Φοινί-3ο Παγκύπριο Συνέδριο
ΘΕΜΑ: «Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ»
“Ευλογημένο από τη φύση, αλλά ευλογημένο και από την ιστορία”, χαρακτήρισε το Φοινί ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε χαιρετισμό στο 30 Παγύπριο Συνέδριο, που έγινε χθες στο Φοινί , ο υπουργός μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση και για το σχεδιασμό που υπάρχει. “Γιατί έχουμε και τον σαφέστατο προσανατολισμό από το ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τις ορεινές περιοχές. Θα μιλήσουμε για τη Στεγαστική Πολιτική με κίνητρα για τους κατοίκους ορεινών περιοχών, για τον προγραμματισμό οδικών έργων που αφορούν ορεινές περιοχές, αλλά και για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Διότι όλα αυτά ευελπιστούμε να βοηθήσουν την παραμονή των νέων ή και την προσέλκυση ακόμα άλλων στις ορεινές περιοχές μας”, είπε.
Επίσης, μίλησε και για το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για τη στήριξη σχολικών μονάδων σε ορεινές κοινότητες και για τη δημιουργία Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Ορεινών Σχολείων (ΕΠΟΣ) σε συνεργασία του Υπουργείου με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός , μεταξύ άλλων, σημείωσε:
*Το Φοινί, μέσα στην πανέμορφη φύση του Τροόδους, έχει τον γνωστό καταρράκτη της Χαντάρας μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο. Ενώ στη γύρω περιοχή βλέπουμε αξιοθέατα σημάδια αλλοτινής ιδιαίτερης ακμής, όπως είναι τα μεσαιωνικά γεφύρια. Το Γεφύρι του Πισκόπου και το Γεφύρι της Ελιάς.
*Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή αυτής της κοινότητας μέσα από τέκνα της που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Όπως ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος, που διακρίθηκε και διέπρεψε ως ιεράρχης αλλά και ως εθνάρχης, τα αδέλφια Αντώνης και Θεοφάνης Θεοδότου, ο γιατρός Αριστόδημος Φοινιεύς και ο γιος του Λεωνίδας, με πολύ σημαντική εθνική, πολιτική, επιστημονική και κοινωνικο-οικονομική δράση και συνεισφορά. Όπως και άλλοι ακόμη – και να μου συγχωρεθούν παραλείψεις ή και που δεν είναι δυνατό εδώ να τους αναφέρουμε όλους.
*Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά ιδρυτές του ΓΣΠ ήταν φοινιώτες. Όπως και εκ των πρωτεργατών, πρώτος νομοθέτης του συνεργατικού συστήματος, υπήρξε ο Θεοφάνης Θεοδότου, νομικός, πολιτικός και συνεργάτης του περίφημου Νικολάου Καταλάνου. Πρωτεργάτες και στην τραπεζική και πρόεδροι της Τράπεζας Κύπρου στα πρώτα στάδιά της υπήρξαν οι φοινιώτες αδελφοί Θεοδότου, αλλά και ο γιατρός Φοινιεύς προηγουμένως. Ενώ η σύζυγος του Αντωνίου Θεοδότου, Ευγενία μαζί με τον άντρα της υπήρξαν εκ των μεγάλων ευεργετών έχοντας δωρίσει μεταξύ άλλων το οίκημα που και σήμερα χρησιμοποιείται ως Προξενείο της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο.
*Η συνεννόηση μας με τη δραστήρια Κοινοτική Αρχή σας είχε ξεκινήσει αρκετά πριν και είχε να κάνει αρχικά με την τέχνη της Αγγειοπλαστικής για την οποία δικαίως περηφανεύεστε. Όπως επίσης, πληροφορούμαι, ότι κρατάτε στο Φοινί την τέχνη της παραδοσιακής «βούρκας του βοσκού» και την παραδοσιακή καρεκλοποιεία.
Είναι αυτή η επιμονή και η αγάπη σας για τις αξίες και την προκοπή του ανθρώπου που μας δημιουργεί την υποχρέωση να ανταποκριθούμε και να στηρίξουμε όσο μπορούμε τις προσπάθειες και τις προσδοκίες του Φοινιού.
*Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του ΥΠΠΑΝ
Φοινί: Ευλογημένο από τη φύση, αλλά ευλογημένο και από την ιστορία. by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd