Γ.Γ. ΟΗΕ: Έκκληση για παγκόσμια εκεχειρία

Γ.Γ. ΟΗΕ: Έκκληση για παγκόσμια εκεχειρία

Έκκληση για παγκόσμια εκεχειρία απεύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ,, τονίζοντας πως θα αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid 19.
«Υπάρχει μια ευκαιρία για ειρήνη, όμως απέχουμε πολύ. Η ανάγκη είναι επείγουσα. Η καταιγίδα του Covid-19 σαρώνει τώρα όλα τα θέατρα συγκρούσεων» επισήμανε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού στο πλαίσιο της παρουσίασης της προόδου που έχει γίνει παγκόσμια από την αρχική έκκληση που διατύπωσε στις 23 Μαρτίου. Ο Αντόνιο Γκουτιέρες επισήμανε ότι «ο ιός έχει δείξει σε ποιο βαθμό μπορεί να διασχίσει ταχέως τα σύνορα, να καταστρέψει χώρες και να διαλύσει ζωές. Τα χειρότερα έπονται».

Αναφερόμενος στα μέρη όπου έχει υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ο γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε πως «σημαντικός αριθμός των εμπόλεμων μερών» έχει συμφωνήσει αναφέροντας χώρες όπως το «Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Κολομβία, τη Λιβύη, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, τη Συρία, την Ουκρανία και την Υεμένη». Παρόλα αυτά επισήμανε ότι «παραμένει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των δηλώσεων και της πράξης, το να μετατρέψουν τις λέξεις σε ειρήνη στο μέτωπο και τη ζωή των ανθρώπων» τονίζοντας ότι δεν λείπουν και τα μέτωπο που οι «εχθροπραξίες έχουν ενταθεί». Τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των όποιων διαφορών μέσω της οδού της διπλωματίας αναφέροντας πως «για να κάνουμε τα όπλα να σιγήσουν, πρέπει να υψώσουμε τις φωνές για την ειρήνη».

Share this post