Φραγκίσκος, ο «Πάπας του λαού». -Δέκα χρόνια από την εκλογή του

Φραγκίσκος, ο «Πάπας του λαού». -Δέκα χρόνια από την εκλογή του

Βαρθολομαίος : Ad multos annos, καλέ μου φίλε! Χρόνια πολλά!”. – Πρέσβυς Κύπρου Γεώργιος Πουλίδης: “Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσετε  την αποστολή σας”. 

ΡΩΜΗ, Νίκος Τζωΐτης

 

Μία δεκαετία στο πηδάλιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συμπληρώνει σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος. Στις 13 Μαρτίου 2013 ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο από το Μπουένος Άιρες, εξελέγη νέος Ποντίφικας. Είναι ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, οποίος  άνοιξε το δρόμο για τη διεθνοποίηση της Εκκλησίας.

Έλαβε το όνομα Φραγκίσκος προς τιμή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του Αγίου της φτώχειας, της ειρήνης και του προστάτη της δημιουργίας .

Το 2013 το περιοδικό «Time» ανακήρυξε τον Φραγκίσκο ως το πρόσωπο της χρονιάς και τον χαρακτήρισε  «Πάπα του λαού».

Σήμερα, δέκα χρόνια από την εκλογή του ο Φραγκίσκος έχει διατηρήσει κάποια από τα χαρακτηριστικά, που τον ξεχώριζαν και έχει φέρει σημαντικές και δυνητικά διαρκείς αλλαγές στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά μέχρι έναν βαθμό.

Ο Φραγκίσκος δεν έχει αλλάξει την επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας για  τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, αλλά δείχνει κατανόηση στους ομοφυλόφιλους.   «Αν δέχονται τον Κύριο και έχουν καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ να τους κρίνω», δηλώνει σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει συχνά τοποθετηθεί για το ζήτημα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς στους μετανάστες.

Η ιστοσελίδα vaticannews.va, σε κύριο άρθρο της που υπογράφουν οι Andrea Tornielli και Andrea Monda, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το βράδυ της 13ης Μαρτίου 2013, ο Jorge Mario Bergoglio εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ντυμένος στα λευκά. Μαζί με τον στοργικό φόρο τιμής στον επίτιμο προκάτοχό του, ο αρχικός χαιρετισμός του περιείχε ήδη αρκετά κύρια χαρακτηριστικά του Ποντίφικα: την έμφαση στο ότι είναι ο Επίσκοπος της Ρώμης της Εκκλησίας, που προεδρεύει στη φιλανθρωπία σε όλες τις Εκκλησίες,  την κεντρική θέση του πιστού λαού του Θεού, από τον οποίο ο νέος Ποιμένας ζήτησε ευλογία, πριν δώσει ο ίδιος, και την προσευχή για μια αδελφοσύνη  σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από την αδικία, τη βία και τους πολέμους».

Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο Πάπας, επισημαίνεται στο άρθρο,  δημοσίευσε την Αποστολική του προτροπή Evangelii Gaudium, «η οποία πρόσφερε τον αληθινό οδικό χάρτη της Παποσύνης  του. Με αυτήν ζήτησε από τους Χριστιανούς να μαρτυρήσουν τη χαρά του Ευαγγελίου με τη ζωή τους, καθώς και να φέρουν παντού, και ιδιαίτερα σε όσους υποφέρουν περισσότερο, την εγγύτητα και την τρυφερότητα του Θεού μας που συγχωρεί, υποδέχεται και αγκαλιάζει».

Η ίδια ιστοσελίδα,  σε ἀρθρο του Salvatore Cernuzio , μεταξύ άλλων γράφει ότι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (Φραγκίσκος),  ένας επίσκοπος , που ήρθε από την άκρη της γης, λέει σήμερα ότι  δεν περίμενε να γίνει ο Πάπας, που θα ηγείτο της Ρωμαιοκαθολικής  Εκκλησίας την εποχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.  «Με κάνει να υποφέρω να βλέπω νεαρούς άνδρες να πεθαίνουν είτε είναι Ρώσοι,  είτε Ουκρανοί”, δηλώνει και προσθέτει ότι ζητά από τον κόσμο ως δώρο για αυτή τη σημαντική επέτειο: «Ειρήνη, χρειαζόμαστε ειρήνη».

