Φωτιές Ελλάδα: Οι σύμμαχοί στις μάχες της κατάσβεσης

Φωτιές Ελλάδα: Οι σύμμαχοί στις μάχες της κατάσβεσης

Το “ανατολίτικο” παζάρι της Ρωσίας με Τουρκία -Ελλάδα για το Beriev Be-200 και η απουσία της Γερμανίας. – Αναστασιάδης η σκέψη μας στην Ελλάδα.

Με πολύ μεγάλη ένταση και από όλες τις δυνάμεις θα συνεχιστεί η μάχη στην Εύβοια κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, όπως τόνισε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όπως είπε, η πυρκαγιά στην Εύβοια έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, ένα στο νότιο τμήμα της όπου κατάσταση είναι σταθερή και προσπαθούν να τη βελτιώσουν διαρκώς, και ένα στο βόρειο τμήμα της, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο υφυπουργός τόνισε  πως η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση και απ’ όλες τις δυνάμεις, ενώ προσέθεσε ότι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα, και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που  διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με  το BERIEV-200. Παράλληλα, όπως διεμήνυσε, οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Επίσης, επιχειρούν 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον κι αν χρειαστεί. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων, ενώ προσέθεσε ότι ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και το χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, έτσι ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω από 2.000 συμπολίτες μας», τόνισε. 

Περαιτέρω, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν αποφασίστηκε να επιτηρούνται καθ΄ολη τη διάρκεια της νύχτας, από  προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, περιοχές της Αττικής όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση,  για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη του πεδίου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή του ίδιου του κ. Χαρδαλιά, καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκη και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου. 

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμει μεγάλη διεθνής δύναμη πυροσβεστών και μέσων που έχουν ενταχθεί στις επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια τους ευχαρίστησε θερμά «για την αμέριστη στήριξη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία»

Πιο συγκεκριμένα, έχει σταλεί βοήθεια από:
-Κύπρο με 2 αεροσκάφη και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος 40 ατόμων
-Γαλλία με 3 καναντέρ και 82 άτομα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις με επιπλέον με 100 άτομα και 30 οχήματα
-Κροατία με 1 καναντέρ
Σουηδία με 2 αεροσκάφη Air Tractor
-Ρουμανία με 108 άτομα και 21 οχήματα
-Ισπανία με 1 καναντέρ
-Ουκρανία με 100 άτομα
-Ισραήλ με 16 άτομα
-Ελβετία με 3 ελικόπτερα
-Αίγυπτο με 2 ελικόπτερα σινούκ

Ενώ αναμένονται άμεσα δυνάμεις από:
-Τσεχία με 14 οχήματα και 35 άτομα
-Γερμανία με δύο πεζοπόρα τμήματα 216 ατόμων και με 41 οχήματα 
-Πολωνία με 143 άτομα με 46 οχήματα
-Σλοβακία με 72 άτομα και 25 οχήματα
-Αυστρία με 43 άτομα και 11 οχήματα
-Ηνωμένο Βασίλειο με 21 άτομα
-Κατάρ με 69 άτομα και 5 οχήματα
-Κουβέιτ με 42 άτομα

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ρουμανία στέλνει στο εξωτερικό πυροσβεστικές δυνάμεις.

Το ρουμάνικο Προξενείο στην Θεσσαλονίκη, τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι: «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη μπροστά στις φλόγες! Είμαστε δίπλα στους Έλληνες φίλους μας!».

Πολλοί απόρησαν γιατί δεν  είδαν προχθές  στον αέρα το Ρωσικό Beriev Be-200, το υπερόπλο της Πυροσβεστικής. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελιδας newsauto.gr  μετά την επισκευή σε χρόνο – ρεκόρ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, το Ρωσικό Beriev Be-200  δεν μπήκε τελικά από χτες -όπως ανέμεναν οι περισσότεροι –  στον πύρινο πόλεμο της Ελλάδας , διότι έπρεπε να περάσει από την προβλεπόμενη και υποχρεωτική σε πτητικά Μέσα επιθεώρηση, η οποία σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσε να διαρκέσει και δύο εβδομάδες. Η επείγουσα κατάσταση και η ανάγκη να μπει άμεσα στα μέτωπα, οδήγησε τους Ρώσους και Έλληνες τεχνικούς, να ολοκληρώσουν σε χρόνο ρεκόρ την επιθεώρηση -πριν από λίγο μάλιστα- και το Beriev Be-200  -εφόσον Όλα είναι καλά – θα είναι αύριο στον αέρα…

