Φροντίζοντας την Κοινή μας Πολιτιστική Κληρονομιά

Φροντίζοντας την Κοινή μας Πολιτιστική Κληρονομιά

Σήμερα Πέμπτη , 10 Φεβρουαρίου 2022, και ώρα  7:30μμ  στο “Καφενείο της Πέμπτης”  ο Τάκης Χατζηδημητρίου και η Άννα Μαραγκού θα παρουσιάσουν το θέμα:   “Φροντίζοντας την Κοινή μας Πολιτιστική Κληρονομιά”

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου ήταν από τα πρώτα θύματα των διακοινοτικών συγκρούσεων και ιδιαίτερα της Τουρκικής Εισβολής του 1974.  Μέσα στο παραλήρημα εθνικισμού που επικράτησε και στις δυο κοινότητες, η καταστροφή της κληρονομιάς «του άλλου» οδήγησε σε καταστροφές, είτε από βανδαλισμούς είτε από αδιαφορία.

Η σύσταση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπήρξε ένα ορόσημο που άλλαξε τα δεδομένα και οδήγησε σε αλλαγή της σκέψης σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά.  Η Τεχνική Επιτροπή μπόρεσε να δει και να δώσει στην κοινωνία το γεγονός ότι η πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο είναι κοινή, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και τις άλλες κοινότητες του νησιού.

Αυτή την αλλαγή στην προσέγγιση και τα αποτελέσματά της θα παρουσιάσουν στο Καφενείο της Πέμπτης ο Τάκης Χατζηδημητρίου και η Άννα Μαραγκού, δυο άνθρωποι που αφιερώθηκαν στη φροντίδα  της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο κανένας άλλος.

Όπως είπε ο Τάκης Χατζηδημητρίου “Στόχος της Τεχνικής Επιτροπής μέσα στις συνθήκες που περνούμε είναι να περισώσουμε ό,τι περισώζεται και από την αλληλοσύνδεση των μνημείων να τονίζεται  η ενότητα του τόπου. Το κάθε μνημείο με τη δική του ιστορία και όλα μαζί να εκφράζουν την αληθινή και συνολική Ιστορία της Κύπρου. Το έργο που επιτελέστηκε συνδέεται με τους προηγούμενους αιώνες, αφορά το παρόν και προσβλέπει στους μέλλοντες αιώνες“.

Ζουχουρί Τεκέ στην Λάρνακα, ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο του 17ου αιώνα. (ΦΩΤΟ: Σ. Κτωρής)

Επίσης , θα γίνει συζήτηση  για το νομοσχέδιο για υφυπουργείο Πολιτισμού, που προωθεί η κυβέρνηση και που ουσιαστικά θα χωρίσει τις αρχαιότητες σε “νότιες” και “βόρειες”.

 

*************************************************

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85729333133?pwd=VHRLV0UvV2NtQXJVWTl2YVk2SjVjdz09

Meeting ID: 857 2933 3133

Passcode: 643539

Η συζήτηση θα προβάλλεται ζωντανά και  μέσω facebook:

https://www.facebook.com/socialistiki.ekfrasi.cy

*************************************************

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Η αναστηλωμένη από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά Βασιλική του Αγίου Φίλωνος στο Ριζοκάρπασο

Share this post