Γ.Γ. ΝΑΤΟ: “Η νέα μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει”

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: “Η νέα μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει”

Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του Transatlantic Dialogue Center

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η νέα μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχει ήδη ξεκινήσει.

«Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι ότι ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη (…) Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία εξακολουθούν να θέλουν να ελέγξουν την Ουκρανία», είπε. «Βλέπουμε πώς στέλνουν περισσότερα στρατεύματα, περισσότερα όπλα, περισσότερες δυνατότητες».

Η Ρωσία θεωρείται ευρέως ότι σχεδιάζει μια νέα μεγάλη επίθεση και η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να την αντιμετωπίσει και να ανακαταλάβει εδάφη που ελέγχει η Ρωσία.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει το θέμα της προμήθειας αεροσκαφών να συζητηθεί στην προσεχή διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη, όπου θα συμμετάσχει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

«Υπάρχει τώρα μια συζήτηση σε εξέλιξη και για το θέμα των αεροσκαφών και αναμένω ότι θα συζητηθεί επίσης αύριο στη συνάντηση στις Βρυξέλλες», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι οι η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών από χώρες της Συμμαχίας στην Ουκρανία δεν θα μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε μέρος του πολέμου.

Παράλληλα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Συμμαχία σχεδιάζει να αυξήσει τους στόχους του σε αποθέματα πυρομαχικών, τα οποία εξαντλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών (…) Αυτό θέτει υπό πίεση τις αμυντικές μας βιομηχανίες. (…) Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή και να επενδύσουμε στις παραγωγικές μας ικανότητες», δήλωσε.

«Το ΝΑΤΟ στέκεται δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», ανέφερε.

Η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία συνεδριάζει αύριο, 14 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, ενώ την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, θα λάβει χώρα η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Θα λάβουμε αποφάσεις για να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη προς την Ουκρανία επισημαίνοντας ότι «σχεδόν ένα χρόνο από την εισβολή, ο πρόεδρος Πούτιν δεν προετοιμάζεται για ειρήνη. Εξαπολύει νέες επιθέσεις». Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «βασικές δυνατότητες όπως πυρομαχικά, καύσιμα και ανταλλακτικά πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης».

«Εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, το μήνυμα προς αυτόν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα είναι ότι η δύναμη ανταμείβεται. Αυτό θα έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο και όλους μας πιο ευάλωτους» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στους φονικούς σεισμούς της περασμένης εβδομάδας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και σημείωσε ότι προσωπικό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις προσπάθειες βοήθειας της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων ομάδων έρευνας και διάσωσης, πυροσβεστών, ιατρικού προσωπικού και εμπειρογνωμόνων στους σεισμούς. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αναπτύξουν εγκαταστάσεις για να βοηθήσουν στην υποδοχή των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από τους σεισμούς.

«Στεκόμαστε με ισχυρή αλληλεγγύη στη σύμμαχό μας Τουρκία» σημείωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας.

Το εβδομαδιαίο δελτίο του Transatlantic Dialogue Center (TDC)

Στον χάρτη οι περιοχές της Ουκρανίας, που δέχτηκαν τους περισσότερους βομβαρδισμούς από την Ρωσία

TDC_Weekly_briefing_Russian_war_in_Ukraine_06-12.02.23_ENG

Share this post