδη καθώς και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ”.

Το ΑΚΕΛ για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη

Με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Βάσου Λυσσαρίδη καθώς και προς τα μέλη και την ηγεσία τoυ Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

“Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την είδηση του θανάτου του Βάσου Λυσσαρίδη.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας που υπερασπίστηκε με αφοσίωση την ιδεολογία και τις αρχές του.  Συνδέθηκε με την αντίσταση στον χουντικό και εοκαβήτικο φασισμό αλλά και με τη διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους λαού του κόσμου.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Βάσου Λυσσαρίδη καθώς και προς τα μέλη και την ηγεσία τoυ Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη και ιδρυτή του κόμματος”.

Ο Αρχιεπίσκοπος

Την συγκίνησή του για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Βουλής και επί σειρά ετών Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστόμος Β’.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται σε ένα καταξιωμένο πολιτικό και αγωνιστή των δικαίων της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του και να ανταλλάξει πολλές φορές απόψεις, για διάφορα θέματα που αφορούσαν το λαό και την πατρίδα.

«Στις συναντήσεις μας αυτές είχα πάντα τη δυνατότητα να διαπιστώνω τα αγνά και φιλοπάτριδα αισθήματα του και τους υψηλούς ιδεολογικούς και αγωνιστικούς του στόχους», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Εκφράζει, τέλος, την ευχή η μνήμη του να είναι αιώνια και ο Κύριος να τον αναπαύσει σε σκηνές δικαίων.

Βαθιά θλίψη για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Βαθιά θλίψη και μεγάλη συγκίνηση για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δήλωσή του από τη Γενεύη, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως “με βαθιά θλίψη και μεγάλη συγκίνηση πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ιδρυτή και ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ, του γιατρού, του ποιητή, του ζωγράφου, Βάσου Λυσσαρίδη”.

Του αγωνιστή, πρόσθεσε, της δημοκρατίας, του αγωνιστή της απελευθέρωσης του λαού μας αλλά και της απελευθέρωσης όλων των καταπιεσμένων λαών του πλανήτη, του προασπιστή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, είτε τη φυλετική, είτε την εθνική.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως “η απουσία του η φυσική είναι δεδομένη, όμως οι αγώνες του, η προσωπικότητά του, η αγωνιστικότητά του, και η διορατικότητά του θα εμπνέουν τους αγώνες μας για τη λευτεριά της πατρίδας μας, για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό”.

“Αιωνία θα είναι η μνήμη του”, κατέληξε.

Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδάκης

Ανακοίνωση του Γραφείου του σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Δ. Παπαδάκη, ο οποίος υπήρξε για χρόνια συνεργάτης του Β. Λυσσαρίδη, αναφέρει:

“Ο Βάσος Λυσσαρίδης είναι ορόσημο των αγώνων του λαού μας για δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία. Ένας Σοσιαλιστής, ένας ιδεολόγος, με διεθνή δράση, που έχαιρε εκτίμησης και σεβασμού, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Μία προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς. Αγωνίστηκε ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, αγωνίστηκε για ισότητα, για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού. Ένας αγωνιστής για τα δικαιώματα των λαών, που αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε σε όλο τον κόσμο.

Συμμετείχε στην ΕΟΚΑ και πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την ξενοκίνητη Χούντα των Αθηνών. Ήταν ο αρχηγός της αντίστασης ενάντια στην ΕΟΚΑ Β και το πραξικόπημα, όπου στάθηκε ανάχωμα στο ξεπούλημα της πατρίδας και του λαού μας.

Εραστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πρώτη του έγνοια η απελευθέρωση της Κύπρου μας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού.

Ως γνήσιος Σοσιαλιστής, κράτησε ψηλά την σημαία των ιδεών του. Η πορεία του στο δημόσιο βίο χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, αγωνιστικότητα και πίστη στις ιδέες του Σοσιαλισμού. Αγωνιστής των ασυμβίβαστων, εκείνων που δεν γονάτισαν, που δεν εξαγοράστηκαν, με βλέμμα καθαρό και μυαλό οξυδερκές.

Φιλόσοφος της πολιτικής, ένας ρομαντικός ποιητής.

Ο θάνατος του αφήνει όλους εμάς φτωχότερους, αλλά η πορεία της ζωής του, αφήνει τον τόπο μας και την ιστορία μας, πλουσιότερη. Οι παρακαταθήκες του ζουν στον καθένα μας, που πιστέψαμε στα οράματά του.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, υπήρξε ο πολιτικός μας πατέρας και ο εμπνευστής μας, για να ακολουθήσουμε τις αρχές και τις αξίες τις οποίες πρέσβευε.

Ας είναι ο βίος του φάρος, για να πορευόμαστε και να αγωνιζόμαστε στο μέλλον, σε μέρες όπως οι σημερινές”.

Share this post