Φρέντι Μπελέρη προς Έντι Ράμα: “Η δικαιοσύνη καθυστερεί, αλλά ποτέ δεν ξεχνά!!!”

Φρέντι Μπελέρη προς Έντι Ράμα: “Η δικαιοσύνη καθυστερεί, αλλά ποτέ δεν ξεχνά!!!”

Μετά από 3 μήνες εγκλεισμού στη φυλακή, ο Αλβανίας Αναστάσιος έκανε την πρώτη του επίσκεψη στον κρατούμενο δήμαρχο Χειμάρρας
Με μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook επέλεξε να σχολιάσει σήμερα  ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τη μεγάλη χθεσινή (14.8.2023)  συγκέντρωση υπέρ της απελευθέρωσης του κρατούμενου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Στην ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός  κάνει λόγο για «σουρεαλιστική εμφάνιση της παρέμβασης της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής δικαιοσύνης», ενώ εμφανίζεται ειρωνικός για την παρουσία στη συγκέντρωση και των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Ζέρβα. Σημειώνεται ότι χθες ,  14 Αυγούστου, έληξε η προσθεσμία να αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος ο κ. Μπελέρη. 

ΦΩΤΟ: @HimaraGr
Ο Αλβανός πρωθυπουργός , μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Νόμῳ πείθου*

Πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε που ορισμένοι πολιτικοί και ΜΜΕ στην Ελλάδα ζητούν από την Αλβανία να αποφυλακιστεί ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλός φίλος της Αλβανίας, δημοσίευσε μια επιστολή που απευθυνόταν στον Επίτροπο Oliver Varheley. Με διπλωματικά προειδοποιητικό τόνο για παρεμπόδιση της προόδου των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε από τον συνάδελφό του να παρέμβει στις αλβανικές αρχές, γιατί διαφορετικά ο ίδιος, δηλαδή ο κ. Σχινάς, βλέπει «άμεσο κίνδυνο αυτό το θέμα να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση μεταξύ της προόδου του 2023 για την Αλβανία και της δέσμευσής της για την προώθηση της έννομης τάξης».

Με τους όρους αυτούς και με την ίδια πεποίθηση όπως στην προαναφερθείσα επιστολή, και για «τη σύνδεση του θέματος αυτού με τον γενικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων ή την εκκρεμότητα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή του εν λόγω δήμου, καθώς και με τις κατηγορίες για παραβίαση των συνόρων τους από το κράτος», όπως γράφει στην επιστολή του κ. Σχοινά, πραγματοποιήθηκε χθες διαμαρτυρία που διοργάνωσαν Έλληνες πολιτικοί στο κέντρο της Χιμάρας!

«Ελευθερώστε τον Μπελέρη, τελεία και παύλα!»

Αλλά ποιος και πώς μπορεί σήμερα να απελευθερώσει από τη φυλακή έναν Αλβανό υπήκοο ελληνικής υπηκοότητας, ο οποίος ως υποψήφιος δήμαρχος κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ότι διέπραξε το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων -για το οποίο ο Ποινικός κώδικας της Αλβανίας είναι σαφής και δραστικός – ενώ σύμφωνα με την αμετάβλητη απόφαση στα τρία στάδια της δίκης, θα πρέπει να κρατηθεί μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας εναντίον του;!

Δεν έχω κρύψει την πολύ θετική μου άποψη, ούτε τα πολύ φιλικά μου αισθήματα για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Έχω δει σε αυτόν από την αρχή έναν σύγχρονο Ευρωπαίο ηγέτη και έχω βρει συνεχώς έναν αξιοθαύμαστο άνθρωπο. Δεν σκοπεύω να κρύψω τη γνώμη και τα συναισθήματά μου ούτε σήμερα, που ο αξιότιμος συνάδελφος και αγαπητός φίλος Κυριάκος θα πρέπει να διαβάσει τη διαμορφωμένη και καλά ενημερωμένη γνώμη μου, η οποία δεν συμπίπτει πουθενά με τη γνώμη των φίλων διαδηλωτών.

Για μένα, αυτή η πολιτικοποίηση ενός ζητήματος της αλβανικής δικαιοσύνης, σε σημείο που διοργανώνεται διαμαρτυρία εδώ στην Αλβανία από εκλεγμένες αρχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας, θα μπορούσε να γίνει το σενάριο μιας σαρκαστικής ταινίας για τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Βαλκανίων αντάξιες του παλιού στερεότυπου των συγκρούσεων «ποιος είμαι εγώ και ποιος είσαι εσύ!», αλλά όχι η δημοκρατική πραγματικότητα της ευρωπαϊκής γειτονιάς, μεταξύ ενός κράτους μέλους της ΕΕ και μιας χώρας που διαπραγματεύεται επί του παρόντος την ένταξη στην ΕΕ.

