Φοβερίζει την κυβέρνηση ο Ρώσος πρέσβης με αφορμή την απόφαση της Ι. Σ. για την Ουκρανία
Την απόφαση της Ιεράς Συνόδου στο ζήτημα της μνημόνευσης του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφανίου σχολιάζει στο ΚΥΠΕ ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα «προβλήματα, τα οποία προκάλεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου». Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι “είναι σαφές το απαράδεκτο υπονοούμενο”.
Ο κ. Οσάτσι είχε κληθεί από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα. «Αυτό που έκανε ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος είναι απαράδεκτο. Θεωρούμε ότι ο Βαρθολομαίος παραβίασε τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενεργούσε μονομερώς και δεν έχει προβεί σε διαβουλεύσεις με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες πάνω σ ’αυτό το θέμα», ανέφερε ο πρέσβης της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ολοφάνερο, ότι το έκανε αυτό μετά από πίεση από έξω». «Προκάλεσε σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, το οποίο δυστυχώς συνεχίζεται», είπε ο κ. Οσάτσι, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ομοφωνία και μεταξύ των Κυπρίων ιεραρχών, όπως έδειξαν οι συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό το σχίσμα δεν θα γίνει ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και θα μπορέσει η κυπριακή Εκκλησία να ξεπεράσει τις διαφορές που προέκυψαν, και να διατηρήσει την ενότητα των ιεραρχών της».«Η πίστη της στους εκκλησιαστικούς κανόνες πρέπει να υπερνικήσει», είπε.
Σε αναφορά του στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, όπως αυτή ανακοινώθηκε, ο πρέσβης της Ρωσίας αναφέρει ότι, όπως σημειώνεται η Ιερά Σύνοδος, «προσβλέπει σε ευρύτερη διαβούλευση στο πλαίσιο της οποίας όλοι θα εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσης». Αυτό, σημειώνει ο κ. Οσάτσι, «είναι δυνατό μόνο μέσω της επιστροφής στην κανονική εκκλησιαστική τάξη και συνοδική αρχή της εκκλησίας».
«Είμαστε σίγουροι, ότι όλα τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα έχουν αρνητικά αποτέλεσμα για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου», καταλήγει.
Στο ίδιο πνεύμα , πράγμα που είναι αντίθετο με τα διπλωματικά θέσμια , μίλησε ο κ. Στάνισλαβ Οσάτσι και στην τηλεόραση του ΡΙΚ
Οι σχέσεις εξάρτησης Μητροπόλεων με τη Μόσχα και στο βάθος εκλογές
Η χτεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου να ορθώσει το ανάστημα της αναγνωρίζοντας το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας παρά τις τεράστιες πιέσεις, που δεχόταν από το Πατριαρχείο της Μόσχας μέσω της επιρροής την οποία απέκτησε τα τελευταία χρόνια στο νησί μας, έχει τεράστια γεωπολιτική αλλά και πολιτική αξία. Η κυπριακή Εκκλησία ευθυγραμμίστηκε σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα προς τη Μόσχα ότι η εκκλησία της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι της.
Μιλώντας στο AlphaNews.live ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστος Ιακώβου, σημείωσε ότι οι διαφωνούντες Ιεράρχες κατά τη χτεσινή Σύνοδο, απέδειξαν με τη στάση τους ότι η διαφωνία τους με τη μνημόνευση προ εβδομάδων του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, δεν ήταν απλώς διαδικαστική αλλά ουσιαστική. Διακρίνει μάλιστα συγκεκριμένους λόγους πίσω από αυτή τους τη στάση.
«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, υπάρχουν οικονομικές σχέσεις μεταξύ κάποιων Μητροπόλεων με τη Ρωσία είτε γιατί κάποιοι Ιεράρχες θεωρούν ότι σε περίπτωση Αρχιεπισκοπικών εκλογών μπορούν να αλιεύσουν ψήφους από Ορθοδόξους Ρώσους οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο και δικαιούνται να ψηφίσουν με βάση τον νέο καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Εκκλησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι η όλη συζήτηση συνδέεται και με την προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την Ορθοδοξία σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και να διευρύνει το πεδίο της δράσης της στην περιοχή μας, χρησιμοποιώντας τις ειδικές σχέσεις τις οποίες έχει με αυτές τις Μητροπόλεις.
«Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και άλλες περιοχές τις οποίες πιέζει ασφυκτικά η Ρωσία για να εξασφαλίσει διείσδυση και επιρροή, όπως είναι οι περιοχές των Αγίων Τόπων που ελέγχονται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Σε ότι αφορά το εσωτερικό βεβαίως οι οικονομικές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό κάποιων Μητροπόλεων με τη Ρωσία δημιουργούν κάποιες σχέσεις εξάρτησης, κατά τη δική μου άποψη, αλλά υπάρχει και ένας καιροσκοπισμός ο οποίος πηγάζει από το γεγονός ότι μπορούν να πάρουν ψήφους σε περίπτωση αρχιεπισκοπικών εκλογών κάτι το οποίο τους επηρεάζει και ως προς την τελική απόφαση σχετικά με το θέμα που προέκυψε με το θέμα που προέκυψε με την Ουκρανία», ανέφερε ο κ. Ιακώβου.
Εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του για το ότι “η ευθυγράμμιση των συγκεκριμένων Ιεραρχών με την πολιτική του Πατριαρχείου της Μόσχας υπονομεύει κατά κάποιο τρόπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο δίνει τεράστιους αγώνες κάτω από την τουρκική αιχμαλωσία και αυτό τόνισε πρέπει να προβληματίσει”.