Η ιστοσελίδα θυμίζει  ότι η βλάβη παρουσιάστηκε στον έναν κινητήρα του κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Εύβοια και μετά τον… μαραθώνιο που έκανε στην Βαρυμπόμπη.

Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η βλάβη αυτή ήταν αρκετά σοβαρή.

Όμως το ότι είχε προβλεφθεί από τη σύμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ρωσικής PAO Ilyushin να υπάρχει επάρκεια ανταλλακτικών εδώ  στην Ελλάδα, επιτάχυνε κατά πολύ την επισκευή του. Παράλληλα στην Ελλάδα βρίσκονται και εξειδικευμένοι τεχνικοί της εταιρείας, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Έλληνες τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται  πως η σύμβαση της Ελλάδας  με την Ρωσική εταιρεία, προβλέπει και αυστηρές ρήτρες, απόδοσης του Beriev Be-200.
Το κόστος ενοικίασης για τέσσερις μήνες είναι στα περίπου 3,8 εκατομμύρια ευρώ (μέσα στην τιμή η συντήρηση, οι βλάβες και το προσωπικό), ενώ η αγορά ενός τέτοιου αεροσκάφους κοστίζει άνω των 65.000.000 ευρώ, με παράδοση σε 3 χρόνια από τώρα…

 Η Ελλάδα είχε αιτηθεί την ενοικιάσει του Beriev Be-200 από πέρσι το καλοκαίρι , προλαβαίνοντας την Τουρκία, η οποία “απολάμβανε” τις υπηρεσίες του τα τελευταία τρία καλοκαίρια…

«Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης στην Ελλάδα, το ρωσικό Beriev Be-200 πέταξε πάνω από 100 ώρες. Το πλήρωμα εργάζεται ως ομάδας πυρόσβεσης και έκανε 36 πτήσεις  σε επτά περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης και της Ρόδου» ανέφερε, χθες, σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία.

Από  σήμερα (6.8. 2021)  το Beriev Be-200 είναι στον αέρα και παλεύει στις  56 ενεργές πυρκαγιές της Ελλάδας 

ΕΞΑΛΛΟΥ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η  Γερμανία δεν διαθέτει πυροσβεστικά αεροσκάφη, διευκρινίζει εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο δεν έχει ακόμη προσφέρει βοήθεια στις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν πυρκαγιές.

«Η Γερμανία δεν έχει στείλει ακόμη βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, αλλά αυτή τη στιγμή εξετάζεται εάν κάποιο ομόσπονδο κρατίδιο μπορεί να στείλει πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή των πυρκαγιών η Ελλάδα, η Αλβανία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία έχουν ζητήσει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, έχει ζητηθεί απευθείας βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τα περισσότερα αιτήματα αφορούν πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία η Γερμανία δεν διαθέτει, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι το ελληνικό αίτημα εξετάζεται από το Κοινό Κέντρο Αναφοράς και Κατάστασης της Ομοσπονδίας και των Κρατιδίων (GMLZ).

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ελικόπτερα της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών από αέρος στην Γερμανία, αν και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να μεταφέρουν μόνο σχετικά μικρή ποσότητα νερού.

Πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων είχε ζητήσει την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων ενόψει των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Δήλωση Αναστασιάδη 

«Η σκέψη μας στην Ελλάδα και στους Έλληνες που δοκιμάζονται αυτή την ώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης . Μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε συγκλονισμό για τις καταστροφικές πυρκαγιές , προσθέτοντας  ότι είναι σε επικοινωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση για οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται.

«Είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό της Ελλάδας. Εύχομαι δύναμη, κουράγιο και υπομονή», σημείωσε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Share this post