FARHA: Στην Λευκωσία η πολυβραβευμένη ταινία για την τραγωδία του Παλαιστινιακού λαού
Θα προβληθεί το Σάββατο 27 Απριλίου 2024, στις 8 το βράδυ στον κινηματογράφο Πάνθεoν
Η πολυβραβευμένη ταινία FARHA, την οποία παρουσίασε το Netflix, διαδραματίζεται στις απαρχές του 1948 και αφηγείται την συνεχιζόμενη τραγωδία του Παλαιστινιακού λαού, μέσα από τις εμπειρίες της έφηβης Παλαιστίνιας Farha. Προβολή της ταινίας οργανώνει η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, (8 το βράδυ) στον κινηματογράφο Πάνθεoν στη Λευκωσία.
Η προβολή είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Κρατήσεις θέσεων
Τηλ. 22770809
9:00 – 14:00
Τηλ. 99825638
E-mail:
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα και περιγράφει την αληθινή ιστορία μιας οικογενειακής φίλης της σκηνοθέτου Νταρίν Σαλάμ. Αφορά την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού, της Farha, η οποία μέσα από τη μικρή αποθήκη όπου την είχε κρύψει για να την προφυλάξει ο πατέρας της, γίνεται μάρτυρας των φρικαλεοτήτων των Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό της. Η Farha, που το όνομά της στα αραβικά σημαίνει «χαρά», ως συμβολική αναφορά στην ευτυχισμένη ζωή της πριν τα γεγονότα, βλέπει τα όνειρα και τη ζωή της να γκρεμίζονται ως αποτέλεσμα του καταστροφικού πολέμου του 1948, που οδήγησε στον ξεριζωμό 700 χιλιάδων Παλαιστινίων και έχει μείνει στην ιστορία ως Nakba (Νάκμπα/ Καταστροφή).
Όπως η ίδια η σκηνοθέτης Νταρίν Σαλάμ έχει πει, δεν υπάρχουν πολλές ταινίες για την περίοδο αυτή, παρόλο που η Νάκμπα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας των Παλαιστινίων. Στην προσπάθειά της Σαλάμ να καταγράψει μέσω της τέχνης το δράμα του λαού της είχε διαμαρτυρηθεί έντονα το κράτος του Ισραήλ, ιδιαίτερα όταν μετά από τις εξαιρετικές κριτικές και τη μεγάλη της επιτυχία η ταινία είχε επιλεγεί να προβληθεί από το Netflix. Παρά τις διαμαρτυρίες όμως, η ταινία συνεχίστηκε να προβάλλεται με επιτυχία και με θεατές να δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως όσοι συγκινήθηκαν με την ιστορία της Άννας Φρανκ θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσουν τη Farha.
Η ταινία συμμετείχε σε σειρά διεθνών φεστιβάλ κερδίζοντας το βραβείο κριτικών ως καλύτερης ταινίας για το 2022 στο Αραβικό Φεστιβάλ του Malmö, και το βραβείο καλύτερης νεανικής ταινίας μεγάλου μήκους για το 2022 στο Asia-Pacific Screen Awards, ενώ ήταν υποψήφια και για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το 2023.
Οι συνδρομητές του Netflix επαινούν αφειδώς την ταινία μεγάλου μήκους Farha, κυρίως λόγω της ακριβούς απεικόνισης της βίας, που πέρασαν οι Παλαιστίνιοι κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, αναφέρει το Middle East Eye. Τότε περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι είτε εκδιώχθηκαν είτε εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να ανοίξουν τον δρόμο για το νέο κράτος.
Από την κυκλοφορία της ταινίας στις 5 Δεκεμβρίου 2023, το hashtag #Farha έχει γίνει τάση στο Twitter στο Ηνωμένο Βασίλειο, με χιλιάδες ανθρώπους να μοιράζονται θετικές κριτικές για την ταινία και να ενθαρρύνουν άλλους να την παρακολουθήσουν.
Ο Τζαλάλ Αμπού Χάτερ, συγγραφέας με έδρα την Ιερουσαλήμ, ήταν μεταξύ των πολλών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μπήκαν στο Twitter για να μοιραστούν τις σκέψεις τους για την ταινία και να περιγράψουν τις εμπειρίες που αντιμετώπισαν οι οικογένειές τους κατά τη διάρκεια αυτής της μοιραίας περιόδου.
«Η πρώτη σκηνή στο Farha δείχνει ένα χωριό που μοιάζει με τη Λιφτά της Ιερουσαλήμ. Με έκανε να σκεφτώ τους παππούδες και τη γιαγιά μου από τη μητέρα μου, τη Φατίμα και τον Μαχμούντ, που εκδιώχθηκαν από τη Λίφτα το 1948, σε ένα φόντο φρικιαστικών σφαγών από σιωνιστικές συμμορίες στο γειτονικό Ντέιρ Γιασίν, λιγότερο από 2 χλμ. μακριά», έγραψε.