Δεν σκοπεύω να κρύψω σε αυτές τις γραμμές ούτε την ικανοποίηση για την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε κάνει μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια, να συγχωνεύσουμε με ευρωπαϊκό πνεύμα τους βαλκανικούς πάγους που δημιουργήθηκαν με τα χρόνια στις αλβανοελληνικές σχέσεις, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια και αντιμετωπίζοντας παλιά αδιέξοδα με ανοιχτό μυαλό και καλή θέληση.

Αλλά δεν έχω τρόπο να κρύψω τη μεγάλη λύπη μου, μπροστά στη σουρεαλιστική εμφάνιση της παρέμβασης της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής δικαιοσύνης, σε σημείο που οι δηλώσεις από την Αθήνα και οι διχόνοιες των Ελλήνων φίλων μας στις Βρυξέλλες, να παρουσιάσουν αυτό το θέμα που επιλήφθηκε από τη δικαιοσύνη για την κατηγορία του εκλογικού εγκλήματος, ως θέμα της ελληνικής μειονότητας που κλιμακώθηκε με μια τέτοια διαμαρτυρία, πρωτόγνωρη στην ιστορία της Ευρώπης – τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω!

Όχι μόνο λυπάμαι πολύ, αλλά και ανησυχώ σοβαρά. Γιατί αυτό το βήμα μπορεί να επιφέρει την οπισθοδρομική συνέπεια της αναζωπύρωσης της σημαίας του εθνικισμού και των αμοιβαίων αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί αυτή η σημαία σε παραπληροφορημένα στρώματα και ορισμένες ομάδες εξτρεμιστών, που καλωσορίζουν αυτές τις περιπτώσεις, ενώ έχουν στο χέρι τους ένα κουτάκι βενζίνης που δεν αμφιβάλλω ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι όχι μόνο εγώ και η αλβανική κυβέρνηση ,αλλά και ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση δεν το θέλουμε καθόλου.
Η σημερινή Αλβανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με μια νέα υποδειγματική νομοθεσία για όλες τις μειονότητες, όπου η ελληνική μειονότητα απολαμβάνει τις ίδιες ελευθερίες και δικαιώματα με την αλβανική κοινότητα, όπου οι πολίτες μας ελληνικής υπηκοότητας επιλέγουν και εκλέγονται ελεύθερα, όπως συνέβη και στις φετινές δημοτικές εκλογές σε Δρόπολη και Φοινίκη, μετά από προεκλογική εκστρατεία με μηνύματα που δόθηκαν στα αλβανικά και ελληνικά (ακόμα και από εμένα τον ίδιο, που δυστυχώς δεν μιλάω την υπέροχη ελληνική γλώσσα), όπου η ελληνική σημαία κυμάτιζε ελεύθερα ανάμεσα σε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς των Δροπολιτών και οι υποψήφιοι της ελληνικής μειονότητας πήραν τις εντολές να συνεχίσουν να διακυβέρνουν τις κοινότητές τους ανενόχλητοι. Κατά την περίοδο της κυβέρνησής μου, σπίτια που χτίστηκαν χωρίς άδεια στα χρόνια της μεταπολίτευσης νομιμοποιήθηκαν μαζικά για τις ελληνικές οικογένειες και τους δόθηκαν χιλιάδες τίτλοι ιδιοκτησίας που δεν είχαν για δεκαετίες, όπως και σε εκκλησίες, όπου οι ορθόδοξοι πιστοί τελούν θρησκευτικές τελετουργίες, τίτλοι περιουσιών που κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς, ακαταχώριστοι μέχρι να έρθω στην κυβέρνηση”. * Ελληνικό ρητό.

Η απάντηση Μπελέρη

Στον Αλβανό πρωθυπουργό απάντησε , με  ανακοίνωσή του μέσα από την φυλακή ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμμάρας Φρέντι Μπελέρη. 

*Αυτούσια η δήλωση: 

