Φυσικό αέριο- πολιτική ισότητα στην ατζέντα Ακιντζί

Φυσικό αέριο- πολιτική ισότητα στην ατζέντα Ακιντζί

Τα ζητήματα του το φυσικού αερίου και της πολιτικής ισότητας θα θέσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην συνάντηση του (9 Αυγούστου) με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
«Μακάρι η πρόταση της μικτής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες να είχε υποβληθεί σε μια σοβαρή αξιολόγηση και να τύχαινε θετική προσέγγιση από τους Ελληνοκύπριους», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. Σχετικά ανέφερε : «Λένε ότι υπάρχει συναίνεση για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, ότι υπάρχει κοινή εξουσία. Δεν το αρνούμαστε αυτό. Αν υπάρξει ομοσπονδιακή δομή στο μέλλον, οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα βρίσκονται υπό την εξουσία αυτής της ομοσπονδιακής δομής. Δεν είμαστε εναντίον αυτής της αρχής. Με αυτήν την πρόταση, δεν εξαλείφουμε αυτή τη δυνατότητα. Αν υπάρξει λύση στο μέλλον, οι φυσικοί πόροι θα βρίσκονται υπό την εξουσία της κοινής κυβέρνησης. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχει λύση και κοινή κυβέρνηση. Τότε πώς μπορείτε εσείς να ασκήσετε αυτή την εξουσία για λογαριασμό μιας ανύπαρκτης κοινής κυβέρνησης και να οικειοποιηθείτε τους υδρογονάνθρακες μόνοι σας;»

 


Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας τονίζοντας τα εξής: «Θέλουμε να ζήσουμε σε αυτά τα εδάφη με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια. Δεν επιθυμούμε την ισότητα μόνο για τον εαυτό μας. Δεν θέλουμε να γίνουμε μειοψηφία κανενός, δεν θέλουμε να είμαστε υπό την κυριαρχία κανενός, αλλά δεν έχουμε καμία επιθυμία και στόχο να κυριαρχήσουμε σε άλλο. Θέλουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλους. Ενώ θέλουμε ασφάλεια για τους άλλους, δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε με τρόπο που θέσει σε κίνδυνο τη δική μας ασφάλεια. Πιστεύω ότι μπορούμε συζητήσουμε και να επεξηγήσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό θα ήταν επωφελές για όλους, εάν επρόκειτο να αποφύγουμε τις μαξιμαλιστικές αντιλήψεις και να τηρήσουμε μια εύλογη στάση».
Επίσης, υποστήριξε ότι στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας αυτήν την στιγμή η ε/κ πλευρά έχει βρεθεί εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και δήλωσε ότι «η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις έχουν προ πολλού ενσωματωθεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι η ε/κ πλευρά δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το σημείο. «Θα έρθει σε αυτό το σημείο ή θα μείνει έξω από αυτό το πλαίσιο; Εάν η πολιτική ισότητα δεν λάβει σάρκα και οστά τότε θα παραμείνει ως μια άνευ περιεχομένου ρητορική».
Η πενταμερή διάσκεψη
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες συναντήσεις, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επιθυμεί να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες είτε στην Ευρώπη είτε στην Νέα Υόρκη μετά το τέλος των εργασιών του ΟΗΕ και σημείωσε ότι η πενταμερής είναι κοινή επιθυμία της τουρκικής και της τ/κ πλευράς, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η στάση της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό και επανέλαβε « τη σημασία καθορισμού ενός χρονοδιαγράμματος».
Εθνικιστική ρητορική
Σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστράτευσε στις δηλώσεις του «εθνικιστική ρητορική». Ο κ. Ακιντζί δήλωσε επίσης, ότι το στάτους κβο στο Κυπριακό δεν είναι πλέον βιώσιμο και ότι αυτό πλέον έχει φανεί και στο ζήτημα της ειρηνευτικής δύναμης.

Share this post