Το συναίσθημα συμμερίστηκαν και άλλοι, οι οποίοι το αποκάλεσαν «απαραίτητη» ταινία για θέαση, παρά τις ανησυχίες ότι ορισμένες σκηνές μπορεί να είναι πολύ συναισθηματικές για τους νεότερους θεατές.
«Ο πατέρας μου έβλεπε το Farha στο Netflix. Είπε “κάθε πράγμα που συνέβη σε αυτήν την ταινία, το έζησα το 1967″», έγραψε ένας χρήστης. Ένας άλλος απάντησε: «Η μητέρα μου είπε κάτι πολύ παρόμοιο».
Άλλοι επαίνεσαν τον σκηνοθέτη για την επισήμανση φρικαλεοτήτων που, όπως είπαν, γίνονται ακόμη και σήμερα.
«Πιστή στην ιστορία»
Από την κυκλοφορία της ταινίας, η σκηνοθέτης της – Ντάριν Σαλάμ – και το Netflix, έχουν αντιμετωπίσει ένα μπαράζ κακοποίησης από Ισραηλινούς αξιωματούχους και απλούς Ισραηλινούς.
«Είναι τρελό που το Netflix αποφάσισε να μεταδώσει μια ταινία που σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια ψευδή πρόφαση και να υποκινήσει εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.
Υπήρξε επίσης μια συντονισμένη αρνητική ψηφοφορία των αξιολογήσεών της στο διαδίκτυο, με εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς spam να αφήνουν αρνητικές κριτικές στον ιστότοπο αξιολόγησης ταινιών Imdb.
Η Σαλάμ και οι παραγωγοί της ταινίας καταδίκασαν τις «επιθετικές ενέργειες» και τις προσπάθειες να φιμώσουν τους Παλαιστίνιους από το να πουν τη δική τους ιστορία.
«Δεν φοβάμαι να πω την αλήθεια», είπε σε μια συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης το 2021, όταν η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ερυθράς Θάλασσας.
«Γι’ αυτό αποφάσισα να κάνω αυτήν την ταινία. Όχι επειδή είμαι πολιτικός, αλλά επειδή είμαι πιστή στην ιστορία που άκουσα», πρόσθεσε.
Για την Σαλάμ, το να μοιραστεί την ιστορία με τον κόσμο ήταν μια προσωπική αποστολή. «Θέλω [το κοινό] να ζήσει το ταξίδι αυτού του νεαρού κοριτσιού. Θέλω να δουν ότι [η Παλαιστίνη] ήταν μια χώρα με ανθρώπους και ότι ζούσαν τη ζωή τους, βιώνοντας καλές και κακές στιγμές, μέχρι που διεκόπησαν όλα», πρόσθεσε.
Τα γεγονότα της Νάκμπα, αν και είναι βαριά τεκμηριωμένα, δεν δημοσιοποιούνται ευρέως στο Ισραήλ.
Ορισμένοι Ισραηλινοί ιστορικοί, συμπεριλαμβανομένου του ακαδημαϊκού του Πανεπιστημίου του Έξετερ, Ιλάν Πάπε, έχουν γράψει για τις ισραηλινές φρικαλεότητες πριν από την ίδρυση του Ισραήλ.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αντιδρά σε ταινίες του Netflix.
Το 2021, φωτιές είχε ανάψει η απόφαση του Netflix να εγκαινιάσει μια συλλογή 32 παλαιστινιακών ταινιών. Ισραηλινές οργανώσεις με διασυνδέσεις σε παραστρατιωτικά κινήματα, όπως η Im Tirtzu, ισχυρίζονται πως πολλοί από τους Παλαιστίνιους σκηνοθέτες, υποστηρίζουν το κίνημα μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, BDS.
«Το Netflix αναδεικνύει φωνές που είναι ενεργά ενάντια στη συνεργασία με τους Ισραηλινούς και ενάντια στην ειρήνη», έγραψε η αρθρογράφος της Jerusalem Post, Έμιλι Σρέντερ και πρόσθεσε: “Βεβαίως αναρωτιέται κανείς αν ο οποιοσδήποτε τολμούσε να ψελλίσει πως δεν επιθυμεί να προβάλλεται στο Netflix ή οπουδήποτε αλλού ένα φιλμ για το δράμα των Εβαίων στην Ευρώπη του Χίτλερ, πόσες ανακοινώσεις περί αντισημιτισμού θα είχαν πλημμυρίσει τα μίντια! Τροφή για σκέψη…”