Βαρθολομαίος:  “Επικροτούμε τη σύνεση των πράξεών σας”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος  έστειλε  τους χαιρετισμούς και τις ευχές του στον Πάπα Φραγκίσκο για τη 10η επέτειο της παπικής του θητείας και τον ευχαριστεί για τη μακρόχρονη φιλία και το έργο του για την προώθηση της φροντίδας της Δημιουργίας.

Το Πατριαρχικό Γράμμα είναι το ακόλουθο:

“Είναι ιδιαίτερη τιμή και βαθιά χαρά για μένα να εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον αγαπημένο μου αδελφό, Πάπα Φραγκίσκο, με την ευκαιρία της δέκατης επετείου από την εκλογή του ως πρώτου επισκόπου της αδελφής μας Εκκλησίας της Ρώμης.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα ετών, η φιλία και η συνεργασία μας, ειδικά στη διακονία της παροχής παρηγοριάς και ειρήνης σε όλο το λαό του Θεού και στην εντολή για προώθηση της φροντίδας και της θεραπείας για όλη τη Δημιουργία του Θεού, μας έφεραν πιο κοντά στην κοινή μας πεποίθηση και δέσμευση να υπηρετήσουμε  τους αδελφούς και τις αδελφές μας που υποφέρουν.

Αγαπητέ αδελφέ Φραγκίσκο, εκτιμούμε τις προτεραιότητες της ηγεσίας σας, επικροτούμε τη σύνεση των πράξεών σας και θαυμάζουμε την πρόοδο της θητείας  σας.

Προσωπικά, ανυπομονώ να μοιραστώ τα επόμενα βήματα του ευλογημένου ταξιδιού σας καθώς πλησιάζουμε στην ιστορική μνήμη και τον έκτακτο εορτασμό της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, όπου διατυπώθηκαν τα κύρια άρθρα του Χριστιανικού μας Σύμβολου.

Ad multos annos, καλέ μου φίλε! Χρόνια πολλά!”.


Μήνυμα του Πρύτανη  του Διπλωματικού Σώματος στην Αγία Έδρα , πρέσβεως της Κύπρου Γεωργίου Πουλίδη

Ο πρέσβυς της Κύπρου  στη Αγία Έδρα  και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος , Γεώργιος Πουλίδης  ευχαριστεί τον Πάπα Φραγκίσκο για την “μαρτυρία και το έργο” του.

Ο πρέσβυς Πουλίδης , σε μήνυμα του προς τον Ποντίφηκα, αναφέρει:

 “Αγιώτατε, επιθυμώ να  σας εκφράσω εκ μέρους μου και από το  σύνολο του Διπλωματικού Σώματος τις πιο εγκάρδιες ευχές με την  ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαετίας από την  εκλογής σας  στον Θρόνο του Αγίου Πέτρου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσετε  την αποστολή σας,  που ο Κύριος μας σας δώρισε και θα συνεχίσετε να είστε σημείο αναφοράς και ήθους για όλους τους λαούς ανά την οικουμένη, εξαντλώντας  όλες τις δυνάμεις σας στην αναζήτησή της ειρήνης μεταξύ των λαών και  δίνοντας προτεραιότητα στους πιο αδύνατους.

Σας ευχαριστούμε για την μαρτυρία σας και το σημαντικό σας έργο

Μετά εκτιμήσεως και σεβασμού

Γεώργιος Πουλιάδης

Πρέσβυς της Κύπρου και Πρύτανης του Διπλωματικού  Σώματος παρά τη Αγία Έδρα”.

ΦΩΤΟ: vaticannews.va

 

************************************************************

Δελτίο του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει ότι  ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο, μετέβη, την Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023, το απόγευμα, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση, στον ΡΚαθολικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στο Harbiye, όπου παρέστη στη Θεία Λειτουργία  για την επέτειο των 10 ετών από την εκλογή του Αγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, επίσης, η Α. Χάρις ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και Πριμάτος της Αγγλικανικής Κοινωνίας κ. Justin Portal Welby, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πόλη, εκπρόσωπος του Μακ. Αρμενίου Πατριάρχου στην Τουρκία, καθώς και εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών κοινοτήτων στην Πόλη, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, και πλήθος ΡΚαθολικών πιστών.

ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου

Share this post