Φεύγουν από τις τράπεζες ανώτατα διευθυντικά στελέχη
Του Λεύκου Χρήστου*
Κύμα φυγής ανώτατων διευθυντικών στελεχών καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με την υποβολή ηχηρών παραιτήσεων ή αποχωρήσεων.
Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα για τα τραπεζικά δρώμενα του τόπου εξέλιξη, η οποία εκτυλίσσεται σε μία συγκυρία που φέρνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε συμπληγάδες, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης και των δραματικών αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.
Μαζικές παραιτήσεις προέκυψαν και την περίοδο 2011 με 2013, στο μέσω όμως μιας πρωτοφανούς τραπεζικής κρίσης και με αναγκαστικές αποχωρήσεις.
Την αυλαία των παραιτήσεων άνοιξε ο διευθύνων σύμβουλος της AstroBank Κωνσταντίνος Λοϊζίδης μετά από επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας στις 27 Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες περί αποχώρησης του από την τράπεζα.
Ωστόσο, μία μέρα προηγουμένως (26 Αυγούστου) είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ πως επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ελληνική Τράπεζα ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής Γιάννης Μάτσης.
Η συγκυρία αυτή προκάλεσε το συνειρμό ότι η αποχώρηση Λοϊζίδη από την AstroBank δεν ήταν άσχετη από την διαρροή των πληροφοριών για επικείμενη αποχώρηση του κ. Μάτση από την Ελληνική.
Η αποχώρηση Μάτση από την Ελληνική επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα και συνδέθηκε με διαφωνίες του με τους νέους μεγαλομετόχους της Τράπεζας, που περιλάμβαναν και θέματα διακυβέρνησης.
Οι διαδικασίες πλήρωσης της θέσης του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Ελληνικής είναι σε εξέλιξη και οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από την τράπεζα και την εγχώρια εποπτική αρχή αναφέρουν ότι η πλήρωση της θέσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου σε δύο ή τρείς μήνες.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μάτσης έχει ήδη δώσει τη συνέντευξη εξόδου (interview exit) με βάση τους κανονισμούς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).
Η συνέντευξη, σύμφωνα με πληροφορίες μας από τους επόπτες, έγινε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με την κοινή εποπτική ομάδα, ΚΤ και ΕΕΜ.
Οι εποπτικές αρχές ζήτησαν πλήρη ενημέρωση από τον τέως CEO της ΗΒ για τους λόγους που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από την τράπεζα και οι οποίοι βάσει των διαδικασιών θα αξιολογηθούν ανάλογα.
Ξάφνιασε η αποχώρηση Πατσαλίδη από την Τράπεζα Κύπρου
Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι των αποχωρήσεων Μάτση και Λοϊζίδη, την περασμένη Δευτέρα η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την αποχώρηση του Χριστόδουλου Πατσαλίδη, δεύτερου τη τάξει διευθυντικού στελέχους της BOCH και πρωτοκλασάτου διευθυντή της τράπεζας επί σειρά ετών.
Στην ανακοίνωση της BOCH δεν αναφέρονται οι λόγοι της αποχώρησης του κ. Πατσαλίδη.
Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch αναφέρουν ότι απόφαση του κ. Πατσαλίδη να αποχωρήσει από την τράπεζα δεν είναι σημερινή.
Ο κ. Πατσαλίδης ενδεχομένως να αποχωρούσε ευθύς μετά την απόφαση του ΔΣ να μην τον επιλέξει στη θέση του CEO μετά την αποχώρηση Hourican, ωστόσο, η παραμονή του ίσως να επιβαλλόταν μέχρι που το δικαστήριο θα προχωρούσε στην πλήρη αθώωση του, όπως και άλλων διευθυντικών στελεχών, στην υπόθεση σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της Δημοκρατίας κατά διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.
Σημειώνεται ότι το μόνιμο κακουργιοδικείο Λευκωσίας απήλλαξε με απόφαση του τον περασμένο Μάρτιο από όλες τις κατηγορίες πέντε διευθυντικά στελέχη της BOCH, περιλαμβανομένου και του Χρ. Πατσαλίδη.
Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο ο κ. Πατσαλίδης θα μετακινηθεί σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα, ή αν θα ιδιωτεύσει. Προς το παρόν θα διατηρήσει τα καθήκοντα του στην τράπεζα μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Ο Μάριος Σαββίδης εκ των ανωτάτων διευθυντικών στελεχών της AstroBank υπέβαλε χθες την παραίτηση του, παρά την έκκληση των μεγαλομετόχων να διατηρήσει τα σημαντικά καθήκοντα που είχε στην τράπεζα και ειδικότερα μετά και την απόφαση του Κ. Λοϊζίδη να αποχωρήσει.
Ο κ. Σαββίδης, πριν από τη θητεία του στην AstroBank και την Τράπεζα Πειραιώς, ήταν ανώτατο διευθυντικό στέλεχος και πρόεδρος εταιρειών του ομίλου Νίκου Σιακόλα.
Σημείο αναφοράς, αποτελεί και η παραίτηση τον περασμένο Ιούλιο του Νίκου Μιχαηλά, διευθύνοντος συμβούλου της επενδυτικής εταιρείας Δήμητρα η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας.
Ο κ. Μιχαηλάς ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Δήμητρας το 2005 μετά τα γνωστά προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία ειδικότερα εξαιτίας της χρηματιστηριακής κρίσης του 2000.
Έκτοτε η Δήμητρα, είχε διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.