Φίλτρο σε «ενοχλητικά» ερωτήματα στις τηλεδιασκέψεις υπουργών

Φίλτρο σε «ενοχλητικά» ερωτήματα στις τηλεδιασκέψεις υπουργών

Αδιαφάνεια και αποκλεισμός  ερωτήσεων, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές

 

Του Λεύκου Χρήστου*

Τη λεπτή γραμμή μεταξύ αποτελεσματικότητας και λογοκρισίας ανέδειξε για άλλη μια φορά η  τηλεδιάσκεψη των υπουργών, δίνοντας στην κυβέρνηση την ευχέρεια να επιλέγει ερωτήσεις χωρίς την παραμικρή διαφάνεια για το όνομα και το μέσο του ερωτώντα, αλλά και να αποκλείει επικριτικές ερωτήσεις με διαδικασίες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
Ενάμισι μήνα μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων κανένας εκ των αρμοδίων δεν έχει ακόμη περιγράψει στους δημοσιογράφους τη μεθοδολογία των συνεντεύξεων με αποτέλεσμα η διαχείριση των τηλεδιασκέψεων να βρίθει αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας.
Το γεγονός αυτό, όπως πληροφορείται η StockWatch, θα απασχολήσει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών.
Ο Γιώργος Παυλίδης πρόεδρος της επιτροπής δημοσιογραφικής δεοντολογίας με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και αναφερόμενος στη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων στις τηλεδιασκέψεις μέσω τρίτων, τόνισε ότι για λόγους ακρίβειας και αλήθειας, πρέπει να λέγονται τα ονόματα των δημοσιογράφων που υποβάλλουν τις ερωτήσεις καθώς και τα ΜΜΕ τα οποία εκπροσωπούν.
«Στο κάτω- κάτω κρίνεται και ο δημοσιογράφος και οι ερωτήσεις που υποβάλλει», υπέδειξε ο κ. Παυλίδης.
Μερίδα δημοσιογράφων διατυπώνει την άποψη ότι κακώς παραμένουν ερωτήματα στον αέρα, των οποίων οι απαντήσεις, ενδεχομένως να διαφώτιζαν περαιτέρω το κοινό, που επιθυμεί να έχει έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση σε θέματα που άπτονται της υγείας και της οικονομικής του υπόστασης.
Διατυπώνονται παράπονα από ΜΜΕ ότι μέχρι σήμερα κανένα από τα ερωτήματα που έχουν υποβάλει σε διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου μέσω τηλεδιασκέψεων δεν έχει απαντηθεί και κάνουν λόγο για απαντήσεις μόνο σε «ευνοϊκές ερωτήσεις».
Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται στις τηλεδιασκέψεις, οι υπεύθυνοι Τύπου των υπουργείων καλούν ένα δημοσιογράφο από κάθε ΜΜΕ να υποβάλλει μέσω κινητού δύο ερωτήματα, κάποιες φορές, αρκετές ώρες πριν τις συνεντεύξεις, και πριν να είναι γνωστό τι θα ειπωθεί σε αυτές.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όμως, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί επιλέγουν τελικά να απαντήσουν μόνο μικρό αριθμό από αυτά.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού που μιλούσε στον τηλεοπτικό σταθμό Κάπιταλ και κλήθηκε να σχολιάσει τη διαδικασία που ακολουθείται στις τηλεδιασκέψεις, υπέδειξε ότι λογικά θα έπρεπε να τίθενται ενώπιον των υπουργών οι «ενοχλητικές» ερωτήσεις, κατά την έκφραση του και όχι οι «βολικές».
«Δεν είναι σωστό να στήνουμε δημοσιογραφικές διασκέψεις για να βγάζουμε έξω μία ωραιοποιημένη εικόνα», παρατήρησε ο κ. Κυπριανού.
Το υπουργείο οικονομικών, από την πλευρά του απορρίπτει ότι επιλέγηκαν «βολικά ερωτήματα».
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών οικονομικών, υγείας και εργασίας, η StockWatch υπέβαλε γραπτώς μέσω κινητού, δύο ερωτήματα:
1.Μία από τις βασικές αιτίες που η Κύπρος κινδύνεψε με χρεοκοπία, κατά την προηγούμενη κρίση, ήταν η καθυστέρηση στη λήψη επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής περισυλλογής. Υπάρχει η αίσθηση ότι και εσείς πράττετε το ίδιο. Θα αγγίξετε τους μισθούς στο δημόσιο μέχρι τέλος του έτους; Ή μήπως αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο;
2.Πότε θα δημοσιοποιηθεί το πακέτο περικοπών στο δημόσιο για να εξοικονομηθούν πόροι και να δοθεί μικρή ανάσα στα δημόσια οικονομικά; Ποιος είναι ο στόχος που έχει τεθεί; Για ποιο ποσό μιλάμε;
Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών εξήγησε ότι έλαβε 80 συνολικά ερωτήματα και ότι ήταν αδύνατο να απαντηθούν όλα στο πλαίσιο του τηλεοπτικού χρόνου που απέμενε.
Υπέδειξε ότι πολλά ερωτήματα ομαδοποιούνται, αναγκαστικά, για να απαντηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα. Τα περί ομαδοποίησης των ερωτημάτων ήταν μέχρι χθες άγνωστη πρακτική για τα πλείστα ΜΜΕ.
Δημοσιογράφοι διερωτώνται με ποια κριτήρια ομαδοποιούνται τα ερωτήματα και γιατί αυτή η διαδικασία γίνεται χωρίς την έγκριση των συντακτών τους.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος που επίσης ήταν φιλοξενούμενος στο Κάπιταλ, ρωτήθηκε για την όλη διαδικασία και απάντησε ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο «η διαφάνεια είναι απαραίτητη».
«Κατανοώ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ότι «υπάρχουν περιορισμοί στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να είχαν υποβληθεί και οι υπόλοιπες ερωτήσεις στο πλαίσιο μίας πιο κλειστής συνέντευξης Τύπου».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Φράγκου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι από τις συνεντεύξεις μέσω τηλεδιασκέψεων εκλείπει η αμεσότητα της υποβολής δευτερεύουσας ή της διευκρινιστικής ερώτησης.
«Εκλείπει», επεσήμανε, «ο διάλογος μεταξύ δημοσιογράφου και του ερωτώμενου».

ΠΗΓΗ: Οικονομική ιστοσελίδα StockWatch

*Προσυπογράφω τα όσα αναφέρει ο συνάδελφος Λεύκος Χρήστου και θυμίζω ότι λογοκρίθηκε ερώτηση μας  προς τον Υπουργό Υγείας και ότι αυτή είναι μια μόνιμη τακτική στο Υπουργείο του , όπου ερωτήσεις στις καθημερινές ενημερώσεις, όχι με ευθύνη του καθηγητή Λ. Κωστρίκη και του δρ. Μάριου Λοϊζου, δεν διαβάστηκαν.

Share this post