ΦΩΤΟ:@HimaraGr

Είναι αλήθεια ότι οι αποφάσεις των “αναμορφωμένων” δικαστηρίων δεν σχολιάζονται, αλλά δεν μπορεί να δηλωθεί ότι αυτά τα δικαστήρια και ο εισαγγελέας είναι ανεξάρτητα από αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, πριν συλληφθεί ένας δικός του, ο πρωθυπουργός το γνώριζε εκ των προτέρων, και τον απέλυσε ή τον απομάκρυνε από την διπλανή του καρέκλα, όλο το κοινό γνωρίζει τις υποθέσεις, πριν συλληφθούν οι δικοί του, ληφθεί άδεια και χρόνος κάντε τις δικαιολογητικές δηλώσεις εκ των προτέρων, η ευθύνη είναι ατομική.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους αιρετούς και τους φίλους τους είναι στη φυλακή σήμερα, αλλά κανένας από αυτούς για εκλογικά εγκλήματα, αλλά για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη σπατάλη δημοσίου χρήματος σε τεράστια κλίμακα, που περιέργως έκαναν χωρίς τον πρωθυπουργό. Γνώση υπουργού, αν και βρισκόταν στην καρέκλα δίπλα τους όταν πετάχτηκαν οι υπογραφές. Είμαι ο μόνος που συνελήφθη για εκλογικά αδικήματα εδώ και 33 χρόνια. Στα 33 χρόνια που ακούμε για εκλογικά εγκλήματα, μόνο ένας Έλληνας έχει συλληφθεί και μόνο ένας Έλληνας που ο Πρωθυπουργός τον χαρακτηρίζει δημόσια ως προσωπικό του εχθρό, κρατείται στη φυλακή.

Όλοι έχουμε ακούσει τις ηχογραφήσεις του φακέλου της Δίβρας και του Δυρραχίου, έφτασαν μέχρι τη Γερμανία, αλλά κανένας από αυτούς που ακούστηκαν δεν συνελήφθη, αλλά προήχθησαν, έστω και υπουργός. Ακόμα και ο Ερντογάν μιλάει για Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Και κατήγγειλε ότι η Αμερική και η Ευρώπη παρενέβησαν στο έργο του Τούρκου δικαστή.

Ακόμα και ο Ερντογάν θεωρείται πρωταθλητής της δημοκρατίας που δεν ανακατεύεται στο δικαστικό σύστημα!! Ακόμα και στη δικτατορία με δικαστικές αποφάσεις οι προκάτοχοί σας καταδίωξαν πολιτικούς αντιπάλους κύριε Πρωθυπουργέ!

Όσο για τα παραθαλάσσια ακίνητα, δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το δάχτυλο, που είναι στραμμένο προς όλους, κ. Πρωθυπουργέ, οι υπάλληλοί σας στο κτηματολόγιο αναγκάζουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες να πουλήσουν τα ακίνητά τους για να τα καταχωρήσουν. Να θυμίσω έναν φίλο μου που απέλυσε 5-6 κτηματολόγους στην Αυλώνα για να μην καταγράψουν την περιουσία του ιδιοκτήτη, γιατί την είχε σημαδέψει για στρατηγικές επενδύσεις.

Όσο για την ελευθερία της έκφρασης, που άσκησαν χθες οι Χειμαριώτες, δεν μας την δώσατε κύριε Πρωθυπουργέ, αλλά γεννήθηκε μαζί μας και προστατεύτηκε με αίμα. Το να καυχιόμαστε το 2023, όταν ο κομμουνισμός έχει πέσει εδώ και 33 χρόνια, ότι μας αφήνουν να εκφραζόμαστε ελεύθερα, είναι αλαζονεία.

Αρκεί βέβαια να εκφραστούμε και θα περιμένουμε υπομονετικά να πει τον λόγο της η “ανεξάρτητη” από εσάς δικαιοσύνη, αλλά αυτό το θέμα δεν τελειώνει εδώ, στα δικαστήρια του Πρωθυπουργού. Ο κόσμος μίλησε, κύριε Πρωθυπουργέ, αφήστε τον εκλεγμένο να κάνει τη δουλειά του, να σταματήσει η δυσαρέσκεια και να μιλήσουν τα δικαστήρια, χωρίς να τους πείτε ότι “τα στοιχεία πρέπει να υπάρχουν” και ότι “είναι «ανεξάρτητοι”. Η δικαιοσύνη καθυστερεί αλλά ποτέ δεν ξεχνά!!!», είπε ο Μπελέρι.

Επίσκεψη Αναστάσιου

Χθες , τρεις μήνες αφότου είναι κρατούμενος , επισκέφτηκε , με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην φυλακή ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Την επίσκεψη δημοσιοποίησε, με ανάρτηση στο Facebook ο δήμαρχος . Μαζί με σχετική φωτογραφία έγραψε: 

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο για την επίσκεψη του σήμερα. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, που ανήμερα της Παναγίας με ευλογησε με το δώρο της παρουσίας του, της πίστης και της αγάπης του.
Χρόνια Πολλά και ευλογημένα σε όλους και ιδιαίτερα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες!! Μαζί με την απέραντη αγάπη μου, οι σκέψεις και οι ευχές μου πάντα να σας συντροφεύουν. Καλό Δεκαπενταύγουστο με αγάπη και υγεία!
Φρέντης Μπελέρης”. 

 

Share this post