Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Οι Βρετανικές ιδέες οδηγούν σε συνομοσπονδία

Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Οι Βρετανικές ιδέες οδηγούν σε συνομοσπονδία

Οι ιδέες του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ,  που παρουσίασε κατά την επίσκεψη του στην Λευκωσία (αρχές Φεβρουαρίου),  αν υιοθετηθούν θα οδηγήσουν σε λύση συνομοσπονδίας, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Το ΑΚΕΛ , επεσήμανε, «δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί ούτε δύο κράτη, ούτε συνομοσπονδία και αυτό  το έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ το μόνο που συζητά  είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη».  

Υπενθύμισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει  αποδεχτεί την πολιτική ισότητα από το 1991» και διερωτήθηκε  γιατί πρέπει να συζητούμε σήμερα αυτό το θέμα.

Η Τουρκία στηρίζει αποφασιστικά το «όραμα για δύο κράτη βάσει της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν,  στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Ανακοίνωση του Γραφείου του Τ/Κ ηγέτη αναφέρει ότι ο κ. Τατάρ τηλεφώνησε  στον Τούρκο Πρόεδρο για να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του. Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Του μίλησε ( ο κ. Τατάρ) και για το Κυπριακό, λέγοντας ότι συνεχίζει την προεργασία ενόψει της άτυπης συνάντησης 5 + ΗΕ. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Τουρκία στηρίζει με αποφασιστικότητα το όραμά του για δύο κράτη με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς. Αυτό ενισχύει την ενότητα και τη θέση μας, σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε τον κ. Τατάρ ότι θα συνεχίζει η αλληλεγγύη της Τουρκίας κατά την διάρκεια της πανδημίας κι αυτό περιλαμβάνει τα εμβόλια και την στήριξη σε θέματα υγείας.

Share this post