Filippo Grandi Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Δεν πρέπει να αποδυναμώσει την αλληλεγγύη μας προς τους Σύρους
Μια δεκαετία γεμάτη θάνατο, καταστροφή και εκτοπισμό εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των ηγετών του κόσμου
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την συνεχιζόμενη τραγωδία στην Συρία ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, σε μήνυμα του τονίζει τις συνέπειες μιας από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στη σύγχρονη εποχή και επιρρίπτει ευθύνη στους ηγέτες ανά το παγκόσμιο , καθώς , όπως επισημαίνει “αυτή η δεκαετία η γεμάτη με θάνατο, καταστροφή και εκτοπισμό εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους”.
*Αυτούσιο το μήνυμα είναι το ακόλουθο:
“Δέκα χρόνια κρίσης στη Συρία έχουν προκαλέσει αφάνταστο ανθρώπινο πόνο και δεινά. Ο κόσμος έχει απογοητεύσει τους Σύρους.
Με την ιδιότητα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που συντονίζει την ανταπόκριση σε μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στη σύγχρονη εποχή, τιμώ αυτή την επέτειο με πολύ βαριά καρδιά. Για τους παγκόσμιους ηγέτες, αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση της ευθύνης τους, καθώς αυτή η δεκαετία η γεμάτη με θάνατο, καταστροφή και εκτοπισμό εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους.
Δέκα χρόνια μετά, ο μισός πληθυσμός της Συρίας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες στην περιοχή ενώ χιλιάδες ακόμα έχουν διασκορπιστεί σε 130 χώρες. Επιπλέον 6,7 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Μέσα σε μια δεκαετία, σχεδόν καμία πόλη ή χωριό της Συρίας δεν έχει γλυτώσει από τη βία, ενώ τα δεινά και οι στερήσεις που υφίστανται όσοι βρίσκονται μέσα στη Συρία είναι αβάσταχτα.
Η φθίνουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός έχουν οδηγήσει τους Σύρους πρόσφυγες σε πρωτόγνωρες καταστάσεις απελπισίας. Στον Λίβανο, εννιά στους δέκα Σύρους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η έλλειψη μέσων βιοπορισμού, η αυξανόμενη ανεργία και ο κορονοϊός έχουν επίσης εξωθήσει εκατομμύρια από τους Ιορδανούς, Λιβανέζους, Τούρκους και Ιρακινούς που τους φιλοξενούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ταυτόχρονα όμως έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εξαιρετικής γενναιοδωρίας που έχει σώσει εκατομμύρια ζωές Σύρων. Οι γειτονικές στη Συρία χώρες έχουν προσφέρει καταφύγιο σε εκατομμύρια πρόσφυγες και έχουν επωμιστεί τεράστιες ευθύνες. Οι οικονομίες τους, οι ελλιπείς πόροι, οι υποδομές και οι κοινωνίες υφίστανται τρομερή πίεση.
Πέρα από τα σύνορα της χώρας, ένα κύμα αλληλεγγύης προς τους Σύρους πρόσφυγες έχει ωθήσει πολλές κυβερνήσεις να αλλάξουν πολιτικές και να κάνουν πραγματικά βήματα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τις χώρες υποδοχής τους. Προσφέροντας μέσα όπως η επανεγκατάσταση, οι οικογενειακές επανενώσεις, οι θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, οι υποτροφίες και άλλες ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους Σύρους πρόσφυγες.
Η σοβαρότητα της κρίσης αυτής δεν πρέπει να αποδυναμώσει την αλληλεγγύη μας προς τους Σύρους. Αντιθέτως, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια για να στηρίξουμε και τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν.
Aυτό είναι που οφείλουμε στους Σύρους πρόσφυγες και στην περιοχή”.
ΦΩΤΟ ΠΑΝΩ: Μια νεαρή πρόσφυγας από τη Συρία έξω από το σπίτι της σε έναν άτυπο καταυλισμό στην κοιλάδα Μπεκάα στον Λίβανο. ©UNHCR/Diego Ibarra Sánchez