Φόρο τιμής στους εργαζόμενους αποτίει το σημερινό Doodle της Google.

Φόρο τιμής στους εργαζόμενους αποτίει το σημερινό Doodle της Google.

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στην Εργατική Πρωτομαγιά με κάθε γράμμα του λογότυπου της Google να απεικονίζει ένα επάγγελμα.

Το κεφαλαίο γράμμα «G» φαίνεται να απεικονίζει έναν μάγειρα που κρατάει ένα μπολ, σχηματίζοντας το γράμμα G. Στο δεύτερο γράμμα, βλέπουμε έναν αγρότη να κάθετε πάνω σε ένα πορτοκάλι σχηματίζοντας το γράμμα «ο», στο δεύτερο «ο» φαίνεται ένας ελαιοχρωματιστής που βάφει.

Τέλος, το γράμμα «e» σχηματίζουν από κοινού ένας πυροσβέστης και ένας πωλητής ρούχων.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές του Μαΐου του 1886 έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μαΐου του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Την 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες, που γίνονταν σε όλη τη χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης, στην πλατεία Haymarket. Στη γύρω περιοχή είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και περίστροφα.

Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των ένστολων και επί τόπου σκοτώθηκαν 7 αστυνομικοί.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Επίσημα οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί. Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα εμφανίστηκε κατόπιν αυτού του συμβάντος.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος του τη ζωή του στη φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Ο “Επιτάφιος” του Γιάννη Ρίτσου

Στις 9 Μαΐου 1936 έγιναν  στη Θεσσαλονίκη αιματηρές ταραχές, κατά τη διάρκεια  μεγάλης καπνεργατικής απεργίας (12 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες). Την επομένη, ο Ρίτσος είδε  στο «Ριζοσπάστη» τη φωτογραφία μιας μάνας να θρηνεί το νεκρό παιδί της και παίρνει αφορμή για να γράψει ένα από πιο δημοφιλή ποίηματά του, τον «Επιτάφιο», που εκδόθηκε  σε 10.000 αντίτυπα. Με τη δικτατορία Μεταξά (1936-1940) τα τελευταία 250 κάηκαν  στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στην Αθήνα. Τον «Επιτάφιο» μελοποίησε το 1960 ο Μίκης Θεοδωράκης. 

 

Share this post