Φωτεινό παράδειγμα ήθους και σθένους ο Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος Στλ. Κυριακίδης

Φωτεινό παράδειγμα ήθους και σθένους ο Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος Στλ. Κυριακίδης

Εκδήλωση μνήμης και τιμής 76 χρόνια από την ημέρα που κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο της Βοστώνης στην οποία μίλησε  ο γιός του, Δημήτρης Κυριακίδης

Εκδήλωση, με θέμα «Στέλιος Κυριακίδης, ένα διαχρονικό σύμβολο της αθλητικής μας ιστορίας», διοργάνωσε το Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Στατού-Αγίου Φωτίου.

Στην εκδήλωση παρέστη ο γιος του αείμνηστου αθλητή, Δημήτρης Κυριακίδης ο οποίος συγκινημένος ανέφερε πως «όλοι τον γνωρίζουν σαν τον μεγάλο αθλητή στην Βοστώνη, αλλά ο Κυριακίδης ήταν πολύ μεγαλύτερος απ’ όλα αυτά,  γιατί είχε ένα τεράστιο πατριωτικό και κοινωνικό έργο».

Όπως σημείωσε, «ο Στέλιος Κυριακίδης δεν δούλευε για το εγώ ,αλλά για το εμείς» και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Nεάπολις αρχίζουν να προβάλουν το έργο του, δηλώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν συστηματικές παρουσιάσεις στα σχολεία.

O πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε πως είναι γνωστή η πορεία που χάραξε ο Στέλιος Κυριακίδης και θα μείνει, όπως είπε, για πάντα άσβεστη στη μνήμη και στις καρδιές μας.

Ο αείμνηστος είπε, αυτός μεγάλος αθλητές και άνθρωπος που σε ηλικία 77 χρόνων πέρασε στο βάθρο των αθανάτων, δοξασμένος και τιμημένος από εκατομμύρια Έλληνες. «Ο Πάφιος από το Στατό – Άγιο Φώτιο Κύπριος Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου του 1946 αποτελεί πρότυπο των επερχόμενων γενεών για να διατηρήσουν ψηλά τις πανανθρώπινες αξίες του ολυμπισμού και του ελληνισμού», τόνισε.

Όπως είπε, ο ΚΟΑ με διάφορες δράσεις κρατά και θα συνεχίσει να το πράττει, άσβεστη και αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων τη φλόγα του Στέλιου Κυριακίδη.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ακόμη την δημιουργία Εθνικού Αθλητικού Μουσείου ΚΟΑ, μέρος του οποίου θα είναι αφιερωμένο στον Στέλιο Κυριακίδη και προς το σκοπό αυτό θα επισκεφτούν την Θεσσαλονίκη για να δουν το Αθλητικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από κοντά

Προέτρεψε επίσης τους αθλητές που παρέστησαν στην εκδήλωση, από όποια θέση και αν υπηρετούν τον αθλητισμό να υιοθετούν με κάθε τρόπο το φωτεινό παράδειγμα ήθους και σθένους του Στέλιου Κυριακίδη και με αυτό να πορεύονται και να εμπνέονται.

Σε χαιρετισμό του ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης ανέφερε πως η εκδήλωση διοργανώθηκε προς τιμήν του αθλητή Στέλιου Κυριακίδη 76 χρόνια από την ημέρα που κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Στόχος της εκδήλωσης, συνέχισε ο κ. Κουτσίδης, είναι να παρουσιαστεί το έργο του αθλητή αλλά και να εμπλέξουν τους νέους της Πάφου, σε δραστηριότητες και εργασίες ώστε να καταλάβουν το έργο του. Επιπρόσθετα σημείωσε, σκοπός της εκδήλωσης είναι «να αναδείξουμε τον διαχρονικό ρόλο του Κυριακίδη, στην ιστορία του αθλητισμού μας και να τον καταστήσει ένα υγιές και σωστό πρότυπο για την κοινωνία μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κ.Σ. Στατού Αγίου Φωτίου Κίμωνος Μιχαήλ ανέφερε στον χαιρετισμό του πως στη γενέτειρα του Στέλιου Κυριακίδη, στον Στατό Άγιο Φώτιο εκτός από το Άγαλμα του στην πλατεία, την αίθουσα στο Μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς όπου παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του, κάθε Οκτώβριο διοργανώνει μαζί με το Σωματείο Ερασιτεχνών και Βετεράνων Αθλητών Στίβου Στέλιου Κυριακίδη, αγώνα δρόμου στην μνήμη του.  

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος εξέφρασε την ευαρέσκεια του που το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας διοργανώνουν εκδηλώσεις σημαντικές όπως και του Γιώργου Σεφέρη πριν δέκα ημέρες και σημείωσε πως το πιο καλό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να προβάλει πρότυπα. Διαβεβαίωσε επίσης πως όπου χρειαστεί ο Δήμος Πάφου θα στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις ώστε να παρουσιαστούν πρότυπα.

Tην εισήγηση στην εκδήλωση του Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Γιώργου Γιωργή διάβασε ο Λέκτορας της Νεότερης Ιστορίας στο Νεάπολις Κυριάκος Ιακωβίδης, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο Καθηγητής-Συντονιστής στο Τμήμα Αθλητισμού και Άσκησης στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus Ευστάθιος Χριστοδουλίδης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share this post