«Φωτιά» τα ακίνητα στην Κλειστή Αγορά της Πόλης

«Φωτιά» τα ακίνητα στην Κλειστή Αγορά της Πόλης

Στο «σφυρί» επρόκειτο να βγει προ ημερών κατάστημα μόλις 9,2 τ.μ. σε μια από τις πιο πολυσύχναστες και δημοφιλείς αγορές του κόσμου, στην Κλειστή Αγορά (Kapalıçarşı) της Πόλης. Η αξία του: 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, το μαγαζάκι που θα έβγαινε σε δημοπρασία την περασμένη Παρασκευή έχει εμβαδό που δεν ξεπερνά καν τα 10 τετραγωνικά μέτρα. Συγκεκριμένα, το μέχρι πρότινος χρυσοχοείο που επρόκειτο να βγει στο «σφυρί» μετρά μόλις 9,2 τ.μ. Στη σχετική αναγγελία δημοπρασίας η εκτιμώμενη αξία ανερχόταν στις 12 εκατομμύρια τουρκικές λίρες ή 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Το μίνι κατάστημα βρίσκεται σε μια από τις πιο πολυσύχναστες και δημοφιλείς αγορές του κόσμου, στην Κλειστή Αγορά (Kapalıçarşı). Η δημοπρασία του προαναφερθέντος καταστήματος υπ’ αριθμόν 162 κοντά στην πύλη 7 (από τις συνολικά 11) ήταν γνωστή εδώ και εβδομάδες. «Δεν αλλάζουν συχνά οι ιδιοκτήτες εδώ», εξηγεί ο Ραφαέλα Ντάνα, ιδιοκτήτης καταστήματος παραδοσιακής υπόδησης στην Κλειστή Αγορά. Ο λόγος που το συγκεκριμένο μαγαζάκι βγήκε στο «σφυρί» είναι κληρονομικά, εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Χασάν Φιράτ. Τζίρος εκατομμυρίων Η δημοπρασία που έγινε την Παρασκευή σε δικαστήριο της Σταμπούλ όμως τελείωσε πριν καν ξεκινήσει, προς απογοήτευση των ενδιαφερομένων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι υπήρξε εν τέλει συμβιβασμός μεταξύ των κληρονόμων. Η Κλειστή Αγορά, η οποία άρχισε να χτίζεται από τον 15ο αιώνα και να διευρύνεται στη συνέχεια, έχει πάψει προ πολλού να είναι ένα αμιγώς τουριστικό αξιοθέατο. Ο τεράστιος λαβύρινθος με πάνω από 3.600 καταστήματα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό οικονομικό κέντρο -επίκεντρο μεταξύ άλλων της βιομηχανίας κοσμημάτων- που μαγνητίζει εκατομμύρια ανθρώπους και όπου γίνονται καθημερινά συναλλαγές εκατομμυρίων. Ο Χασάν Φιράτ δεν αποκαλύπτει στοιχεία για τον καθημερινό τζίρο στην αγορά. Στο κατάστημά του ωστόσο υπάρχει τοιχοκολλημένο άρθρο εφημερίδας που προ δεκαετίας έκανε λόγο για 20 εκατομμύρια δολάρια. Στην αγορά εργάζονται σήμερα πάνω από 30.000 άνθρωποι και αυτός ο αριθμός αφορά μόνον τους δηλωμένους, όπως λέει. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι την αγορά επισκέπτονται καθημερινά περίπου 300.000 άνθρωποι, ως επί το πλείστον τουρίστες. Επιστρέφουν οι τουρίστες Ο τεράστιος αυτός αριθμός ωστόσο δεν διασφαλίζει πάντα ικανοποιητικό τζίρο για τους καταστηματάρχες. Μετά την επίθεση εναντίον γερμανών τουριστών το 2016 σε παρακείμενη τοποθεσία, την απόπειρα πραξικοπήματος και τα όσα ακολούθησαν, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατακόρυφα. Όπως λέει ο Φιράτ τη θέση των εύπορων Ευρωπαίων και Αμερικανών που ξόδευαν 80.000 για ένα χαλί πήραν «Άραβες με μικρά πορτοφόλια» που αγοράζουν κεραμικά τασάκια έναντι 8 ευρώ. Στην κακή συγκυρία προστέθηκε αργότερα και η κρίση της λίρας. Εν τω μεταξύ όμως ο τουρκικός τουρισμός έχει συνέλθει. Μόνον το 2019 ο αριθμός των επισκεπτών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 14,3% στους 42,9 εκατομμύρια τουρίστες, όπως έγραψε το Δεκέμβριο η φιλοκυβερνητική Daily Sabah. Βασικός πόλος έλξης η Πόλη, που προσέλκυσε περί τα 13,7 εκατομμύρια τουρίστες. Για τους περισσότερους από αυτούς η Κλειστή Αγορά είναι βασικός προορισμός.

Το Kapalıçarşı, που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα καθώς έχει ιστορία 550 ετών,  είναι μια από  τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στον κόσμο, με 60 δρομάκια, περίπου 5.000 καταστήματα και 250.000-400.000 καθημερινούς επισκέπτες!!
Το παζάρι μεγάλωσε τον 16ο αιώνα επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και το 1894 έγιναν σημαντικές επιδιορθώεις λόγω  μεγάλου σεισμού.
Το συγκρότημα αποτελείται από  2 τεμένη, 4 κρήνες, 2 χαμάμ, καφενεία ,  εστιατόρια και λαϊκά μαγειρεία.

Ένα από τα ποιο καλά εστιατόρια της Πόλης, που σερβίρει οθωμανική κουζίνα
Στο κέντρο του βρίσκεται η μεγάλη θολωτή αίθουσα, το Cevahir Bedesten. Εδώ  γίνεται η πώληση των πολύτιμων αντικειμένων. 


Η αγορά έχει πολλές πύλες εισόδου-εξόδου. Οι κυριότερες είναι 5: 

 

. Carsikapi ( η κεντρική πύλη, απέναντι από την σταση του τραμ).
2. Beyazitkapi ( η είσοδος δίπλα από  το τέμενος Beyazit).
3. Νuruosmaniyekapi (δίπλα από το τέμενος Nuruosmaniye).
4. Mahmutpasakapi.
5. Oruculerkapi ( έξοδος προς Αγορά Μπαχαρικών)

Share this post